Pr0mil Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Witam, zamierzam zmodernizować komputer do kwoty max 2000 zł. Posiadam: obudowę Thermaltake Tsunami Dream (obecnie 3 wentylatory), płyta główna ASUS P6X58D Premium (LGA1366, "nowa" z 2010r. nieużywana), zasilacz CARBON 500W-P4B-PFC (również "nowy" nieużywany). Potrzebuję pomocy w doborze pozostałych komponentów, jeśli chodzi o procesor pewnie tylko i wyłącznie używany ze względu na socket LGA1366, do tego jakieś dobre chłodzenie bo ponoć procki do tej płyty grzeją się, karta graficzna i pamięć RAM - no tutaj jestem otwarty na propozycje. Zostaje jeszcze dysk, myślę że jakiś SSD do 128GB styknie na sam system + dysk 1TB. To tyle. Wiem, że ten socket to już zabytek, ale te w/w części otrzymałem od znajomego, u którego leżały nieruszane przez te kilka lat więc można je w sumie jeszcze wykorzystać. Komputer będzie używany głównie do gier przez młodsze rodzeństwo. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Zasilacz do wymiany , ten co masz to padaka - w dodatku 500W to ona ma tylko na papierze , linie +12V w teorii mają 372W a praktyce to pewno mniej . CPU : I7 930 2,83 Ghz z chłodzeniem - 169 zł Chłodzenie CPU : Thermalright HR-02 - Macho 120 Rev.A - 165 zł . RAM : Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9 - 285 zł VGA : Asus R9 270X 2GB DC2 TOP - 747 zł SSD : Crucial M500 120GB - 245 zł HDD : WD Blue 1TB - 199 zł PSU : Corsair VS 550W - 179 zł Razem : 1 989 zł , ceny z morele.net , procek z allegro . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pr0mil Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Procek będzie wystarczający? Reszta jest całkiem spoko. Dzięki reyden za błyskawiczną odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Najtańszy jaki znalazłem , inne na ten socket to koszt 330+ zł ( z wyjątkiem jednego Xeona X5560 czyli serwerowy odpowiednik I7 930 ale nie wiem czy go płyta obsłuży ) . I7 9xx to nadal mocne procki . Procek będzie w ogóle kręcony ? Tak sobie myślę - jak to komp będzie dla młodszego rodzeństwa to może dać tylko 4GB ramu i na razie zrezygnować z dodatkowego chłodzenia ( box na razie powinien wystarczyć , poza tym nie wiem czy Macho wejdzie do twojej budy ) a w zamian za to kupić lepsze PSU np. modularny Cooler Master G550M EU 550W za 256 zł czy Corsair CS550M 550W za 299 zł . Corsair ma już certyfikat 80+ Gold a kosztuje nie wiele więcej niż CM G550M z certyfikatem 80+ Bronze . Edytowane 2 Lipca 2014 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pr0mil Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Procek może być kręcony ale tylko w przypadku jak będzie miało to większy sens. Przeglądałem procki i7 950 i wyżej i dosyć ładnie można je kręcić z tymże ich cena już rośnie nawet powyżej 5 stówek. Macho się zmieści, obudowa ma sporo miejsca w środku więc to nie problem. Co do ramu wolałbym żeby te 8 mimo wszystko zostało. Myślę że Twoja pierwsza propozycja jest ok a z prockiem coś może uda mi się pokombinować. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Pr0mil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...