Skocz do zawartości
m_spinacz

Ocena zestawu ok 3300 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, brat poprosił mnie o złożenie zestawu dla gracza cena ok 3300 zł. Oto moja propozycja, proszę o rade co ewentualnie zmienić:

http://www.morele.net/inventory/info/m5BUZI/

- procesor nie będzie pokręcany,

- na czym można jeszcze ewentualnie zaoszczędzić?

Edytowane przez m_spinacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrezygnuj z dodatkowego chłodzenia CPU , box wystarczy .

Zmień też kartę - jak chcesz GTX-a to np. Asus GTX770 2GB DDR5 DC2 za 1 199 zł , ma cichsze chłodzenie .

Ew. R9 280X - można jest dostać taniej a mają podobną wydajność np. MSI R9 280X 3GB DDR5 Gaming za 1 058 zł .

Do tego zasilacz Cooler Master G550M 550W za 232 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS i MSI to obecnie najcichsze karty. ASUS ma nieco wydajniejsze chłodzenie od MSI, więc jak myślisz o większym OC to lepiej ASUS. W innym wypadku MSI może mieć nawet cichsze chłodzenie, ale różnice są raczej znikome. Ja posiadam MSI i sobie chwalę. Chłodzenie jest ledwie słyszalne po OC tyle że sa dośc wysokie temperatury.  Bez OC możesz brac którąkolwiek. Jak Ci zależy na GTX zamiast radka to jedyny chyba rozsądny wybór w tej cenie. Inna opcja to 280x również od ASUS lub MSI. Taniej to Sapphire, ale one są głośne i do tego mają tylko 24m gwarancji.

Tylko nie bierz czasem używek 280x z Allegro bo możesz miec potem zabawę z odsyłaniem do serwisu. Gorzej będzie jak nie wykryją i zaczną się problemy. Otóż na Allegro są wystawiane Radeony wymontowywane z tzw. koparek do kopania kryptowalut. Karty te prcowały w różnych warunkach często przegrzewając się i w zasadzie jest loteria na co się trafi. Były przypadki na tym forum że karty robiły problemy, a to arty , a to bsody, a to wywalanie sterownika w 2D.

Reyden box jest wyraźnie słyszalny, wec jakiś SilentiumPC Spartan by się przydał. Sam ostatnio testowałem chłodzenie BOX'owe i to na i5 4460 w pracy i po obcążeniu Prime95 wentylator dawał nie za głośny, ale wyraźny szum.

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-pro-he924-spc081-518093/?ceneo_spo=true

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wziąć tańsza obudowę np:

http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-czarna-matx-atx-okno-usb-3-0-605201/

I ew 128GB SSD, a potem dokupić 1TB WD Blue. Do gier 256GB to i tak mało moim zdaniem, więc po co katować dysk SSD grami. Różnicy i tak zbytnio nie odczuje, a większa pojemność talerzowca się przyda.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, do końca tygodnia planuję zamówić kompa. Większość części mam już wybranych, pozostał jedynie zasilacz. Oto mój zestaw:
  • Procesor Intel Core i5-4690K
  • Asus Z97-P
  • Asus Radeon R9 290(wersja OC)
  • WD 1 TB
  • SSD Transcend SSD340 128GB 
  • Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 
  • Obudowa Fractal Design Define R4
Procesor będzie podkręcany.Zasilacze które biorę pod uwagę to(cena do 300zł):
  • Zasilacz Antec Neo Eco C 620W
  • Zasilacz SeaSonic S12II-620
  • Zasilacz Fortron RAIDER S 650W 80Plus SILVER
  • Zasilacz Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+ (mój faworyt z uwagi na gwarancję i modularność )

Który zasilacz wybrać? Czy 550W Cooler Mastera wystarczy do tego zestawu, jestem otwarty na inne propozycje zasilaczy.

Edytowane przez m_spinacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi