Skocz do zawartości
kamill94

Spadek wydajnosci w grach po 30 min gry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem nie wiem dokładnie z czym. Po jakiś 30 min. gry w byle jaka grę mój komputer zaczyna "słabniec" czyli spadek FPS i przycinanie nie wiem co robić już sprawdzałem może temp. jest za wysoka ale to nie to o skokach napięcia nie ma mowy nowy markowy zasilacz więc nie wiem. Prosze o pomoc.

P.S. podejrzewam że to może być coś z pamięcią RAM że nie usuwa niepotrzebnych danych tylko teraz pytanie czy kosci czy ta w grafice 

Edytowane przez kamill94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfikacja to 

AMD Athlon II x2 250

Płyta głowna ASRock n68c-s ucc

Ram Kingston HyperX 2x2GB DDR3

Grafika MSI Radeon r7 250 1GB gddr5

Zasilacz Corsair VS Series 450W

Dysk Seagate 500gb 16 mb 7200

Windows 7 64

Screenów narazie nie podam ale jak wczoraj testowalem grafike, procesor to grafika najwiecej miala 67C a procesor 56C

Edytowane przez kamill94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maksymalnie 56 stopni na procesorze? Po pół godziny grania przykładowo?

Grzeje Ci się procesor, a program do sprawdzania temperatury bezczelnie kłamie - może stara wersja i nie ogarnia płyty.

Ewentualnie karta się grzeje - uwagi jak wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maksymalnie 56 stopni na procesorze? Po pół godziny grania przykładowo?

Grzeje Ci się procesor, a program do sprawdzania temperatury bezczelnie kłamie - może stara wersja i nie ogarnia płyty.

Ewentualnie karta się grzeje - uwagi jak wyżej.

Nie nie testowalem wczoraj na programie OCCT i tak mi wyszlo po 30 min testowania jak sie wszystko ustabilizowalo i juz nie chcialo isc w gore tak samo robilem z grafika tylko to jest dziwne wlaczam gre chodzi dobrze na poziomie 48-56 fps a po jakims czasie spada do 16 fps i to jest dziwne a temp nie sa wygurowane nawet mniejsze niz przy tescie OCCT

P.S. a i restard gry powoduje to ze dziala znowu na pozimie 48-56 fps 

Ale takie same mam odczyty z biosa też

Edytowane przez kamill94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam dalej na temperatury. Z testowaniem to można też popełnić błąd. Testujesz procesor w OCCT, obciążony jest procesor, testujesz grafikę w furmarku, obciążona sama grafika. Jeden i drugi program obciążają znacznie bardziej niż gry. Grając obciążasz jedno i drugie, przy słabej wentylacji obudowy przegrzewa się po czasie (pasuje tu te 0,5h) cpu, gpu lub któraś sekcja zasilania i zbijane zostają takowania, by nioe doprowadzić do uszkodzenia sprzętu.

Błędne odczyty też są możliwe. Odpal jakiś program, który pokaże ci temp. rdzeni procesora jak i temperaturę procesora z czujnika płyty głównej. U mnie na podobnym cpu temp. rdzeni są zaniżona ok 20 st.

Temp. sprawdzaj programem, który notuje wartości minimalne i maksymalne. Jeśli masz throttling i sprawdzisz temp. po wyjściu z gry, temp. będą ok ale na skutek obniżenia taktowania i napięcia.

Możesz też zdjąć bok obudowy i postawić obok wentylator pokojowy, niech dmucha w kompa. Jeśli wtedy będzie można pograć dłużej, na bank problem z temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posprawdzam jeszcze to co mówicie ale to później bo niestety buza a odprowadzenie ciepla ma raczej dobre bo są dwa wentylatorki zamontowane z przodu i z tylu obudowy;)

A tytuły to praktycznie każda jaka mam bo przy GTA IV, World of Tanks, Sleeping Dogs, Mortal Combat K. E.

Chętnie bym zrobil z tym wiatrakiem pokojowym ale tak owego nie mam podepne tylko wiatraki przy obudowie pod 12v a nie pod 5v niech trochę pobucza a jak myślicie może się grzac bardziej procek czy płyta glowna bo z tego co wiem to ten mój ASRock ma bardzo goracy bios;)

Edytowane przez kamill94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi