Derrid Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Witam chciałem dziś zrobić formata na drugim komputerze ponieważ podczas uruchamiania windowsa wyskoczył czarny ekran z opcjami do wyboru uruchom komputer normalnie, z obsługą sieci, w trybie ms-dos itd.. I gdy daję jaką kol wiek z tych opcji to komputer się resetuję. Piszę tutaj bo problem pojawił się gdy chciałem zainstalować system od nowa mianowicie po bootowaniu płyty Windows wczytuje sobie tam jakieś pliki i gdy już pasek dochodzi do końca (win7) komputer się wyłącza. Wsadziłem płytkę z win xp i dzieje się to samo i nie mam jak go sformatować. Myślałem że to dysk twardy pod piołę z innego komputera dysk i dalej to samo, próbowałem też zmienić kable ata i na innych też się wyłącza. Macie jakieś pomysły co to może być ?? Płyta główna: Gigabyte GA-M56s-s3 Zasilacz: Qoltec silentline Q400W Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Derrid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Tryb pracy dysku SATA => IDE lub IDE => SATA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrid Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 IDE podłączyny dysk (taśmą) SATA podłączona tylko nagrywarka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 Komputer się wyłącza? Znaczy wyłącza się całkowicie - tak jak po wybraniu opcji "zamknij system"? Zatrzymuje się dysk, wiatraki itd? Jeśli tak, to obstawiałbym wyłączanie kompa przez bios (patrz: ustawienia monitoringu temperatur) lub uszkodzenie sprzętu (płyta, zasilacz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 Jeżeli komputer rzeczywiście wyłącza się z winy biosu to możesz to sprawdzić odpalając go z livecd (lub livecd-usb). W sensie nie chodzi mi o płyte z systemem windowsa tylko np. jakiegoś linux powiedzmy ubuntu. Jeżeli się uruchomi to możesz spróbować go z poziomu tego systemu sformatować. Ewentualnie jeżeli dysk chciałbyś podpiąć do innego komputera z windowsem w celu sformatowania, to z tego co pamiętam (bo dawno już nie widziałem dysków ata) to na dysku z tyłu są piny i ustawiając zworke masz tryby master i slave. Wiec tutaj ktoś kto pamięta ustawienia by się przydał albo możesz sprawdzić w necie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrid Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2014 Tak komputer całkowicie się wyłącza Ale dziś spróbowałem jeszcze raz zrobić formata i teraz doszło do formatowania i przy ok 8% wyłączył się, gdy chciałem jeszcze raz zrobić formata to już od razu się wyłącza. Podejrzewam że komp po prostu się przegrzewa bo gdy w biosie ustawiłem alarm na 80stopni to piszczał, a po chwili gdy w samym biosie byłem to tak samo piszczał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2014 Dobrze podejrzewasz - 80*C w biosie dobrze nie wróży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...