Jonhy Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Mam dylemat. Nie wiem które chłodzenie wybrać. Które jest bardziej wydajne? Docelowo ma ono znajdować się w obudowie Node 304 z prockiem i5 4690K lub jakimś Broadwellem. Obecnie będzie to tylko G3258. Zamierzam podkręcić do około 4-4,2GHz. Jeśli temp będą ok to pewnie będzie wyżej. Z racji tego, że nigdy nie miałem do czynienia z chłodzeniem wodnym to mam pewne obawy. Jak to jest z wydajnością cieczy po kilku latach używania? Czy wydajność chłodzenia wodnego po czasie spada? Czy może zaistnieć zjawisko wyparowania części cieczy z chłodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Ani to ani to . Do tych procków ( nie tylko 4690K ) to max. bym dawał Thermalright HR-02 Macho Rev. A albo wersję Black White , REv. A to koszt ~165 zł . Droższych chłodzeń nie ma sensu dawać , przez gluta pod IHS-em ich wydajność na Haswellu nie jest dobra w stosunku do np. takiego HR-02 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonhy Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Co do tego Thermalright to jest jeden problem z jego ustawieniem. Jest ono tak duże, że nie ma miejsca zamocować wentylatora po jego prawej stronie (nad pamięciami RAM) w obudowie Node304. Miejsce blokuje bliskie ułożenie zasilacza. Jest to spowodowane przesunięciem środka ciężkości (cooler jest odchylony trochę w bok). Jeśli dałbym na drugą stronę to wtedy między końcem obudowy a coolerem nie będzie miejsca. Ja chciałbym aby wentylator był na końcu jak i po prawej stronie chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...