Skocz do zawartości
juziek1

Komputer za ok. 3300

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

Jako, że nie znam się na komputerach, piszę tutaj abyście pomogli mi w złożeniu komputera. Główne zadanie komputera to gry (jakoś za dużo w nie nie gram, ale jednak chcę mieć komfort i przyjemność) i internet. Komputer bez OC, bo się nie znam więc nie chce kombinować. Coś tam poczytałem na forum różnych tematów, oraz na stronie propozycje zestawów i wyszło mi coś takiego:

Procesor: 

Intel Core i5-4590 3.3GHz LGA1150 BOX - 709zł

Bez literki K bo nie podkręcam i chyba innego nikt nie polecał w tym przedziale cenowym, więc tego wziąłem.

Płyta główna:

ASRock H97 PRO4 H97 LGA1150 - 315zł

lub

Gigabyte GA-H97-D3H, H97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX - 357zł

lub

MSI Z97-G43, Intel Z97, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX - 349zł

Ale na tym całkowicie się nie znam, więc poprostu wkleiłem te które się jakoś powtarzały. Z tego co wyczytałem to z literką Z przeznaczone są do podkręcania, a że ja się w to nie będę bawił to nie wiem czy tą brać. Niby jest tańsza od tej drugiej, ale ma te same złączą więc nie wiem...

Kart graf.: 

MSI GeForce GTX 760 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DVI - 889zł

Lubię GeForce i czytałem, że na Radeonach są spadki FPS'ów w grach.

RAM: 

Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB - 319zł

lub

Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V -285zł

Różnią się tylko opóźnieniami, ale które mają te opóźnienia niższe to nie wiem. Zakładam, że te drugie bo tańsze. Opłaca się dopłacać te ~35zł do tych opóźnień?

Zasilacz:

Cooler Master G550M ATX G550M 550W - 290zł

Tylko, że go na morele nie mogę znaleźć, a w zestawach innych ludzi jest, więc nie wiem jak to działa. ;(

Znalazłem więc taki

Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+  - 265zł

Dysk:

Crucial MX100 256GB SATA3 2.5'' 550/330 MB/s 7mm - 399zł

Obudowa:

SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm - 199zł

Bo ma 3 wentylatory, z tego co patrzyłem zmieści się chłodzenia Fera 2 co mnie bardzo cieszy. I ma wejście audio na górze.

Chłodzenie:

SilentiumPC Fera 2 HE1224 - 125zł

Napęd:

LG GH24NSB0 RBBB black bulk SATA - 55zł

Całość: równo 3300zł (z pogrubionymi rzeczami)

Teraz, czy taka kompozycja jest wporzo?

Edytowane przez juziek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z płyt bierz albo Asrocka H97 Pro4 albo dołóż do Asrocka H97 Performance .

Z ramów bierz te tańsze , co prawda mają lekko wyższe opóżnienia ale nie ma to wpływu na wydajność .

Nie ma sensu brać dodatkowego chłodzenia do I5 , te 125 zł można dołożyć do lepszej karty np.

Sapphire R9 280X Dual-X za 1 055 zł .

Karta szybsza niż GTX760 , to konkurencja dla GTX770 .

A co do spadków fps na Radkach to nie prawda .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie możesz sobie wziąć te.

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-pro-he924-spc081-518093/

Te boxy wcale nie są takie ciche w Haswell'ach. Dzisiaj miałem okazje usłyszeć w nowym komputerze w pracy na i5 4460.  Oczywiście każdy ma inne wymagania. Myśle że z czasem warto je wymienić, ale to sam ocenisz.  Nie wiem gdzie Ty przeczytałeś to że na Radkach są spadki FPS. Był już tu taki jeden co siał herezje na ten temat.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienię chłodzenie na to tańsze i płytę główną na Asrock H97 Performance, ponieważ ma 3 wejścia na wentylator, a ta obudowa ma 3 wiatraki, ta Pro4 ma tylko 2 wejścia na wentylatory.

Teraz pozostało tylko czekać na zasilacz bo obecnie to chyba nie mają go w sprzedaży, chyba że jakiś inny proponujecie, albo ten drugi co ja podałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie biorę ta tańszą karte główną Asrock H97 Pro4.

Pomóżcie jeszcze z zasilaczem i sprzęt jak myśle do kupna ;) 

Czy ten zasilacz jest ok? 

http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/

I czy ma ten cały molex do tych wentylatorów z obudowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamień H97 PRO4 na Z97 Aniversary i dokup do tego szybsze pamiątki. W niektórych sytuacjach wpłynie to korzystnie na osiągi.

Proponowałbym zakup takiego zestawu:

http://www.morele.net/inventory/info/6SUFWu/

Szybsze pamiątki, troszkę lepsze chłodzenie (nie ma to znaczenia tak naprawdę) i obudowa o jeszcze lepszym wyposażeniu od M40.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi