KomputerForEverything Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2014 Witam wszystkich. Ostatnio rozglądałem się za komputerem do gier. Kwota jaką mogę na niego wydać to 5800zł. Oto konfiguracja którą sam zrobiłem: http://zapodaj.net/17bcca78cf073.png.html + GTX 970 Gigabythe Windforce za 1400zł. Co wy byście zmienili? PS. Maksymalna cena konfiguracji to 6000zł. Chce komputer z monitorem i systemem Win 8.1 BOX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2014 Komp za prawie 6K a zasilacz budżetówka . Dołóż te 40 zł do Cooler Master G550M za 239 zł . Ew. ~150 zł ( z poziomu tego VS-a ) do XFX XTR 550W - oba modularne , XFX ma certyfikat 80+ Gold i tryb pół pasywny . Oba zasilacze znacznie lepsze niż Corsair VS . I7 i 16GB to nie porozumienie do gier . Brałbym I5 4690K i 8GB a różnicę w cenie przeznaczył bym na lepsze PSU ( tutaj dobry by był XFX ) . I5 4690K to koszt 890 zł , G.Skill 2x4GB DDR3 2 133 mhz CL9 to koszt 355 zł . Oszczędzasz prawie 600 zł . XFX XTR to 150 zł odpada . Pozostałą kwotę inwestujesz w lepszy monitor np. Dell P2414H za 759 zł , 24" i matryca IPS . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KomputerForEverything Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2014 Czemu i7 i 16gb ram to nieporozumienie do gier? To ma być przecież komputer do gier na 3 do 5 lat. Dzięki za poradę odnośnie zasilacza. Na pewno kupię z certyfikatem 80+ GOLD. Po co lepszy monitor? Wydaje mi się że nie zauważę różnicy pomiędzy 22 cale FHD a 24 cale FHD IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2014 Nic na to nie wskazuje aby I7 i 16GB były wykorzystywane w grach , na razie mało która gra jest w stanie wykorzystać więcej jak 4 GB i 4 rdzenie i raczej jeszcze długo tak będzie . I7 4C/8T są już długo na rynku i nadal w grach króluje I5 , I7 jest nie wiele lepszy . Co do monitorów - wybrany przez ciebie Philips to budżetówka na matrycy TN , Dell ma już znacznie lepszą matrycę IPS - lepsze kąty widzenia , lepsze odwzorowanie kolorów i równomierne podświetlenie . Do tego znacznie lepsza elektronika sterująca . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KomputerForEverything Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) Nic na to nie wskazuje aby I7 i 16GB były wykorzystywane w grach , na razie mało która gra jest w stanie wykorzystać więcej jak 4 GB i 4 rdzenie i raczej jeszcze długo tak będzie . I7 4C/8T są już długo na rynku i nadal w grach króluje I5 , I7 jest nie wiele lepszy . Co do monitorów - wybrany przez ciebie Philips to budżetówka na matrycy TN , Dell ma już znacznie lepszą matrycę IPS - lepsze kąty widzenia , lepsze odwzorowanie kolorów i równomierne podświetlenie . Do tego znacznie lepsza elektronika sterująca . Czyli jeśli kupię I5 4690K to spokojnie będę mógł grać w gry na wysokich detalach przez te 3 lata jeśli będę miał tylko 8gb ramu 2111mhz i GTX 970? Dzięki za wytłumaczenie czemu monitor który podałem jest gorszy. Czy według ciebie podjąłem dobrą decyzję wybierając dysk 512gb ssd? Nie lepiej kupić ssd 128gb i 2tb hdd? PS. Złożyłem nowy zestaw uwzględniający wszystkie twoje porady i wyszło mi coś takiego:http://zapodaj.net/4cefb0c1a1296.png.html. Procesor I5, Monitor LG 23 cale IPS, Ram 16 GB 2400Mhz(a co tam, może się przydać), dobry zasilacz 650w z certyfikatem 80+ GOLD plus karta graficzna GTX 970 Gigabythe Windforce. Edytowane 21 Września 2014 przez KomputerForEverything Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...