elwood Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) Witam, Zanoszę się z zamiarem kupna kompletnego komputera (bez peryferiów) wzorując się na podawanych, przykładowych zestawach. Komputer będzie wykorzystywany do pracy (głównie edytory tekstu, tłumaczenia itp.), jak i gry w nowsze tytuły jak i w te starsze, mniej wymagające (np. oparte na silniku source, counter strike GO). Opierając się na zestawie za 2300zł oczekuję stabilnego działania, przez jak najdłuższy okres czasu, gdyż nie planuję modyfikacji ani tym bardziej OC. Cenie sobie również cichą pracę maszyny, jednak zdaje sobię sprawę, że przy budżecie wynoszącym ~3000zł jest to niemal niewykonalne, także nie jest to ważne kryterium, raczej miły dodatek jeśli jest taka możliwość. Oto moja propozycja: http://www.morele.net/inventory/info/bzodAM/ Mam dylemat związany z doborem dysku, gdyż kusi mnie dodatkowy wydatek na SSD (~max 300zł). Nie wiem niestety, na który konkretnie model się zdecydować i czy przy takim ruchu, nie potrzebna by była zmiana PSU na mocniejszy. Muszę w cenę wliczyć system operacyjny, nie posiadam żadnych części z poprzednich komputerów, gdyż używałem głównie laptopów. Części oczywiście nowe, jako sklep preferuję morele. Granica cenowa: ~3000zł. Jestem w stanie wydać trochę wiecej (+/- 300zł) jeśli szło by to w parze z faktycznym wzrostem wydajności i stabilności maszyny. Drodzy forumowicze, Proszę o pomoc! :) Edytowane 10 Lipca 2014 przez elwood Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 Zasilacz nawet nie odczuje dołożenia SSD . Jak chcesz SSD 120GB/128 GB to byś musiał dołożyć ~100 zł albo zdecydować się na wersję 60GB np. Goodram C40 60GB za 164 zł . Z SSD 12x GB jest dobry Crucial M500 120GB za 245 zł lub nieco droższy Crucial MX100 128GB za 267 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) SSD pobiera parę W. M.in z tego powodu też montuje sie je w laptopach, by oszczędzić baterię. Brałbym MX100. Cenowo i wydajnościowo wypada nieźle. Edytowane 10 Lipca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 Parę W to pobierają konwencjonalne talerzowe dyski np. WD Blue który bierze ok. 7 W podczas pracy , dla porównania Samsung 840 EVO pobiera 0.1 W . Powyższe dane brane prosto ze stron producentów HDD/SSD . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) Tyle to i ja wiem. Podałem maksymalny pobór przy intensywnym zapisie. Gdzie podane jest ok 2-3W w zależnóści od producenta. Tak czy inaczej nie odczuje tego nawet jakby to było 10W. Wątpię by to brało wiecej niż 0.5 wata podczas jakiejś wekszych prac na plikach. Edytowane 10 Lipca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Interesowała by cię opcjaz kupieniem najpierw 4 gb ramu, potem dokupić druga kość by mieć 8gb? Pączątkowo nie będzie to wileka strata wydajności, a za te 150zł mógłbys pokusić się na dysk ssd lub kartę asus r9 280 za 840 zł na morele, a potem dokupić dysk ssd. Zasilacz proponuję cooler master g450m,o 50zł droższy ale ma 5 lat gwarancji, jest cichy i modularny, ma przetwornicę dc-dc najlepszy zasilacz w tej cenie. W końcu mówisz że ma to byc komputer na lata. Możesz jeszcze rozmyślać nad obudową zalman z9 plus za 200 zł ale to najmniej potrzebne, chyba że ci się bardzo spodoba. Edytowane 11 Lipca 2014 przez Peterus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwood Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Witam, Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi! @Peterus, Czy jeśli zmieniałbym kartę grafiki na mocniejszą, to czy 450w zasilacz nadal będzie odpowiedni? Pomysł jest naprawdę interesujący. Czy w tym przypadku warto jest też dopłacać do mocniejszego procesora? Wydaje mi się, że nie będzie drastycznej różnicy w wydajności ale już w cenie tak :) zwłaszcza, że przed OC będę się bronił rękoma i nogami! Części planuję zakupić w ten weekend, także każdy pomocny post jest dla mnie na wagę złota. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Powiem tak. Przy 6 rdzeniowej i7 podkręconej do 4.5 ghz z monitorem 27 cali mocnym chłodzeniem i obudowie podczas gry w crysis 3 przy full detalach na rozdzielczości 2500 na 1600 ( mniej więcej ) cały zestaw pobierał maksymalnie 470 W. Więc na pewno starczy, tylko możliwe że następnym razem jak będziesz składał/rozbudowywał zestaw to prawdopodobnie będziesz musiał wymienić zasilacz. Co do procesora ten spokojnie wystarczy, ale jeśli chcesz mieć lepszy to i5 4570 byłby najlepszym rozwiązaniem, najlepszy stosunek wydajność-cena za 705 zł na morele. Sam chętnie bym go wziął ale muszę się zmieścić w 3k z monitorem więc biorę i5 4440 http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_kart_graficznych_radeon_r9_280x_modele_niereferencyjne?page=0,21 link do tego testu kart graficznych link do testu kart graficznych Możesz się zastanowić nad płyta MSI B85 G43 w formacie atx, a nie micro atx jak ta gigabyte. Tylko że ma ona tylko jedną kość uefi a ta gigabyte 2. W formacie atx komponenty mogą być bardziej "rozłożone" niż w micro atx gdzie są bardziej "ściśnięte" ale jeśli nie masz zamiaru kupowac nic poza ramem i dyskiem ssd to nie będzie to miało większego znaczenia, tylko gdybyś kupował np chłodzenie lub osobną kartę dźwiękową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...