Skocz do zawartości
Winsock

Pomoc w złożeniu zestawu za około 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

W moim starym komputerze raczej trzeba wszystko wymienić chcę tylko zostawić takie podstawowe rzeczy jak dysk twardy, napęd, obudowę i system operacyjny już posiadam (win 7 64 bit).

CPU - Intel Core i5-4460 BOX

GPU - Gigabyte GTX 770

Płyta główna - Gigabyte GA-B85M-D3H

Ram - 2x 4Gb Crucial Ballistix 1600 MHz 

Zasilacz - SilentiumPC Vero L1 500W

W tym zestawie zastanawia mnie czy ten zasilacz będzie wystarczający.

Drugi zestaw wymyśliłem taki

CPU - Intel Core i5-4590 BOX 

GPU - MSI R9 280X lub  XFX R9 280X 

Płyta główna - MSI H97M-G43

RAM - 2x 4Gb Crucial Ballistix 1600 MHz 

Zasilacz - SilentiumPC Vero L1 500W

Proszę o pomoc w wyborze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy szczerze mówiąc nie wiem ale jakąś nie zbyt wielką i wiem, że płyta główna może się do niej nie zmieścić. W razie czego kupie nową albo dogadam się ze znajomym informatykiem, który będzie mi to składał bo mówił, że ma dużo starszych obudów a mi na wyglądzie nie zależy (ale jeśli chcesz mógłbyś na wszelki wypadek polecić mi jakąś niedrogą obudowę to najwyżej przekroczę trochę zakładaną kwotę). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy szczerze mówiąc nie wiem ale jakąś nie zbyt wielką i wiem, że płyta główna może się do niej nie zmieścić. W razie czego kupie nową albo dogadam się ze znajomym informatykiem, który będzie mi to składał bo mówił, że ma dużo starszych obudów a mi na wyglądzie nie zależy (ale jeśli chcesz mógłbyś na wszelki wypadek polecić mi jakąś niedrogą obudowę to najwyżej przekroczę trochę zakładaną kwotę). 

Zalman z1 , zalman z3 , spc brutus m23 , spc brutus 410 .

Edytowane przez Poston2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw nr 2 tyle że do wymiany jest zasilacz na np Thermaltake 530W. Do tego kartę weź ASUSA, bo obecnie MSI ma jakieś problemy z serią kart R9 280x. No i płytę weź tego Gigabyte z 1 zestawu.  Reszta ok

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc tylko, że ta od asusa tez czytałem, że wywala jakieś artefakty itp. więc trochę się martwię czy mi też coś nie będzie się działo. 

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx770-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-overclock-potrojny-went-gv-n770oc-2gd-581346/#div4    -   czytałem, że ten GTX jest wydajniejszy właśnie od AMD 

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-280x-3gb-ddr5-384-bit-hdmi-dvi-dp-r9280x-dc2t-3gd5-610689/    

pomiędzy nimi jest tylko 40zł różnicy, które byłbym w stanie dopłacić jeśli naprawde ten GTX byłby pewnijszy

Edytowane przez Winsock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajniejszy nie jest. Przynajmniej nie w każdej grze. Jest tak na przemian. W jednych grach działa wolniej, a w innych podobnie, a w paru nieco szybciej. Nie są to jakieś znaczne różnice. Jak widać są problemy z tymi radkami nie tylko w MSI czy ASUS, więc jak chcesz to weź GTX 770 od Asusa lub MSI.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dzięki za pomoc jeszcze się zastanowię od jakiego producenta wezmę ale chyba zdecyduje się na MSI (poczytam jakieś testy chociaż tego co widziałem mają wszystkie podobne osiągi od asus msi gigabyte i zotac więc chyba nie będzie miało wielkiego znaczenia, którą wybiorę)

Edytowane przez Winsock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem z wentylatorów pisało (No niestety MSI zawiodło, kupiłem dwie karty, w obu wentylatory puściły olej, zaczęły głośno pracować i się zatrzymywać. Poza tym brak kontroli napięcia. Trzeba edytować bios i flashować aby zmienić napięcia na mniejsze. Nigdy więcej msi.) taki komentarz znalazlem 

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-280x-gaming-3gb-ddr5-pci-e-384bit-dvi-hdmi-2mdp-box-r9-280x-gaming-3g-599404/#div4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi