BeeMee Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Witam, Ze starego sprzętu zostaje zasilacz, o tym poniżej i HDD WD Blue i Green. Co do zasilacza to posiadam Corsaira HX620W, moje wątpliwości budzi tu potrójna linia 12V, co prawda doczytałem że jest to jedna fizyczna linia z potrójną "pętlą"/zabezpieczeniem. Proszę Was o potwierdzenie lub zaprzeczenie czy on się nada. Do tej pory za wiele się nie napracował, działa świetnie.Komp wykorzystywany będzie do:Gier - chciałbym swobodnie móc nagrywać gameplaye, dobra karta sieciowa, gry w większości na TV 1080p, jest oczywiście jeszcze monitor1680x1050.Multimediów - film, muzyka, serwer DLNA, ze względu na wymienione i to że mam już dosyć suszarek obok których do tej pory siedziałem chciałbym aby podczas filmu, słuchania muzyki, przeglądania netu było... cicho (chyba starość ;-)), podczas gry może dmuchać.Okazyjnie zabawa w edycję foto/video (programy graficzne 2D/3D).Jak najbardziej chciałbym do posiadanych dysków dołożyć SSD, system niepotrzebny (jest WIN7 64bit), co do karty graficznej wpadły mi w oko GTX970 (nie ma problemu chwilę mogę poczekać).Podstawowa zasada jest taka, że mogę zapłacić więcej ale za coś za co warto. Dlatego też wolałbym porządne podstawy, czyli obudowa, płyta główna, resztę zawsze będę mógł podmienić.To chyba tyle... Proszę o i dziękuję za pomoc, sam poważnie wypadłem z obiegu ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Widzi mi się tu zestaw z Xeonem, 8GB pamięci RAM i GTX 970. Postawiłem także na chipset Z97, po to żebyś mógł wykorzystać osiągi wydajniejszych memek: http://www.morele.net/inventory/info/uh0Nfr/ Dobierz sobie do tego GTX 970 i będzie wsio ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeMee Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Dzięki za zestaw, naprawdę widzisz Xeona do takich zastosowań? Dodałeś zasilacz, to znaczy że ten który posiadam nie nada się? HDD na SATA jest, myślę że na magazyn powinien starczyć, czy podałes go do zastosowań w RAID? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Xeon jak najbardziej tak, jeśli wchodzi w grę obróbka 3D. W takim razie usuń HDD i zasilacz. Ten HX spokojnie da sobie radę z Xeonem + GTX 970. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawadzkis Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Ja bym na pewno pomyślał o zakupie SSD, nawet jeśli jak mówisz zostaje Ci ze starego kompa HDD. Powód? Dyski to dziś wąskie gardła i jak wydasz kasę na dobrego proca klasy i5, to będziesz miał potem właśnie takie wąskie gardło. SSD na system, reszta na HDD (lub SSD na system i dajmy na to, gry), a reszta na magazynie HDD. Możesz celować w Plextora M6S (bo najlepiej wypada w kategorii wydajność/cena), albo dowalić jakiegoś Samsunga Evo (Ok, ale bardzo drogo). Moim zdaniem Plextor będzie ok, bo +5% wydajności niczego nie zmieni, a szkoda dopłacać. Ostatecznie może jakiś Crucial, ale tam są jakieś wałki z limitem zapisu danych :(. No i RAM! Minumum 8 GB! Procek tylko Intel, bo AMD słabo wypada w grach :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Akurat Samsung EVO wyjdzie odrobinę taniej - zarówno wersje 120GB jak i 250GB - odpowiednio 279 zł i 489 zł vs. 302 zł i 499 zł za wersje 128 GB / 256GB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 EVO mają problemy z osiągami. Nawet Samsung przyznał się, że ma kłopoty z tymi dyskami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeMee Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Dziękuje za podpowiedzi i informacje, stworzyłem coś takiego: Procesor: Core i5-4690K Płyta: GA-Z97X-Gaming 5 Pamięci: RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 SSD: M6S 256 GB 2.5" SATA III (HDD mam) Cooler: HR-02 - Macho - Black White Obudowa: Define R4 Black Pearl USB 3.0 Zasilacz jest, wspomniany Corsair HX620. Zadziała? ;-) Macie jakieś uwagi, sugestie? W sumie wyszło 2900, do tego będzie oczywiście jak będzie dostępny GTX970 czyli plus jakieś 1500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) GTX970 jest dostępny w komputroniku - ASUS / MSI / ZOTAC i Palit . Asus i Zotac są dostępne od ręki , MSI i Palit dopiero na zamówienie . Zasilacz spokojnie starczy . Edytowane 24 Września 2014 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeMee Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Dzięki za info, celowałem w MSI i tego zamówiłem. Palit i ZOTAC wysprzedane do reszty, nie ma nawet możliwości zamówienia. Nie wiecie przy okazji jak wygląda procedura przy rezygnacji z namówienia w Morele i Proline? Są jakieś problemy? Edytowane 24 Września 2014 przez BeeMee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Ten Xeon lepiej oddaje ciepło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Nie - od strony technicznej ( także IHS-a ) to prawie to samo co I7 - wycięte/zablokowane GPU i lekko niższy zegar rdzenia , poza tym ~100 zł tańszy . Tylko procki na LGA 2011 / 2011-3 mają nadal lutowany IHS i przez to lepsze przewodzenie ciepła rdzeń-IHS . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawadzkis Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Dziękuje za podpowiedzi i informacje, stworzyłem coś takiego: Procesor: Core i5-4690K Płyta: GA-Z97X-Gaming 5 Pamięci: RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 SSD: M6S 256 GB 2.5" SATA III (HDD mam) Cooler: HR-02 - Macho - Black White Obudowa: Define R4 Black Pearl USB 3.0 Zasilacz jest, wspomniany Corsair HX620. Zadziała? ;-) Macie jakieś uwagi, sugestie? W sumie wyszło 2900, do tego będzie oczywiście jak będzie dostępny GTX970 czyli plus jakieś 1500zł BeeMee, mam dokładnie tą samą płytę główną i procka :D. Będziesz zadowolony. 4690K na Gamming 5 kręci się bez problemów na +1 GHz samym tylko automatycznym OC (z poziomu Windy). Z tymi pamięciami może być tylko lepiej, bo ja mam 1800-tki. Na Plextorze postaw sobie partycję systemową i zostaw trochę miejsca na gry . Sprzęt wyrwie Cię z butów. PS: Ta płyta ma złącze M.2, które obsługuje najnowszej generacji dyski SSD. Jeśli kiedyś będziesz miał wolną kasę, możesz taki dysk kupić. Edytowane 25 Września 2014 przez Zawadzkis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeMee Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2014 Sprzęt został kupiony, złożony i działa wyśmienicie. Dzięki Wam i portalowi za pomoc i bezkresną wiedzę, czytam już w sumie codziennie nałogowo ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...