adamopecet Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 Witam, chciałbym kupić jednostkę centralną do około 1500 zł. Komputer ma być dla rodziców, przeznaczony do przeglądania internetu i oglądania filmów. Nie musi to być demon prędkości, ale dosyć mam patrzenia jak się rodzice męczą na starym sprzęcie, który można śmiało nazwać antykiem. Znalazłem na stronie purepc takie zestawienie http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2014?page=0,5# jednak nie jest ono optymalne. Sprzęt ma być szybki, dlatego też myślałem o dysku SSD (128GB?), w więcej miejsca chyba nie ma potrzeby inwestować. Przestrzeń w biurku ma szerokosć 20 cm i wysokość 45 cm więc fajnie by było jakby obudowa się zmieściła, chociaż nie jest to konieczne. Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to z góry dziękuje, bo ja nie mam bladego pojęcia na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze komponentów. Pozdrawiam, adamopecet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 Skoro sprzęt ma być dla rodziców to proponuję coś takiego . Baza to tak jak wyżej , zmieniony ram , zasilacz ( ma modularny ) i dodany SSD Crucial MX100 128GB , całość zamknięta w obudowie Fractal Design Core 1000 i kosztuje 1 366 zł . Ew. jak nie potrzeba dużego HDD ( tam jest 500GB ) to jego kosztem dołożyć do większego SSD - z Crucialem M500 240GB wyjdzie 1 312 zł , wersja z samym SSD powinna być cichsza . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamopecet Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 Ok, dzięki wielkie reyden! Chyba z korzystam z tego drugiego zestawu, dzięki za pomoc. Mam tylko jeszcze parę pytań. Czy to wszystko zmieści się w tej obudowie? I jeszcze jedno, może głupie, czy kabel od zasilania będzie w pudełku od zasilacza? Złożenie tego w całość raczej nie jest jakoś mocno skomplikowana? I wszystko pasuje do siebie? Jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 Wszystko wejdzie , buda co prawda jest mała ( matx ) ale nie potrzebujesz dodatkowej karty , płyta też ma format matx . Co do PSU - kabel zasilający powinien być ale nie jestem tego pewien na 100% . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamopecet Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Cześć, udało mi się skompletować taki zestaw... http://www.morele.net/inventory/info/dhyHYs/ Co o tym myślicie? Czy wszystko jest ze sobą kompatybilne? Może coś tu zmienić? Jestem otwarty na propozycje, bo ja się na tym kompletnie nie znam =p Edytowane 1 Lipca 2014 przez adamopecet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...