jancuś Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Jako że jest to mój pierwszy post na forum witam serdecznie wszystkich razem i każdego z osobna! Przychodzę do Was z prośbą o pomoc w bardzo konkretnej, acz specyficznej sprawie. Otóż jestem posiadaczem dość leciwego, ale nad wyraz sprawnego sprzętu w postaci: Procesor: Athlon 64 X2 5200+ 2,6 GHz z chłodzeniem boxowym, niepodkręcony Płyta główna: Gigabyte GA-M52L-S3P 2x1 GB DDR2 Patriot 800MHz Gainword GF9600gt 512 MB DDR3 + lekkie OC Modecom MC 350W HDD Hitachi 240 GB Windows 7 PRO x64 Monitor Samsung 1680x1050 Rok temu kupiłem laptopa do pracy (typowo biurowy, nie nadaje się do gier) i od tego czasu powyższy blaszak służy mi tylko w jednym celu - do zabawy w Euro Truck Simulator 2. Niestety na moim sprzęcie grywalne są tylko niskie ustawienia. Jednak po sprawdzeniu obciążenia poszczególnych podzespołów w czasie gry okazało się, że wąskim gardłem jest karta graficzna, która przez caly czas pracuje na 100%. W tym czasie procesor jest obciążony na 70 - 80%, a komputer wykorzystuje 1,6 - 1,8 GB RAM. Później poczytałem trochę fora ETS2 i dowiedziałem się, że ta gra jest bardzo "nieprocesorowa", tzn. może bardzo dobrze działać na słabych procesorach, ale wymaga potężnej karty graficznej, ponieważ niestety (bądź stety, zależy jak na to spojrzeć) twórcy gry skupili się na rozbudowie funkcjonalności zaniedbując nieco optymalizację. I wówczas w mojej głowie narodził się ten szalony pomysł, z którym do Was przychodzę: a gdyby tak władować do tej budy coś lepszego niż GF9600gt? No bo skoro procesor daje radę i nawet się specjalnie nie poci, cała reszta też działa sprawnie, to rozbudowa w oparciu o używaną kartę graficzną nie powinna być rujnująca finansowo. I tutaj pojawia się pierwsze, najważniejsze pytanie: Pytanie nr 1: czy podniesienie jakości grafiki obciąży dodatkowo procesor, czy cała magia dzieje się w karcie graficznej? A jeżeli obciąży to jak bardzo? Wprawdzie procesor ma jeszcze lekki zapas mocy i jakąś tam możliwość OC (biorę pod uwagę zakup coolera, o tym za chwilę), ale czy mimo wszystko nie stanie się on nowym ogranicznikiem wydajności? Zakładając, że procesor podoła ustaliłem sobie budżet na rozbudowę wynoszący 600 zł, poszperałem trochę po portalach i forach i ułożyłem sobie taki zestaw: Karta graficzna: AMD Radeon 7770 - używana z gwarancją to koszt ok 300 zł (w benchmarkach ok. 2x wydajniejsza niż obecny 9600gt) Zasilacz: Corsair VS 550 W - nowy ok. 160 zł Cooler: Spartan Pro - nowy 70 zł 2 wentylatory Arctic Cooling 92 mm + przejściówka - rozgałęźnik z molex - ok. 70 zł (obecnie mam jeden wentylator wywiewny z tyłu obudowy, podłączony do jedynego gniazda w płycie głównej; te dwa pełniłyby rolę nawiewu z przodu) ewentualnie RAM Patriot 2x1 GB (identyczny z tym, który już mam) - używany to koszt ok 100 zł (mógłbym dokupić po sprzedaniu obecnej grafiki) Bez dodatkowego RAMu wychodzi 600 zł, z pamięcią 700, a więc od biedy mieszczę się w założeniach. Pytanie nr 2: Czy taki zestaw ma sens i czy pozwoli mi na rozgrywkę w średnich lub średnio-wysokich ustawieniach w rozdzielczości 1680x1050? Przez średnio - wysokie ustawienia rozumiem rezygnację z detali typu cienie, roślinność itp., natomiast zależy mi na dobrej obróbce świateł, możliwie dużym scalingu i ewentualnej możliwości włączenia MSAA (tę grę trapi okropny aliasing). Opcja nr 2 Przez chwilę rozważałem również zakup nowej karty w postaci Radeona r7 260x, który na chwilę obecną kosztuje ok. 400 zł. Stąd pytanie nr 3: Czy, jeżeli szczegółowość grafiki nie ma większego wpływu na obciążenie procesora, opłaca się dołożyć te 100 zł w stosunku do HD 7770 na NOWĄ i jeszcze wydajniejszą kartę? Czy może różnica w wydajności tych kart w tej platformie nie byłaby warta takich pieniędzy? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 Nie ma sensu pakować ani HD7770 ani R7 260X to tego procka co masz . Na początek wstaw lepszy procek np. PII X4 945 3 Ghz za 300 zł Do tego HD6870 za 240 zł Ten Modecom co masz powinien wystarczyć do X4 945 i HD6870 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jancuś Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. A czy mógłbym poznać jeszcze Twoją opinię na temat pierwszego pytania? Bo tak jak pisałem, ten komputer służy mi tylko i wyłącznie do pogrania w wolnej chwili w ETS 2. Wszystkie inne czynności wykonuję na laptopie, więc jeśli procesor nie ma wpływu na jakość grafiki w tej grze, to nie widzę sensu w zmienianiu go. Jeśli zasilacz mógłby zostać ten co jest, a z proponowaną przez Ciebie kartą zmieściłbym się w ok 250 zł to raczej zastanowiłbym się nad kupnem ssd, np: http://www.morele.net/dysk-ssd-transcend-ssd340-128gb-sata3-speed-530-145mb-s-7mm-trim-smart-aes-ncq-ts128gssd340-626755/ A to dlatego, że ETS 2, z tego co przeczytałem na forach SCS, dość często sięga do danych zapisanych na dysku, co w przypadku wolniejszych napędów powoduje mikroprzycięcia. Edytowane 24 Lipca 2014 przez jancuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...