2jacks Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2014 Witam. Chciałbym złożyć nowy komp...Jestem kompletnie zielony więc cięzko mi sie w tym wszystkim połapać. Generalnie przeznaczeniem komputera ma być gra w pokera:)...i obsługa baz danych programów których będę używał. W związku z tym potrzebny jest mi dysk ssd....Gry mnie nie interesują. Jedynie w wiedzmina chciałbym zagrać(2-ka minimum). Chodzi o to żeby zestaw był jaknajtańszy...Myślałem o procesorach intel celeron(g1610,g1820) ale żeby można było korzystać ze zintegrowanej grafiki trzeba kupować płytę główną "z" które z tego co zauważyłem są dośc drogie....więc ostatecznie nie mam pojęcia co byłoby optymalne. Nie zależy mi na aktualnych zestawach. Wydaje mi sie że te sprzed kilku lat spokojnie by sie sprawdziły...tym bardziej że obecnie mam kilkunastoletnie <span style='color: red;'>[ciach!]</span>o...i chciałbym miec opcję wykorzystania Windowsa XP-32 bitowego ze względu na to że mam go na płycie...Będę wdzięczny za pomoc. Mogą być także przestarzałe zestawy, byle tylko udzwignęły wiedzmina (2 rdzeniowy procesor) i ładnie i szybko były w stanie obsłużyć spore obliczenia, analizy na bieżąco...z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2014 http://forum.purepc.pl/topic/360817-jak-tytu%C5%82owa%C4%87-tematy-w-dziale-co-kupi%C4%87/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2014 Tego XP masz w jakiej wersji - BOX czy OEM ? Integra z G1820 spokojnie będzie działać na wszystkich płytach - nawet najtańsze płyty na H81 . CPU : Celeron G1820 - 149 zł MB : Asrock B85 Pro4 - 237 zł . RAM : Crucial Ballistix 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL9 - 279 zł . SSD : Crucial M500 240GB - 409 zł Buda : SPC Brutus M25 - 149 zł PSU : Corsair VS 350W - 129 zł Razem : 1 352 zł , ceny z morele.net . Dałem 8GB bo nie wiem co dokładnie będziesz robił przy bazach danych . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 reyden, to jest 32-bitowy system. On nawet nie zauważy tych 8GB pamięci RAM. Można pomyśleć o takim zestawie: Procesor Intel Celeron G1840 2.8GHz LGA1150 BOX (BX80646G1840) Płyta główna Asus H81M-K H81 (PCX/DZW/VGA/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) Pamięć Crucial 4GB DDR3 1600MHz CL11 DIMM 1.5V (CT51264BA160BJ) Dysk SSD Crucial M500 240 GB SATA3 2.5' 500/250 MB/s 7mm+9.5mm CT240M500SSD1 Obudowa Cooler Master N200 NSE-200-KKN1 Zasilacz Corsair VS 350W ATX 120mm wentylator, EU version (CP-9020052-EU) Cena: 1116 PLN. Nie widzę potrzeby kupowania lepszego zestawu, a już na pewno tych 8GB pamięci RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2jacks Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 mam starego grata i daje rade..więc nie wyobrażam sobie żeby jakikolwiek nowy komp mógł rady nie dać... http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-e350m1-amd-a50m-cpu-pcx-vga-dzw-glan-sata3-ddr3-mini-itx-e350m1-364399/#div4 czy ja dobrze to rozumiem? Ta płyta ma wbudowany procesor? Karte graficzną i dzwiękową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 Tak - ta płyta ma już wbudowany procek i kartę ( a raczej karta siedzi w procku - bo to APU o kodowej nazwie Zecate / Brazos ) . Pytanie czy to APU się u ciebie sprawdzi - Brazos to bardzo słabe procki , konkurencja dla Atomów Intela . Podany wyżej Celek G1820 jest całe lata świetlne przed nim jeżeli chodzi o wydajność . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2jacks Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 raczej procesory są za słabe....Pewnie najlepszym rozwiązaniem jest własnie ten procesor g1820...tylko nie wiem co do tego. http://www.morele.net/koszyk/ taki zestaw sobie wyklikałem...ale nie wiem czy to wszystko razem sensownie będzie współgrało i czy nie da sie na czyms tam zaoszczędzić....zależy mi tez żaby mieć możliwość obsługi 2 monitorów...bo zauważyłem że nie przy kazdym zestawie jest taka opcja znalazłem jeszcze komputery typu barebone...ale tegokonceptu to już zupełnie nie ogarniam....nie wiem czy to tańsze czy droższe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SignumService Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Ważne jest to, że Windows XP i dysk SSD to dwie rzeczy, które się wykluczają, ponieważ nie jest on (Windows XP) zoptymalizowany pod ich obsługę co wiąże się z tym że nie poczujesz wszystkich zalet tego rozwiązania, a żywotność jego bardzo się skróci Edytowane 21 Lipca 2014 przez SignumService Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Koleżko, od rzeczy gadasz. XP na SSD zaiwania jak wściekły. Fakt, system nie posiada obsługi TRIM, ale to nie jest problemem, dopóki nie przewala się dziesiątek gigabajtów dziennie. Garbage Collection wciąż działa. Sam używałem XPka na jednym z moich sprzętów z Kingstonem V300 przez ponad pół roku - było wyśmienicie*. System został podmieniony na Siódemkę ze względu na zakończenie wsparcia dla WinXP (to z kolei istotna sprawa dla autora tematu :)). *ludzie korzystają z takich setupów od paru lat; problemy mają naprawdę nieliczni 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Sporo osób korzysta z XP na np firmowych komputerach. Sam taki posiadam w pracy i nie dawno zamontowali tam dysk SSD i nie dość że program z którego korzystam działa płynniej podobnie jak caly system zarządzający siecią urządzeń wykorzystywanych w pracy. Niestety XP będzie przez jakiś czas jeszcze wykorzystywany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2jacks Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2014 Podsatwa to zdrowy rozsądek...pisze o tym XP bo po prostu mam go na płycie i mogę sobie formatować dysk kiedy coś sie pieprzy...ale sam widzę że są tego minusy...Chociażby zwykły skype. Zainstalowałem i okazało sie że potrzebny jest servicepack 3 a ja z windowsem mam 2-ke...ściągam i ściągam i potem sie okazuje że mam problem z czyms innym co dotychczas działało..itd...ja do takich przepraw sie po prostu nie nadaje...więc jesli ten XP ma byc przeszkodą to zainwestuje w nowy system operacyjny...Generalnie wychodziłem z prostego założenia. Mam komp kilkunastoletni(kilka nowych części może byc młodszych). Widze zestawy które rok, dwa lata temu były po 900-1200zł to zakładam że dziś będą tańsze:)...po prostu nie zależy mi na czymś czego i tak nie wykorzystam, bo nie jestem graczem, czy programistą, czy grafikiem Najwazniejsza sprawa to te bazy danych i wykorzystywanie ich na bieżąco. Chodzi to i pojedyńcze rozdania które są ewidencjonowane przez program w formie tekstowej i potem wykorzystywane przezemnie podczas gry...sa wyświetalne statystyki. Takich rozdań może być kilka milionów i najlepiej żeby komp szybko reagował kiedy będę potrzebował bardziej szczegółowych danych...ale też żeby mógł po grze analizować tą bazę pod kątem szeregu interesujących mnie informacji, danych...wyławiając je z ogółu itd...itp...czyli to jest praca matematyczna, statystyczna....no i do tego ten wiedzmin, bo bym sobie pograł:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jankarp Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2014 Minusem 32-bitowego systemu jest to, że wykryje Ci max 4GB (w praktyce trochę mniej) pamięci RAM. Czy nie lepiej przesiąść się na 7 ktora jest całkiem udanym systemem. 8 jak dla mnie odpada, bo jest zbyt "inteligentna". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2jacks Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2014 tylko że ja nie bardzo wiem jak to działa...Ja np: mam XP na płycie...ale już moje siostry jak kupowały lapki nie mają płyty. System im sie muli i format nie zrobią....do tego nie wiem jak to wygląda od strony finansowej. Bo pewnie format to można w serwicie zrobić, ale jeśli to jest jakaś nie symboliczna kwota to pewnie bardziej sie opłaca na płycie....do tego są rózne rodzaje tych systemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2014 W lapkach twoich sióstr zapewne jest specjalna partycja recovery , z niej można przywrócić system do stanu fabrycznego - w tym przypadku oznacza to skasowanie wszystkiego co się znajduje na partycji systemowej . Co do kosztów formatu i instalacji OS na nowo - to wychodzi 50-100 zł , chyba że masz kogoś znajomego kto się choć trochę zna na kompach - wtedy format i instalację systemu zrobi ci za darmo albo za 4-pak ulubionego napoju . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2014 Albo samemu wchodząc na google i szukając poradników. To jest proste bo sprowadza się do zmiany bootowanie z plyty w Biosie. Włożeniu płyty instalacyjnej z Windows 7. Podczas instalacji system sam zaproponuje format partycji. Wystarczy wybrać C: i go sformatować. Potem już tylko wg wskazówek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...