Skocz do zawartości
Kaledra

Zestaw do gier za ok. 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowicze, chciałbym na podstawie waszej wiedzy skorygować zestaw który mi zaproponowano. Zestaw jest stworzony do gier:

Procesor:                  Intel Core i5-4690

Karta graficzna:        Asus Radeon R9 280X, 3GB DirectCU II

Płyta główna:            MSI Z97 GUARD-PRO, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, DVI, VGA, DP, ATX (Z97 GUARD-PRO)

RAM:                          GoodRam DDR3 PLAY 8GB 8192MB PC1600 BLACK CL10

Dysk:                         WD Blue 1TB

Zasilacz:                   Thermaltake Smart SE Modular 630W 80+ Bronze (SPS-630MPCBEU)

Napęd:                      Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM

Głównie chciałbym zapytać o zasilacz, czy 630W to nie za dużo dla tej konfiguracji? Chciałbym zapytać także o całość konfiguracji, czy może coś warto by zamienić. Chętnie zszedłbym z ceny bo cały zestaw wraz z obudową kosztuje 3260 zł.

Edytowane przez Kaledra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R9 290X? To raczej średni pomysł. Jeśli już byłbym zmuszony do kupna 290-tki z X, to na pewno nie brałbym wskazanej przez Ciebie wersji. DCUII jest idealny pod stock R9 290, ale nie pod jeszcze bardziej wymagającą R9 290X. Tylko Tri-X jeśli chodzi o niereferenty.

Pamięci zmień na: http://www.morele.net/pamiec-a-data-xpg-v1-0-ddr3-8gb-2x4gb-2133mhz-cl10-ax3u2133w4g10-dr-616088/

Co do karty, to postuluję zmianę na tańszą R9 290 + delikatne OC. Będziesz bardzo blisko osiągów R9 290X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na różnych testach zauważyłem że duet i5 4690 oraz asus r9 280x jest bardzo mocny, więc zacząłem od tych podzespołów.

Masz na myśli piterr3 że mogą być problemy z temperaturami lub z głośnością? Niestety karta, którą zaproponowałeś jest akurat 300 zł droższa.

Też chciałem zamiast jednej kości RAM wsadzić dwie po 4 GB(jednak doradzili mi żebym wrzucił jedną i później bedę mógł dokupić drugą 8, oraz że rozłożenie na dwie kości po 4 nie daje dużo na osiągach), więc propozycję jak najbardziej popieram jednak troche za wysokie taktowanie 1600 jest dla mnie optymalne. :)

Chciałbym też poznać waszą opinie na temat zasilacza, który zaproponowano mi aż 630W, ze względu na późniejszy upgrade, jednak myślę że bardziej odpowiadał mi słabszy, bo ile ten zestaw może brać pod obciążeniem? Max 490W?

Zasilacz zaproponowany przez reydena wydaje się lepszym rozwiązaniem :)

Edytowane przez Kaledra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłości pewnie by się przydało  :) ale za kilka lat to przecież ta 8 GB kostka by była przestarzała  :P  w ogóle ten zestaw został złożony z myślą o modernizacji, o co w ogóle nie prosiłem  :P

Edytowane przez Kaledra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ddr4 miałem na myśli  :)

Czyli stanęło na:

i5 4690

Asus Radeon r9 280x (Właśnie zdałem sobie sprawę że w 1 poście dałem 290x zamiast 280x)

Ram 2x 4 GB  (tylko jakie, myślę że najlepsze będą jakieś 1600)

WD blue 1 TB

Ale co z płytą? Tą, którą mi zaproponowali niezbyt darzę sympatią i kosztuje tez swoje, co myślicie o czymś takim:

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h97-pc-mate-s1150-h97-4ddr3-usb3-lan-atx-h97-pc-mate-640734/

nie zamierzam nic podkręcać w komputerze, stąd też taki procesor. Jak wasza opinia?

I jeszcze dobór odpowiedniego zasilacza :/

Edytowane przez Kaledra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągłość wsparcia OC i możliwość włożenia szybszych pamiątek.

Jednak nie zamierzam bawić się w OC dlatego taki procesor, a co do pamięci 1600 mi odpowiadają, więc płyta zaproponowana przez ciebie bardziej by była pod późniejszy upgrade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi