ziutekk Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2014 Witam, mam zamiar kupić komputer i prosze o pomoc w wyborze ponieważ kompletnie sie na tym nie znam. · czy również system operacyjny, napęd optyczny i peryferia takie jak: monitor, myszka, klawiatura itp: Obudowa + wnętrzności · do czego komputer będzie wykorzystywany: programy inżynierskie takie jak autocad czy robot · jaką kwotę chcesz przeznaczyć: max 2000 zł · czy części mają być nowe czy mogą być używane: wyłącznie nowe · czy będziesz podkręcał podzespoły: nie, nigdy · czy mieszkasz poza Polską (ceny za granicą są inne!): nie · czy możesz użyć części ze starego komputera takich jak: dysk twardy, napęd optyczny, obudowa: nie · czy preferujesz jakiś konkretny sklep np. z powodu odbioru osobistego: raczej nie wydaje mi sie ze mozna zaoszczedzic na karcie graficznej, która jest mi totalnie zbędna bo nie gram i nie bede grał w żadne gry bede niezmiernie wdzięczny za każdą propozycjePozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2014 (edytowane) Dobra karta graficzna może się przydać - wspomaganie od CUDA ( NV ) czy OpenCL ( ATI/AMD ) . Ale na razie zrezygnujemy z niej . Z tego co wiem to Autocad z ledwością wykorzystuje 1 rdzeń , za to lubi ram i szybki dysk - SSD nieodzowny . Nie wiem jak z tym drugim programem . Na razie proponuję coś takiego : CPU : I5 4460 - 679 zł MB : MSI H97M-E35 - 269 zł RAM : Team Group Elite 8GB DDR3 1 600 mhz CL11 - 284 zł VGA : Integra z procka HD4600 . SSD : Sandisk Ultra Plus 128GB - 243 zł HDD : WD Blue 1TB - 205 zł Buda : SPC Brutus M23 - 129 zł PSU : Corsair CX430M 430W - 189 zł Razem : 1 998 zł , ceny z morele.net Do AC sprzęt ( głownie procek ) aż za nadto , jak będziesz potrzebował więcej ramu to w przyszłości możesz dołożyć jeszcze 8GB , ew. zamiast podanej płyty MSI brać Asrock B85 Pro4 za 251 zł czy nowszego i droższego Asrocka H97 Pro4 za 310 zł , które pozwolą na wsadzenie 4x8GB jak będzie potrzeba , MSI tylko ma 2 sloty na ram a ww. Asrocki mają już 4 sloty . Edytowane 22 Września 2014 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2014 Powyższa propozycja niczego sobie. Na pewno zakłada rozbudowę PC o kartę graficzną. Jeśli ma być nieco taniej, to proponuję zakup zestawu pod mATX: http://www.morele.net/inventory/info/jqvMmX/ Płyta bez wsparcia dla Broadwella i RAID, zasilacz na pewno będzie odrobinę głośniejszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...