Skocz do zawartości
AndyN

nForce2 vs. KT600

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze powiem,że spodziewałem się większej wydajności po tym KT600.

Moim zdaniem VIA powinna jeszcze poczekać i zaszokować nas czymś lepszy,a tu się okazuje,że w niektórych benchmarkach nie jest w stanie nawet dorównać kroku nF2 :( .

No zobaczymy jak będzie z ceną...Ktoś to kiedyś pisał,że nowy chipstet ma być tańszy od chipsetu nVidii.-Moim zdanie takiego przełomu cenowego nie będzie i nadal rozsądniejszym wyborem będzie zakup nForce 2.

...no szkoda! Trochę się zawiodłem ale co zrobić? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczekajmy 24h bo  maja zrobic update i powtorzyc testy na nowym biosie

BTW

jak nie bedzie blokady agp/pci to dla mnie ten chip niczego nowego nie wniesie :(

Mi w sumie nie będzie potrzebna blokada.Będzie dzielnik 1/6, do 216 mhz będzie można spokojnie podnieść magistrale, wtedy będzie dla PCI 36 mhz i więcej mi do szczęścia nie potrzeba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczekajmy 24h bo  maja zrobic update i powtorzyc testy na nowym biosie

BTW

jak nie bedzie blokady agp/pci to dla mnie ten chip niczego nowego nie wniesie :(

Mi w sumie nie będzie potrzebna blokada.Będzie dzielnik 1/6, do 216 mhz będzie można spokojnie podnieść magistrale, wtedy będzie dla PCI 36 mhz i więcej mi do szczęścia nie potrzeba :D

Wsumie tak :-). Ja lubie wyższe Agp (wtdajnosc karty odrazu wzrasta). :-).

Moim zdaniem KT600 lepsze niż nForce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FumFel_20 - a nie bedziesz glosno plakal jak wszycy w kolo beda jechac na fsb 230 i wyzszym? :lol: 8)

IMHO to jakis zart wypuszczac chipset slabszy od starszej konkurencji, w odatku zapowiadajac go jako rewelacje.... :?

Moze nowy bios cos poprawi...

Albo poczekamy na KT600A jak zwykle od czasow kt133 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FumFel_20 - a nie bedziesz glosno plakal jak wszycy w kolo beda jechac na fsb 230 i wyzszym?   

Płakać nie będę bo na tej mobo można ustawic bez problemu fsb220mhz i już niema sensu dawać wyrzej bo poco??Przecież na wydajnośći wiele nie zyskam :?: Zresztą jestem pewien żenie będzie problemu z grzejacymi sie mosfetami i chipsetami trak jak w NF2 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą jestem pewien że nie będzie problemu z grzejacymi sie mosfetami i chipsetami tak jak w NF2 :lol:

Ciekawe skąd ta pewność skoro płyta dopiero wchodzi na rynek :?:

Wróżka, czy jak :?: :!:

:D 8O :o :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta płyta ma blokadę pci/agp. podobno tylko standardowo 33/66 ale nawy biosik to powinien "naprawić" i umożliwić blokowanie na dowolnej wartości.

wydajność jest wyraźnie wyższa, choć może lekko za mała jak na płytę pół roku młodszą od nForce2 ale brałbym właśnie ją, nforce2 jest dobry ale ma wiele wad.

do kt600 nie trzeba 2 kości pamięci, wkłada się dowolną ilość a i tak działa szybciej niż dual na nforce2.

moim zdaniem, jako że świetne możliwości podkręcanie to już obowiązek, kt600 powino być zaprojektowane do 250 MHz. to tylko moje zdanie ale skoro czasem nforce2 240 leci na solteku ...

kt600 powinna oferować 250 przy dobrym chłodzeniu of korZ.

a to że w niektórych testach nforce2 wygrywa ... to co? przecież wszystko i tak szybciej działa na kt60 :!: a o to chodzi a nie o składowe wyników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, dobra fumfel, przeciez wiadomo ze jakbys mial wybierac to wzialbys wydajniejsze rozwiazanie.

O wszystkim zadecyduje cena, bo kt600 ma troche zintegorowanych bajerow. Integratorzy systemowi tego kt600 na pewno nie przeocza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą jestem pewien że nie będzie problemu z grzejacymi sie mosfetami i chipsetami tak jak w NF2 :lol:

Ciekawe skąd ta pewność skoro płyta dopiero wchodzi na rynek :?:

Wróżka, czy jak :?: :!:

:D 8O :o :P

Poprostu tak myslę i juz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, dobra fumfel, przeciez wiadomo ze jakbys mial wybierac to wzialbys wydajniejsze rozwiazanie.

O wszystkim zadecyduje cena, bo kt600 ma troche zintegorowanych bajerow. Integratorzy systemowi tego kt600 na pewno nie przeocza.

Nie chodzi oto.Poprostu sam przyznasz ze ludzie mają problemy z nf2.Ja mam teraz mobo na KT400 i jest naprawde ok.Fakt że nieda siekręcic proca jak na nf2 ale jest też szybka i stabilna.Dlatego moje następne mobo to będzie cosna kt600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena w pierwszym miesiącu pewnie będzie wyższa niżza najtańszego nforce2 ale szybko spadnie. myślę że to dużo lepsze rozwiązanie niż nf2. tak jak fumfel, via są bardziej bezproblemowe. a pewnie też pojawią się ze 2 wersje SB : z bajerami i bez. na 99% będzie LAN, dźwięk, może FireWire. s-ata powinno być bo KT600 obsługuje pełne s-ata 150, a nie jak abit nf7-a - wbudowana przelotka i wydajność ata 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s-ata powinno być bo KT600 obsługuje pełne s-ata 150, a nie jak abit nf7-a - wbudowana przelotka i wydajność ata 100.

Jaka przelotka??? 8O Ta "przelotka" służy tylko i wyłacznie do podłączenia zwykłego dysku ATA. A jak masz dysk SATA to podłączasz bezpośrednio...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nad czym tu się kłócić? Nie wiem czy dobrze widze, ale chyba we wszystkich lub większości testach wygrywa NForce2. No comments.

Może jeszcze coś poprawią producenci płyt głównych w biosach, ale naprawde nie jestem przekonany o większej szybkości KT600. W/g mnie narazie trzeba poczekać na finalne produkty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsumie tak :-). Ja lubie wyższe Agp (wtdajnosc karty odrazu wzrasta). :-)

A bo to przy nF2 nie możesz regulować AGP ? a wyższe PCI to już w niczym nie pomaga :) Nierozumiem wypowiedzi o problemach na nForce - mam od półroku wcześniej miałem KT333 i jakoś nie widzę by było mniej czy więcej kłopotów z nF2. Moje zdanie jest takie - VIA mogła dopracować swój układ pod względem wydajności. Jedyna nadzieja, że nadrobią straty sterownikami i biosami. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s-ata powinno być bo KT600 obsługuje pełne s-ata 150, a nie jak abit nf7-a - wbudowana przelotka i wydajność ata 100.

Jaka przelotka??? 8O Ta "przelotka" służy tylko i wyłacznie do podłączenia zwykłego dysku ATA. A jak masz dysk SATA to podłączasz bezpośrednio...

chodzi mi o to, że tylko i875 i KT600 mają prawdziwy serial ata. w pozostałych płytach chipsety nie mają obsługi s-ata więc procucenci (w tym abit) zainstalowali przelotki sygnału ata 100/133 na s-ata, czyli złącze dysku wygląda jak s-ata, podłącza się do niego dyski s-ata ale nie działają one z prędkością 150 MB/s ale ok 100 MB/s, czyli są wolniejsze niż zwykłe dyski ata 133. te kontrolery na płycie zamieniają sygnał s-ata na ata 100, nic więcej.

najśmieszniej jest gdy ktoś ma dysk s-ata inny niżmaxtor diamond max 9 lub caviar na s-ata. pozostałe dyski też są w rzeczywistości ata 133 ale mają wbudowaną przelotkę, dzięki której chodzą przez złacze s-ata. ich wydajność tez jest na poziomie ata 100.

nie wszystko prawdziwe s-ata co ma wtyczki s-ata :) wystarczy sięzagłębić w te tematy na bardziej zaawansowanych serwisach niż THG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki - ja juz przywykłem ze kolo o pseudo "AMD Rulezz" pitoli bzdety jakich mało

a co gorsza nie wyciaga z tego zadnych wniosków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o to, że tylko i875 i KT600 mają prawdziwy serial ata. w pozostałych płytach chipsety nie mają obsługi s-ata więc procucenci (w tym abit) zainstalowali przelotki sygnału ata 100/133 na s-ata, czyli złącze dysku wygląda jak s-ata, podłącza się do niego dyski s-ata ale nie działają one z prędkością 150 MB/s ale ok 100 MB/s, czyli są wolniejsze niż zwykłe dyski ata 133. te kontrolery na płycie zamieniają sygnał s-ata na ata 100, nic więcej.

najśmieszniej jest gdy ktoś ma dysk s-ata inny niżmaxtor diamond max 9 lub caviar na s-ata. pozostałe dyski też są w rzeczywistości ata 133 ale mają wbudowaną przelotkę, dzięki której chodzą przez złacze s-ata. ich wydajność tez jest na poziomie ata 100.

nie wszystko prawdziwe s-ata co ma wtyczki s-ata :) wystarczy sięzagłębić w te tematy na bardziej zaawansowanych serwisach niż THG.

czlowieku co ty za farmazony pleciesz ,wez wyjdz za nim reszta ze smiechu nie peknie

ps.zaloze sie ze za tym AMD rulez kryje sie jakis 14-latek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz dobrze mówi, ale źle to ujmuje. Nie wiem jak w KT600 to rozwiązano, ale w 865/875 sygnał z kontrolera nie jest puszczony po magistrali PCI (która to właśnie blokuje możliwość S-ATA do 133MB/s), a po niejakim CSA, który jest właśnie przeznaczony do S-ATA, Gigabit Ethernet i innych. PCI w wersji 32-bit po prostuje blokuje możliwośći S-ATA gdyż ma maksymalną przepustowość 133MB/s, a jak wiemy pierwsza wersja Serial'a ma max. 150MB/s. Zapewne o to mu chodziło. Nie wiem jak sprawa wygląda w KT600. Aha AMD Rulezz, nie ma tam żadnych przelotek, są to zwyczjane układy S-ATA (np. SiliconImage) jednak tak jak wyżejpowiedziałem blokuje ich przepustowość magistrala PCI, po której wysyłane są dane w chipsteach takich jak np. nF2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciezko jak narazie cos napisac poniewaz ten EPOX mial jeszcze BETA BIOS ktory nie jest zoptymizowany. Trzeba bedzie poczekac. Ogolnie rzecz biorac to wole VIA od NVIDIA i jesli oba rozwiazania beda dzialac z podobna predkoscia to bym kupil VIA. Z Nvidia NF2 mam problemy, szczegolnie z pamiecia. Stracilem takze szacunek dla NVIDIA po fiasko ze sterownikami 2.41 , 2.42. Takie rzeczy nie dzieja sie z VIA. VIA sa ogolnie bardziej stabilnymi rozwiazaniami niz NVIDIA czy ALI.

Takze co przemawia za KT600 jest to ze aby osiagnac maxymalna moc nie trzeba bedzie miec 2 kosci z pamiecia tak jak w NFORCE2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta płyta ma blokadę pci/agp. podobno tylko standardowo 33/66 ale nawy biosik to powinien "naprawić" i umożliwić blokowanie na dowolnej wartości.

wydajność jest wyraźnie wyższa, choć może lekko za mała jak na płytę pół roku młodszą od nForce2 ale brałbym właśnie ją, nforce2 jest dobry ale ma wiele wad.

do kt600 nie trzeba 2 kości pamięci, wkłada się dowolną ilość a i tak działa szybciej niż dual na nforce2.

moim zdaniem, jako że świetne możliwości podkręcanie to już obowiązek, kt600 powino być zaprojektowane do 250 MHz. to tylko moje zdanie ale skoro czasem nforce2 240 leci na solteku ...

a to że w niektórych testach nforce2 wygrywa ... to co? przecież wszystko i tak szybciej działa na kt60 :!: a o to chodzi a nie o składowe wyników.

No to chyba jestem ślepy. We wszystkich testach wygrał NForce 2. Skąd więc wniosek że KT 600 jest "wyraźnie wydajniejszy"??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba jestem ślepy. We wszystkich testach wygrał NForce 2. Skąd więc wniosek że KT 600 jest "wyraźnie wydajniejszy"??

A dokładniej mówiąc, nF2 w tej chwili wyrywa w 13/13 testach, więc również sie zastanawiam nad tym gdzie AMD znalazł tą wyraźnie wyższą wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajność jest wyraźnie wyższa, choć może lekko za mała jak na płytę pół roku młodszą od nForce2

wady powiadasz- a jakie???

hmm ciekawe!!! szybciej powiadasz-ja widzę zupełnie coś innego

w niektórych powiadasz?? ja widzę ze w wszystkich (zarówno w tej jak i w kilku innych reckach)

chłopcze -po drodze do piaskownicy odwiedź okuliste no i jeszcze nie wiem kogo, w szkole nie nauczyli czytac wykresów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze stwierdzil ze jak kompresuje w powiedzmy 90 sekund to jest wiecej i lepiej niz 82sekundy na nf2 ;)

anyway dolaczam do opinii koles "amd rulezz" to jest jakis oczytany dzieciak; czasem blysnie, ale czesto chrzani niezle glupoty. sam nick wyjasnia wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie przeczytaliście ostatnie zdania w tej recenzji?

"UPDATE 7-1-2003 Just recently we received a new Epox 8KRA2+ BIOS that supposedly boosts application performance. We will retest the 8KRA2+ using this new BIOS and update this article in the next 24 hours."

Według mnie tą recenzję w tej wersji można sobie darować, nie podaje żadnych wymiernych danych.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...