Skocz do zawartości
Pazuzu

Laptop czy m-itx + tablet

Rekomendowane odpowiedzi

W moim obecnym laptopie kończy się powoli miejsce na dysku. Już miałem kupować kolejny większy ale....

Laptop ma już ponad 4 lata, bateria nie działa, co jakiś czas jest problem z zasilaczem, blok numeryczny powoli przestaje działać. Oczekuje że niedługo nastąpi koniec tego sprzętu i zastanawiam się czy warto inwestować jeszcze w to pieniądze. Jeśli chodzi o moc to w zupełności mi wystarcza, choć przy używaniu Lightrooma 4 przydało by się coś mocniejszego.

Laptop r580 Samsung

I5 - 560m

6 Gb 
SSD 128 Plextor

Komputer przez cały czas jest podpięty pod zew. monitor, klawiaturę i myszkę. Raz albo dwa razy na miesiąc (weekendy) zabieram go do domu rodzinnego do rodziców. Można powiedzieć że służy głównie jako stacjonarny.

Myślalełm nad nowym laptopem, tym razem mniejszym (13'-14') i wymyśliłem .... komputer stacjonarny oparty na płycie m-itx.

Wstępnie wybrałem taki zestaw:

i5 - 4690

GA-Z97N-WIFI

Cooler Master Elite 110

WD Blue 1 TB

Be quiet! Pure Power L8-CM-430W

G.Skill TridentX 2x8 gb

Dysk SSD wezmę z laptopa.

Tylko co z ta mobilnością? W pociągu, na wyjeździe do znajomych, na weekend do rodziców? Czasami też fajnie poleżeć na kanapie czy w łóżku i oglądnąć film.

Myślałem nad dokupieniem do tej małej stacjonarki jakiegoś tabletu z 3g.

Prosiłbym o opinie, sugestie i porady dotyczące mojego niezdecydowania. Wiem że decyzję podejmę sam, że to ode mnie zależy i ja sam wiem najlepiej. Jednak chciałbym posłuchać osób które miały podobne dylematy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna obudowa pod wzgledem gabarytów. Jednak czy 90W wystarczy? Do tego przedni Panel USB 2.0:/ 

Dodam że zależy mi też na ciszy. Wstępnie założyłem że spróbuje BOX-owego chłodzenia, jednak uwzględniam późniejszą wymianę na coś wydajniejszego/cichszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi