PChardware Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Witam.Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość mam 15 lat i bardzo interesują mnie komputery . Mam zamiar złożyć mój pierwszy wypasiony komputer naprawdę wypasiony bo budżet to aż 6500 zł nie wiem czy dobrze dobrałem części chodzi o to np.czy nie za dobry proc. a za słaba płyta główna i czy wszystko będzie pasować do siebie. komputer będzie służył głównie do nagrywania filmów na youtube, grania np.crisis 3,batelfild 4, gta 5, project cars no i troszkę do przeglądania internetu to wiadomo tak to sobie złożyłem w głowie. Procesor: I7 4790k 4,0 GHz mam zamiar podkręcić do 4,5 GHz Płyta główna: msi z97 Mpower Max AC Hłodzenie semi-wodne: NZXT X60 Karta graficzna: Nvidia GeForce GTX 980 niereferencyjna Dysk twardy: WD Black 1TB Pamięć RAM: 2*8 GB G.Skill 2133 mHz cl9 Zasilacz: Seasonic platinum 760w Dysk ssd: Ocz Vector 256 GB za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PChardware Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 dziękuje z odp,które twoim zdaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Płyta i ram to kompletna przesada , podobnie zasilacz . HDD też kiepski - tańszy WD Blue sprawdzi się równie dobrze . Do kręcenie brał bym MSI Z97 Gaming 3 lub Gaming 5 , wyższe modele czy seria M power to strata kasy . RAM - G.Skill Ripjaws X 2x4GB DDR3 2 133 mhz CL9 za 352 zł . PSU - XFX XTR 550W za ~350 zł . SSD - Plextor M6S 256GB albo dołożyć do Plextora M6E 256GB M.2 . Odpuść sobie to kompaktowe WC od NZXT , dużo lepiej i taniej wyjdzie klasyka tzn. Therlmalright HR-02 Macho Black White za 175 zł . Resztę kasy zainwestuj w porządny monitor jak nie masz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PChardware Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) dziękuje wezmę sobie to do serca i czekam na następne odp Edytowane 9 Października 2014 przez PChardware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Zresztą nie wiem czy te 6 500 zł starczyło by na twoje zachcianki . Normalnie złożony zestaw z MSI Z97 Gaming 3 , Macho BW , MSI GTX980 , Plextorem M6S 256GB & WD Blue 1TB , Fractal Design Define & XFX XTR 550W wychodzi ~6 100 zł . MSI Z97 Mpower Max AC kosztuje 2x tyle co ww. płyta , tak samo jak 16 GB ramu 2 133 od G.Skill . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PChardware Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 jednak nie jestem pewny czy ten coller da radę a do gaming 5 nie jestem jakoś przekonany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Spokojnie da radę , owszem 4790K się grzeje i to mocno ale spowodowane jest to kiepskiej jakości glutem pod IHS-em , ten sam glut stawia pod znakiem zapytania sens montowania lepszych chłodzeń AC czy tych pseudo WC jak NZXT X60 . Do tego ten X60 kosztuje ~600 zł , 3,5x tyle - wolał bym tą kasę przeznaczyć na co innego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Witam.Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość mam 15 lat i bardzo interesują mnie komputery . Nie jesteś nowy. Wyrozumiały już byłem. Poskładaj najpierw temat, potem komputer -> instrukcja Jak tytułować tematy w dziale co kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PChardware Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Nie jesteś nowy. Wyrozumiały już byłem. Poskładaj najpierw temat, potem komputer -> instrukcja Jak tytułować tematy w dziale co kupić tak napewno 2 temat i nie jestem nowy ktoś jeszcze myśli że złą płytę wybrałem jeśli tak to proszę propozycje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PChardware Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 dobra będzie do ręderingu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Do renderingu to wystarczy nawet podstawowa płyta na H81 . O wiele bardziej liczy się procek i ram , czasami także karta jak rendering jest wspomagany np. przez CUDA . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...