Skocz do zawartości
Arktus

Laptop do programów graficznych i gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
mój aktualny laptop nawalił i zostałem bez narzędzia pracy. Poszukuję czegoś w granicach 2500pln, ale mogą być też nieco droższe propozycje. Potrzebuję laptopa przede wszystkim do programów graficznych jak photoshopy, no i do gier, bo czasem uda się znaleźć chwilę na przyjemności. Procesor raczej i5 niż i3, grafika Nvidia. Powiedzcie mi jaka karta graficzna będzie okej dla moich potrzeb i czy 4gb ramu starczy, bo do tej pory raczej szukałem 8gb, a z procesorów upatrzyłem sobie i5 4200M. I czy dysk SSD to będzie naprawdę takie dobre rozwiązanie czy mogę sobie odpuścić tą kwestię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takim budżetem nie znajdziesz nic co by się nadawało do pracy z grafiką. Laptopy w tym budżecie posiadają matrycę HD z bardzo słabą jakością obrazu. Nie sprawdzą się zupełnie w Twoim zastosowaniu

Najtańszy sensowny nowy laptop do pracy z grafiką to Acer V3 z matrycą FHD. Procesor i5, 8GB RAM, karta GT730m

http://www.x-kom.pl/p/120669-notebook-laptop-15-6-acer-v3-571g-i5-3230m-8gb-750-brcombo-win8-gt730m-fhd.html?partnerid=100180188&sm12=Mzg=&ts=1404111044&token=0ed280019721b85a6135871c9a3f74ba

Drożej masz Della z niskonapięciowym i7 (wydajność normalnego i5), 4GB RAM, mocniejsza karta graficzna, która pociągnie nowsze gry (Wydajność ~GT750/755m), matowa matryca FHD, długie czasy pracy na baterii (~8h), 2 letnia gwarancja domowa dell

http://www.x-kom.pl/p/182404-notebook-laptop-15-6-dell-inspiron-5537-i7-4500u-4gb-1000-hd8850m-fhd.html?partnerid=100180188&sm12=Mzg=&ts=1404111044&token=0ed280019721b85a6135871c9a3f74ba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale TN u lenovo to skończone g**** (chyba jedne z najgorszych na rynku - wiem, ponieważ sam posiadam :D ). Wg. mnie nie ma lepszej propozycji w tej cenie niż ten Acer. IPS przy pracy w PS będzie tu nieoceniona. A ten GT730M też w zupełności wystarczy do gier na medium.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, ja próbowałem swojego lenovo skalibrować i się po prostu nie dało - mam taki rozrzut w odwzorowaniu barw, że nawet nie podchodziłbym z tym laptopem do prostej obróbki zdjęć, a tragiczne kąty widzenia daja mi się we znaki nawet przy 15,6". TN w laptopach to nie to samo, co w monitorach - w przeważającej większości jest to najgorszej możliwej klasy matryca.

Edytowane przez Dammeron
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TSRules, aktualnie przede wszystkim pracuję przy przerabianiu zdjęć, ale wchodzę głębiej w samą grafikę, chcę tworzyć loga, plakaty i tego typu zlecenia, bo co raz więcej ofert z tego zakresu dostaję.

Co do tego Acera, to karta graficzna będzie wystarczająca? I co to znaczy, ze matryca jest FHD, bo o ile na grafice się znam o tyle to mi nic nie mówi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FullHD tzn. posiada natywną rozdzielczość 1920x1080 px. Jest to minimum do komfortowej pracy z grafiką. Do tego w Acerze jest to matryca IPS, która oferuje lepszą jakość obrazu niż standardowe TN. Wszystkie obecnie sprzedawane laptopy z matrycami HD (1366x768) oraz większość FHD nie nadają się zupełnie do jakichkolwiek prac związanych z grafiką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja przy takich parametrach to ten Lenovo E540 z Full HD na i5 http://www.kuzniewski.pl/p16838,lenovo-thinkpad-edge-e540-20c6003vpb-core-i5-4200m-15-6-full-hd-4096-500-geforce-gt-740m-dvd-windows-8-1-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-uslug-i-wysylka-w-cenie.html Moim zdaniem spokojnie poradzi sobie z większością niezaawansowanych zadań graficznych. Nie wiem tylko, czy uniesiesz budżet w okolicach 3 tysięcy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi