Skocz do zawartości
Jonhy

NH-D14 czy H80i

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat. Nie wiem które chłodzenie wybrać. Które jest bardziej wydajne?

Docelowo ma ono znajdować się w obudowie Node 304 z prockiem i5 4690K lub jakimś Broadwellem. Obecnie będzie to tylko G3258. Zamierzam podkręcić do około 4-4,2GHz. Jeśli temp będą ok to pewnie będzie wyżej. 

Z racji tego, że nigdy nie miałem do czynienia z chłodzeniem wodnym to mam pewne obawy. Jak to jest z wydajnością cieczy po kilku latach używania? Czy wydajność chłodzenia wodnego po czasie spada? Czy może zaistnieć zjawisko wyparowania części cieczy z chłodzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani to ani to .

Do tych procków ( nie tylko 4690K ) to max. bym dawał Thermalright HR-02 Macho Rev. A albo wersję Black White , REv. A to koszt ~165 zł .

Droższych chłodzeń nie ma sensu dawać , przez gluta pod IHS-em ich wydajność na Haswellu nie jest dobra w stosunku do np. takiego HR-02 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego Thermalright to jest jeden problem z jego ustawieniem. Jest ono tak duże, że nie ma miejsca zamocować wentylatora po jego prawej stronie (nad pamięciami RAM) w obudowie Node304. Miejsce blokuje bliskie ułożenie zasilacza. Jest to spowodowane przesunięciem środka ciężkości (cooler jest odchylony trochę w bok). Jeśli dałbym na drugą stronę to wtedy między końcem obudowy a coolerem nie będzie miejsca. Ja chciałbym aby wentylator był na końcu jak i po prawej stronie chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi