HZimowski Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Chcę kupić komputer, dla którego największym "wyzwaniem" będzie obsługa Adobe PS i Illustratora. Nic wymagającego, ale chcę mieć zapas mocy w razie jakby trafił się jakiś większy projekt. Oprócz tego będzie mi służył do podstawowej pracy w MS Office, przeglądania neta i oglądania filmów. Nie gram w gry, więc wydajność w tym aspekcie mnie nie interesuje. To na czym mi zależy, to by komputer był cichy, bo przesiadam się z laptopa i trochę się boję po tym jak słyszałem potwory moich znajomych graczy. W monitorze zależy mi na tym, by dobrze odwzorowywał kolory i selector na tej stronce polecił mi ten poniżej. Co myślicie o tym zestawie? • Procek: Intel CORE I7 4790 3.6GHz LGA1150 • Płyta: MSI H81M-E33 Sc LGA1150 • RAM: G.Skill DDR3 8GB (2x4GB) RipjawsX 1600MHz CL7 • SSD: Crucial M500 CT240M500SSD1 • Zasilacz: Corsair VS 350W ATX 120mm wentylator • Obudowa: Fractal Design Define R4 Black Pearl USB 3.0 • Monitor: Dell P2414H Edytowane 6 Października 2014 przez HZimowski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Ramy przesada - taniej dostaniesz Crucial Ballistix 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL9 . Różnica pomiędzy CL9 a CL7 w tym co robisz będzie praktycznie żadna . Można zastanowić się nad I7 4790K - 4 Ghz w standardzie i 4,4 Ghz w trybie turbo może być kuszące . Monitor może być - w tym budżecie nie będzie nic lepszego , co innego jak byś miał 3+ k zł na sam monitor . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HZimowski Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Nie chcę kupować wersji K, bo boję się że będzie się grzała, a jak pisałem zależy mi przede wszystkim na tym, żeby zestaw był cichy. Na skąpcu różnica w cenie RAMu to 30PLN, chyba że źle patrzę. Za mała, żeby się przejmować i kupować niższą klasę. Najbardziej się martwię tą płytą główną, bo jest to wersja budżetowa, a procek jest jednak wyższej klasy. Ale podobno przy moim użytkowaniu na lepszej płycie zyskam jedynie dodatkowe socket-y do RAM i nic więcej. Co do monitora to właśnie mam takie podejście - nie chcę wydać więcej niż 1000zł, bo jak będzie mi potrzebny naprawdę porządny do obróbki graficznej, to wtedy jakiś poniżej 3k to wyrzucanie pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Akurat obie wersje grzeją się praktycznie tak samo przy taktowaniu bazowym , co innego OC tego 4790K - wtedy to faktycznie gorący procek na stockowym chłodzeniu . Płyta faktycznie budżetówka , tyle że spokojnie wystarczy - co innego jak byś potrzebował 32 GB ramu czy RAID . Tak swoją drogą to zestaw jest źle wyważony jeżeli chodzi o ciszę - z jednej strony masz dobrą i cichą budę a z drugiej chłodzenie boxowe i niezbyt cichy budżetowy zasilacz . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HZimowski Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Podobno box-owe chłodzenie w R4 jest całkiem sprawne i ciche, szczególnie jak w moim wypadku bebechy nie są przesadzone. Ale zasilacz też mnie martwi, wiatraczek ma tylko 120mm, a do ciszy podobno najlepiej nie schodzić poniżej 135mm. Z drugiej strony lepsze zasilacze mają więcej mocy, która mi akurat nie jest potrzebna, chyba że kiedyś dorzucę kartę graficzną. Co do procka - myślałem że wersja K to ten sam procek, tylko wstępnie lekko podkręcony i odblokowany umożliwiający dalszy OC, czyli jak już wstępnie jest podkręcony to trochę się jednak bardziej grzeje. Ale może źle to rozumiem. Jakie zmiany byś proponował? I czy może jednak wziąć słabszy procek, ale lepszą płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HZimowski Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Jedną rzecz, którą na pewno zmienię to kupię SSD mx100, nie m500, bo lepiej wypada w testach, a ma tę samą cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...