Skocz do zawartości
gacek83

PC głównie do gier za 7000zł

Rekomendowane odpowiedzi

• czy zestaw ma zawierać tylko komputer czy również system operacyjny, napęd optyczny i peryferia takie jak: monitor, myszka, klawiatura itp: Obudowa + wnętrzności
  • do czego komputer będzie wykorzystywany: 70% gry, pozostałe 30 to rendering, obróbka video i normalne prace biurowe
  • jaką kwotę chcesz przeznaczyć: max 7000 zł
  • czy części mają być nowe czy mogą być używane: wyłącznie nowe
  • czy będziesz podkręcał podzespoły: nie, nigdy
  • w jakiej rozdzielczości grasz/zamierzasz grać: 1920x1080
  • czy mieszkasz poza Polską (ceny za granicą są inne!): nie
  • czy możesz użyć części ze starego komputera takich jak: dysk twardy, napęd optyczny, obudowa: nie
  • czy preferujesz jakiś konkretny sklep np. z powodu odbioru osobistego: morele, esc

Komputer ma być na co najmniej 3-4 lata więc musi mieć najwyższą wydajność jaką się da za tą cenę.

Edytowane przez gacek83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz monitor? Przy takim sprzęcie aż żal nie wyposażyć się w dobre 120/144 Hz :)

Tu jeszcze opcja z zasilaczem i obudową Corsaira: http://www.morele.net/inventory/info/FN2VH1/

Co do zakupu GTX 980, to dwukrotnie bym się zastanowił. IMO wolałbym dołożyć 200-300 PLN i kupić 2x970 + monitor z G-Sync.

W tym budżecie można zaszaleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam monitor Eizo FS 2333 i nie zamierzam go zmieniać, ponieważ jestem z niego zadowolony więc zmiana monitora nie wchodzi w grę.  Zapomniałem też dopisać wcześniej że na pokładzie musi być nie mniej niż 16 GB RAM, a najlepiej 32. Więc czy się wyrobię kupując 2x970 i co najmniej 16 GB RAM ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta obsługuje nawet ramy 3 300 mhz .

Tyle że ramy powyżej 1 600 zaskoczą dopiero po OC , normalnie będą działać na 1 600 mhz lub niżej .

Te 16GB czy 32GB to rozumiem do renderingu czy obróbki video ?

Bo inaczej nie ma kompletnego sensu , w grach nawet nie wykorzystasz 8 GB a co dopiero 16 czy 32 GB .

Pakowanie się w SLI przy FHD jest średnio sensowne choć PSU 650W powinien wystarczyć do 2xGTX970 , karty mają mniejszy pobór prądu niż GTX770 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że ja pisałem, że w żadne OC nigdy nie będę się bawić więc chyba płyta do zmiany będzie. Tylko na jaką? Tak, RAM potrzebny do renderingu i obróbki video. Skoro pakowanie się w SLI przy FHD jest mało sensowne to może lepiej kupić 1x980?

Edytowane przez gacek83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi