Skocz do zawartości
ziutekk

Komputer do 2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupić komputer i prosze o pomoc w wyborze ponieważ kompletnie sie na tym nie znam.

· czy również system operacyjny, napęd optyczny i peryferia takie jak: monitor, myszka, klawiatura itp: Obudowa + wnętrzności
· do czego komputer będzie wykorzystywany: programy inżynierskie takie jak autocad czy robot
· jaką kwotę chcesz przeznaczyć: max 2000 zł
· czy części mają być nowe czy mogą być używane: wyłącznie nowe
· czy będziesz podkręcał podzespoły: nie, nigdy
· czy mieszkasz poza Polską (ceny za granicą są inne!): nie
· czy możesz użyć części ze starego komputera takich jak: dysk twardy, napęd optyczny, obudowa: nie
· czy preferujesz jakiś konkretny sklep np. z powodu odbioru osobistego: raczej nie

wydaje mi sie ze mozna zaoszczedzic na karcie graficznej, która jest mi totalnie zbędna bo nie gram i nie bede grał w żadne gry 
bede niezmiernie wdzięczny za każdą propozycje
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra karta graficzna może się przydać - wspomaganie od CUDA ( NV ) czy OpenCL ( ATI/AMD ) .

Ale na razie zrezygnujemy z niej .

Z tego co wiem to Autocad z ledwością wykorzystuje 1 rdzeń , za to lubi ram i szybki dysk - SSD nieodzowny .

Nie wiem jak z tym drugim programem .

Na razie proponuję coś takiego :

CPU : I5 4460 - 679 zł

MB : MSI H97M-E35 - 269 zł

RAM : Team Group Elite 8GB DDR3 1 600 mhz CL11 - 284 zł

VGA : Integra z procka HD4600 .

SSD : Sandisk Ultra Plus 128GB - 243 zł

HDD : WD Blue 1TB - 205 zł

Buda : SPC Brutus M23 - 129 zł

PSU : Corsair CX430M 430W - 189 zł

Razem : 1 998 zł , ceny z morele.net

Do AC sprzęt ( głownie procek ) aż za nadto , jak będziesz potrzebował więcej ramu to w przyszłości możesz dołożyć jeszcze 8GB , ew. zamiast podanej płyty MSI brać Asrock B85 Pro4 za 251 zł czy nowszego i droższego Asrocka H97 Pro4 za 310 zł , które pozwolą na wsadzenie 4x8GB jak będzie potrzeba , MSI tylko ma 2 sloty na ram a ww. Asrocki mają już 4 sloty .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyższa propozycja niczego sobie. Na pewno zakłada rozbudowę PC o kartę graficzną. Jeśli ma być nieco taniej, to proponuję zakup zestawu pod mATX: 

http://www.morele.net/inventory/info/jqvMmX/

Płyta bez wsparcia dla Broadwella i RAID, zasilacz na pewno będzie odrobinę głośniejszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi