Smoq78 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Mam do was gorącą prośbę o pomoc w złożeniu blaszaka. Od kilku lat używam laptopów, więc nie dysponuję żadnymi częściami które mógłbym wykorzystać. Niestety, awaria laptopa zmusiła mnie do zakupu na początku tygodnia nowego kompa. Jak wspomniałem w tytule dysponuję kwotą 3000 zł + ewentualnie jakieś 200 czy 300 zł wysupłam. Tym razem wybór padł na stacjonarkę, ponieważ komputera nie noszę ze sobą. Zastosowanie: - obróbka plików RAW (Lightroom, niedługo PS) - Flight Simulator X (z dużą ilością dodatków - latanie na Vatsim) - gry do radosnego odstresowania się, czyli WoT, cRPG (obecnie Skyrim), strategie Największy problem mam właśnie z procesorem, gdyż FSX głównie nim się posiłkuje. Z OC nie wiem czy sobie poradzę, bo ostatnim procesorem jaki podkręcałem był Celeron 300A :) Niestety, nie wrzucę tu swojej proponowanej konfiguracji, bo kompletnie się nie orientuję w rynku części. Tak więc zwracam się z prośbą o pomoc w złożeniu fajnego komputera na którym można sobie wygodnie obrobić zdjęcie oraz komfortowo zagrać ciesząc oczy ładną grafiką ( o ile się da to połączyć w tej kwocie). Póki co dysk SSD sobie odpuszczam i zaopatrzę się w niego możliwie najszybciej. Jeśli chodzi o HD wystarczy 1TB, bo dysponuję sporym dyskiem zewnętrznym. Edit: Korzystając z wątku trochę niżej skleciłem takie ustrojstwo. http://www.morele.net/inventory/info/uxftOK/ Edytowane 19 Lipca 2014 przez Smoq78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 Procka bierz I5 4590 - tańszy a nie wiele słabszy . Reszta OK , zastanów się nad 16GB ramu lub Xeon E3 1230V3 za 909 zł i 16 GB ramu do obróbki plików RAW czy FSX . Do tego SSD mocno zalecany - przyda się przy Rawach , choć generalnie też będzie OK . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 OC w dzisiejszych czasach jest znacznie prostsze niż kiedyś. Dzisiaj to zmiana dwóch-trzech opcji w UEFI. Poradzi sobie z tym bez problemu. Zapewniam Cię ;) Flight lubi MHz, tak więc na pewno na zakupie i5-4690K zyskasz kilka % do wydajności. Procesor Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K) - Haswell Refresh Płyta główna Asus Z97-P Z97 DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, DP, ATX - (Z97-P) Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI GTX770 - (N770 TF 2GD5/OC) Pamięć A-Data XPG V1.0 DDR3 8GB (2x4GB) 2133MHz CL10 (AX3U2133W4G10-DR) Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU) Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 Cena: 3275 PLN + chłodzenie Fortis 2 ~ 120 PLN. Pamiętaj, że w PS sporo wewnętrznych aplikacji siedzi na jednym rdzeniu/wątku. Wysoki zegar na pewno się przyda w pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) piterr3 litości przestań znów wciskać ludziom te nieszczęsne Seagate'y.. I jeszcze do kompa na którym ma zamiar pracowac i trzymać swoje prace. Tak czytałem ostatnie komentarze na stronach jak padały po miesiącu. Ja bym nie ryzykował pamietając jeszcze serią 7200.11, której cała jedna (spora) seria z fabryki wyszła wadliwa. Moim zdaniem przy tej cenie lepiej zainwestowac w mocniejszą kartę niż OC. Ja bym złożył ten zestaw co autor wybrał. Wziął i5 4590 i dozbierał do wiekszej ilości pamięci 12-16GB. Edytowane 20 Lipca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoq78 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Serdecznie dziękuję za pomoc :) Stanęło na zmodyfikowanej wersji którą podałem na początku, czyli dysk WD Blue 1TB oraz procesor i5-4590. Myślę, że bez OC skok wydajności w FSX będzie zauważalny w stosunku do laptopa i3-3110M z GT635M gdzie na podejściu we Frankfurcie miałem 10 FPS :) Choć ciągle się waham czy nie odpuścić sobie potwora R9 290 na rzecz GTX 770 i dorzucić SSD. Bo jakoś jestem strasznie wybredny w doborze gier, raczej nie interesują mnie FPP, TPP etc, a to chyba one wymagają drogich kart graficznych. Oczywiście pamięć rozbuduję gdy tylko zacznę używać PS. Bo o Lightrooma się nie boję, świetnie chodził do tej pory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Możesz też wziąć R9 280x. Wydajniejszy w niektórych grach ( nie tylko FPS/TPP) No i jest nieco tańszy. Ale GTX 770 to też dobry wybór. Wszystko się głównie sprowadza do cena/wydajność. Przynajmniej jak ja składam zestawy to sie kieruję tą zasadą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) piterr3 litości przestań znów wciskać ludziom te nieszczęsne Seagate'y.. I jeszcze do kompa na którym ma zamiar pracowac i trzymać swoje prace. Tak czytałem ostatnie komentarze na stronach jak padały po miesiącu. Ja bym nie ryzykował pamietając jeszcze serią 7200.11, której cała jedna (spora) seria z fabryki wyszła wadliwa. Moim zdaniem przy tej cenie lepiej zainwestowac w mocniejszą kartę niż OC. Ja bym złożył ten zestaw co autor wybrał. Wziął i5 4590 i dozbierał do wiekszej ilości pamięci 12-16GB. Ofensywa trwa nadal. Ja jestem nieszczęśliwym posiadaczem WD Blue, głośnego-charczącego. Masa użytkowników Seagate nie zgłasza problemów z tymi dyskami. Trafiają się różne modele, ale pisanie o tym że jest to wyjątkowo awaryjny dysk, to przesada i głupota. Edytowane 22 Lipca 2014 przez piterr3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoq78 Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Sprzęt zakupiony, samodzielnie złożony (co było niemałym wyzwaniem). Albo jestem głuchy, albo ten WD jest cichy... Skyrim i WoT chodzą na maksymalnych ustawieniach jak burza. FSX jeszcze nie sprawdzałem, bo instalacja i optymalizacja to w sumie kilkanaście godzin roboty. Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Musiałbyś skręcić wentylatory poniżej 1000 obr./min., żeby go usłyszeć ;) Niektórzy mają na punkcie hałasu większego bzika niż ja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...