piotrek____ Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Witam, Proszę o propozycje konkretnych modeli (najchętniej z uzasadnieniem). Pytanie: jaki monitor kupić? Zastosowania: obróbka grafiki 2D, DTP, praca biurowa, net, czyli czytanie z monitora stron www (dużo), gry (raczej mało, ale jeśli już to FPS/TPS i RTS), filmy (średnio). Budżet: max. 850 zł Proporcje: na pewno 16:9, ale może 21:9? Czy warto rozważać najtańszy ultra-panoramiczny (jak np. Monitor LED LG 25UM65 21:9 IPS 2560x1080), a dla mnie właściwie najdroższy możliwy, bo właśnie za 850zł? Na pewno ważne są dla mnie wierne barwy i bdb rozdzielczość ekranu i krótko mówiąc: solidny produkt. Taki Nexus 4 wśród monitorów, który nie będzie miał fajerwerków, ale będzie niezawodnym narzędziem do pracy związanej z grafiką i rozrywki. Będę wdzięczny za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Można rozważyć. Aczkolwiek w filmach to się średnio prezentuje, bo obraz i tak po bokach będzie ucięty. Ja tam osobiście wolałbym jakiś 16:10 i dołożyć do: http://www.agito.pl/monitor-benq-24-led-bl2411pt-flicker-free-kabel-dvi-2492-853205.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=853205 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Za ok. 900zł masz Della U2414H - chyba najlepszy wybór w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek____ Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Dzięki za odpowiedzi! A jak wygląda w nich kwestia podświetlenia matrycy, bleading i co to jest srebrzenie matrycy? Bo tu i tam w opiniach o tym wspominają przy tych modelach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Srebrzenie pojawia się wtedy, gdy patrzysz na matrycę pod kątem - wtedy czerń jest właśnie srebrna (lub fioletowa). Zależy to od technologii panelu, ale też i np. od powłoki wierzchniej. Dla przykładu: srebrzenie w Benq PG2401PT i Dellu U2414H: http://www.tftcentral.co.uk/images/benq_pg2401pt/P1040732.JPG http://www.tftcentral.co.uk/images/dell_u2414h/P1040548.JPG Co do della, to na tftcentral mieli sztukę, w której srebrzenie było minimalne, a wycieków podświetlenia nie było w ogóle (świadczy to o dobrym spasowaniu elementów obudowy, w skrócie - jakości wykonania). Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Dammeron 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek____ Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Obrazki się nie ładują, ale rozumiem. Dzięki wielkie jeszcze raz! Próbowałem się czegoś dowiedzieć na 4 forach, ale dopiero tutaj dostałem odp. :) Czyli Dell jest na liście zakupów, teraz tylko uciułać 900 zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Obrazki się nie ładują Właśnie też to zauważyłem, ale jak np. wszedłem na stronę z tymi testami, to wtedy nagle i na forum się ładnie załadowały. :) Zamieniłem foty na linki do nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...