Skocz do zawartości
adamopecet

Komputer 1500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić jednostkę centralną do około 1500 zł. Komputer ma być dla rodziców, przeznaczony do przeglądania internetu i oglądania filmów. Nie musi to być demon prędkości, ale dosyć mam patrzenia jak się rodzice męczą na starym sprzęcie, który można śmiało nazwać antykiem. 

Znalazłem na stronie purepc takie zestawienie http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2014?page=0,5# jednak nie jest ono optymalne. 

Sprzęt ma być szybki, dlatego też myślałem o dysku SSD (128GB?), w więcej miejsca chyba nie ma potrzeby inwestować. Przestrzeń w biurku ma szerokosć 20 cm i wysokość 45 cm więc fajnie by było jakby obudowa się zmieściła, chociaż nie jest to konieczne. 

Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to z góry dziękuje, bo ja nie mam bladego pojęcia na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze komponentów. Pozdrawiam, adamopecet. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro sprzęt ma być dla rodziców to proponuję coś takiego .

Baza to tak jak wyżej , zmieniony ram , zasilacz ( ma modularny )  i dodany SSD Crucial MX100 128GB , całość zamknięta w obudowie Fractal Design Core 1000  i kosztuje 1 366 zł .

Ew. jak nie potrzeba dużego HDD ( tam jest 500GB ) to jego kosztem dołożyć do większego SSD - z Crucialem M500 240GB wyjdzie 1 312 zł , wersja z samym SSD powinna być cichsza .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki wielkie reyden! Chyba z korzystam z tego drugiego zestawu, dzięki za pomoc. Mam tylko jeszcze parę pytań. Czy to wszystko zmieści się w tej obudowie? I jeszcze jedno, może głupie, czy kabel od zasilania będzie w pudełku od zasilacza? Złożenie tego w całość raczej nie jest jakoś mocno skomplikowana? I wszystko pasuje do siebie? Jeszcze raz wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, udało mi się skompletować taki zestaw... http://www.morele.net/inventory/info/dhyHYs/ Co o tym myślicie? Czy wszystko jest ze sobą kompatybilne? Może coś tu zmienić? Jestem otwarty na propozycje, bo ja się na tym kompletnie nie znam =p

Edytowane przez adamopecet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi