Pomay Opublikowano 16 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2014 Witam wszystkich,jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję że nie ostatni :> Jak w temacie-muszę zdecydować,który z tych procesorów będzie lepszy do AutoCADa. Decyzję muszę podjąć mniej-więcej do piątku. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 16 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) Na co dzień pracuję w AutoCAD'zie LT (na obu konfigach w sygnaturze ;)). Jeśli mowa o faktycznym sofcie z Autodesku (a nie zamiennikach typu ZWCad itd. których nie znam), to do aktualnej wersji 2015 program potrafi obciążyć maksymalnie jeden rdzeń (nie potrafi korzystać z wielowątkowości i nic nie słychać, żeby mieli to zmienić). Czyli szukaj coś o jak najwyższej wydajności jednego rdzenia, chociażby podkręcony >4,0GHz Pentium G3258 (który właśnie do mnie zmierza na testy, a można go również kręcić na tanich płytach H81/B85), a jak masz większy budżet bądź planujesz również renderowanie to i5/i7 w wersji "K" kręcona na max w górę. Jeśli pracujesz w 2D i ew. nieskomplikowane 3D to w zupełności wystarczy zintegrowana grafa z procesorze. RAM - minimum 8GB, w zależności od potrzeb w górę. Dysk SSD min. ~120GB na system/programy - odpalanie AutoCAD'a z HDD potrafi trwać wieki, jeśli ktoś przyzwyczaił się do pracy na SSD ;), tak samo autozapisywanie co 10 minut potrafi przymulić CAD'a na dobrą chwilę przy większym pliku. To tyle jeśli chodzi o sprzęt, podstawową stację do pracy w 2D/3D można mieć naprawdę tanio, a nie brać co sugerują handlowcy (Xeon, Quadro itd. za kupę kasy). Warto za to wsadzić kasę w monitor (duża przekątna, duża rozdzielczość, 16:10 jest lepsze od 16:9, dobra matryca IPS/MVA)... Edit: Wymagania sprzętowe dla AutoCAD 2015 - dla dużych plików i 3D ...Intel Pentium 4 processor or AMD Athlon, 3.0 GHz or higher with SSE2 technology; Intel or AMD Dual Core processor, 2.0 GHz or higher... ;) Edytowane 16 Września 2014 przez abes99 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2014 Jak sprawa z AC wygląda tak samo jak z grą WoT ( też wykorzystuje tylko 1 rdzeń ) to tylko Intel się liczy . Najlepiej G3258 jak wspomina kolega wyżej , można go podkręcić co da dodatkowy boost . Opcjonalnie G3220 / G3420 jak nie masz zamiaru kręcić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomay Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) Na procesor mam do przeznaczenia 600-700 zł. Zastosowanie procesora w tym roku pewnie będzie wyglądało tak : 30-40% AutoCAD,pozostałe to gry.Z biegiem czasu proporcja będzie się przechylać na stronę AutoCADa(tak myślę). Resztę komponentów już wybrałem (oczywiście jeszcze bez odpowiedniej płyty) Edytowane 17 Września 2014 przez Pomay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...