Skocz do zawartości
wysio

HD 7770 - zwiechy kompa przy oglądaniu filmów na TV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio trafiła mi się okazyjnie karta Sapphire 7770 Vapor-X od kolegi, który postanowił wymienić ją na dużo lepszą.

Wcześniej w kompie siedział GF 9600GT. Przed zmianą karty odinstalowałem sterowniki, oraz wyczyściłem komputer z pozostałości po nich.

Generalnie karta chodzi bez zarzutu - gry, internet - nic złego się nie dzieje. Problem zaczyna się, gdy oglądam filmy na TV z komputera. Komputer wtedy potrafi się zawiesić na amen i tylko reset pomaga. Raz stanie się to kilka razu podczas jednego filmu, innym razem dwa filmy pod żąd obejrzę i nic.

Karta połączona jest z ampli poprzez wyjście HDMI. Dźwięk mam połączony z ampli poprzez przewód optyczny z karty dźwiękowej Asus Xonar DG. Na GF nigdy nie miałem takich problemów. Ogólnie nigdy komp mi się tak nie wieszał.

Dziwi mnie, że oprogramowanie grafiki przejęło sterowanie dźwiękiem. Sporo się natrudziłem, by usłyszeć dźwięk na ampli z poszczególnych apliacji, jak przeglądarka, odtwarzacz video, czy audio. 9600 w żaden sposób nie oddziałowywała na dźwięk, który po prostu zawsze był bez przestawiania czegokolwiek, tu zaś jest inaczej.

Co może być przyczyną tych zwiech?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... masz może przejściówkę DVI-HDMI? Jeżeli tak, spróbuj użyć jej, zamist bezpośredniego podłączania przez HDMI i zobacz, czy będą jakieś jazdy. Rozumiem, że zwisy nie występują podczas oglądania na monitorze? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejściówkę mam. Z filmami na kompie nie ma problemów - chyba, bo nigdy nie obejrzałem całego. Ale puszczę dziś może kilka po kolei, wyłączę monitor i zobaczę po powrocie z pracy, czy nic się złego nie stało....

Znalazłem sposób na ominięcie problemu. Przełączam obraz w tryb rozszerzenia, przesuwam okno odtwarzacza na TV i wyłączam monitor z guzika. W ten sposób nic się złego nie dzieje.

Edytowane przez wysio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi