gravimag Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2013 dzisiaj zmieniłem pastę pod IHS na CooLaboratory Ultra i tempy jeszcze spadły w porównaniu do NT-H1 :) teraz przy x48/x46 1.27V max to 79C :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 Hmm.. Miał ktoś z wam problem podczas update biosu na MSI Z87-G45 Gaming?Płyta ze sklepu ma v.1.1, więc pobrałem ze strony producenta najnowszy v.1.3, rozpakowałem i wrzuciłem na pendrive. W biosie opcja M-Flash - wybieram plik, zatwierdzam i... freez. Zawiesza kompa. Pomyślałem, że tak pewnie wygląda uefi flash (bez żadnych pasków postępu itp.), ale po paru minutach zniecierpliwiony robię restart i próbuję ponownie. Dalej ten sam problem. Próbowałem również bios w wersji 1.2. Zawsze wita mnie zawieszenie kompa. Pendrive z partycją FAT32. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 Miałem tak na płycie msi pod amd niedawno, poszło z pod windy bez kłopotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) miałem kiedyś coś podobnego z asusem, nie mogłem zauktualizować BIOSu z pena, ale bez problemów z windows.... ale taka sytuacja miała związek tylko z jedną wersją BIOSu, każda inna aktualizacja była OK. Edytowane 4 Lipca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 Uff.. Udało się poprzez Live Update. Jakoś zawsze miałem awers do dodatkowego oprogramowania producentów i nie zwróciłem uwagi, że takie narzędzie mam do aktualizacji sterowników. Dzięki za info.Dziś lub jutro będę się starał wyciągnąć stabilne 4.6GHz na powietrzu. Może się uda :) Batch#: L312B461 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 Daj znać na jakim napieciu mam podobny batch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2013 mam L311B286 i robi 4.6 na 1.2V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Uff.. Udało się poprzez Live Update. Jakoś zawsze miałem awers do dodatkowego oprogramowania producentów i nie zwróciłem uwagi, że takie narzędzie mam do aktualizacji sterowników. Dzięki za info. Dziś lub jutro będę się starał wyciągnąć stabilne 4.6GHz na powietrzu. Może się uda Batch#: L312B461 Problem znany w necie, miałem identycznie. Już myślałem że płytę uwaliłem dzień po zakupie Na razie jak widzę mam najświeższy batch bo L315... szału nie robi ale jest ok. Edytowane 5 Lipca 2013 przez oliwer21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Jak na razie to mam wrażenie, że nowy bios v1.3 bardziej popsuł niż naprawił Teraz nie mogę ustabilizować nawet 4.5GHz. Działa poprawnie podczas normalnych codziennych zadań i w grze mmo, ale wywala się przy OCCT i LinX na próbce "20000" Ustawienia jakie mam pisząc tego posta: Dodatkowo offset +100% Dziwi mnie, że w biosie podświetla mi na czerwono Vring już od 1.200V, gdzie podobno bezpiecznie na powietrzu jest do 1.350V Edytowane 5 Lipca 2013 przez _Sap_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 @_Sap_ tutaj-> http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/Z87-G45_GAMING/ -> napisali że ich zdaniem msi z87-g45 do podkręcania się nie nadaje, może stąd twoje problemy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Dzisiejszego popołudnia stwierdziłem, że zrobię drugie podejście. Przekopałem ten temat od strony pierwszej, na spokojnie, popijając whisky - z nadzieją, że znajdę informacje i złoty środek, jak ustawić parametry i ustabilizować mojego niesfornego Haswella na 4.6... Podchodziłem go z prawej.. podchodziłem go z lewej.. nie udało się. Max. ustawienia jakie testowałem to: Vcore - 1.3V Vccin - 2.1V Vring - 1.3V Vdrop offset +100% ..reszta na auto. Pomyślałem - no trudno, moja sztuka nie zrobi stabilnego 4.6GHz i trzeba próbować ustabilizować 4.5GHz. Na początek ustawiłem: Vcore - 1.275V Vccin - auto Vring - auto Vdrop offset +100% Jestem w trakcie testu w Aida64. Dziwi mnie trochę, że bez problemu mogę np. pisać ten post - mimo, że rdzenie są obciążone w 100% Na Phenomie II 965@4.1 miałem z tym problem :) Test obecnie nadal leci. Jeżeli do godziny przejdzie bez problemu, sprawdzę w OCCT. Może inni mający 4670k + msi z87-g45 gaming wypowiedzą się na temat w/w ustawień - jak u nich to wygląda. A - i jeszcze jedna rzecz. Temperatury strasznie skaczą. Raz pokazuje 71st, po sekundzie skocze na 85st, by po chwili spaść do 78st. Wcześniej nie spotykałem się z tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) @UP Też się teraz bawię z MSi Z87-G45 Gaming + i5 4670K. Też bios 1.3 Mam kilka Pytań bo nie jestem zbyt doświadczony w OC. Aktualne ustawienia to 4,2 GHz przy napięciu 1,2 nic więcej nie ustawiałem, być może mogę zwiększyć jeszcze mnożnik ale temperatura na rdzeniach po 26 min w OCCT z AVX sięga na najchłodniejszym rdzeniu od do na najcieplejszym: w teście Aida64 tempy dochodziły do max 60 stopni. Chłodzenie to Thermalight HR-02 Macho BW ten 140mm. Teraz pytania: na tej płycie po zmianie mnożnika automatycznie wyłącza się eist i coś tam jeszcze. CPU-Z pokazuje stale 1.197V i 4200 MHz. Czy to podczas testu czy w pulpicie. Nie wiem czy tak ma być. Do jakich temperatur mogę go kręcić w testach z AVX? Czy nie patrzeć w ogóle na testy z AVX i testować wydajność i tempy bez AVX bo i tak gry tyle nie wygrzęją procka. Edyta: 10 min( sam wyłączyłem) stabilnie 4300 MHz przy napięciu 1,220 V i Vring 1,265 test OCCT z avx tempy pod 80 stopni. Edytowane 5 Lipca 2013 przez PabloWRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Procesor ma zabezpieczenie i jak dobijesz do 100st to - podobno - zbije Ci zegary w dół. Ja osobiście nie przetestowałem tego na własnej skórze.Co do temperatur. Ustawiłem w biosie Twoje parametry i po 15 minutach w OCCT mam max 76st na Noctua NH-U12P se2Jak widzisz w moim wyższym poście na screen'ie, temperaturą na jednym z rdzeni doszedłem do 96st C - przy zegarze 4.5GHz i napięciu 1.275VAle w codziennej pracy i podczas gry w mmorpg siedziałem między 65-80st. Edytowane 5 Lipca 2013 przez _Sap_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 a nie czasem 90c? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Ja od wczoraj męczę 4770k. Wszystko byłoby ok, gdyby nie temperatury. Ustabilizowałem proca na 4.4GHz (1.21VCore), ale w OCCT temperatury osiągają 94C. Co ciekawe, w AIDA64 mam przy takich ustawieniach tylko 79C. Czy u was też jest taka różnica? Próbowałem też 4.5GHz, ale w miarę stabilnie idzie dopiero przy 1.24V co powoduje temperatury już pod 97-98C... A może nie przejmować się tym OCCT? Generalnie na różnych forach widać, że ludzie upodobali sobie AIDĘ i wszędzie walą screenami z niej. Edytowane 5 Lipca 2013 przez Dziobak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 a nie czasem 90c? 100C, u mnie też dochodziło do 96C i nie widziałem żadnego throttlowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 a czym to sprawdzales cpuz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 w aida 64 masz wykres CPU Usage/CPU Throttling Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 W nocy zrobiłem kilka stress testów tym razem na OCCT przy różnych ustawieniach zegara i otrzymałem takie wyniki:1 - 4200MHz, przy napięciu 1.2v2 - 4300MHz, przy napięciu 1.22vPowyższe ustawienia w pełni stabilne. Temp. na rdzeniach nie przekracza 79st C.Przy 4400MHz zaczęły się schody. Nie uzyskałem stabilności na OCCT nawet przy napięciu 1.265v.Miałem bsody 0x124, pewnie chciałby więcej napięcia, ale przy wygrzewaniu OCCT temp podchodziły do 90st C, więc odpuściłem.Aida64 faktycznie jest mniej wymagająca pod tym względem. 4500MHz przechodziło mi test w Aida przy 1.275vPytanie, czy warto podbijać napięcie o 0.055v dla 200MHz? 4300MHz też nie jest chyba złym wynikiem i przy okazji nie przekraczam 70st C przy normalnej pracy. Chyba, że macie pomysł na stabilniejsze ustawienia Vccin, Vring i ich dodatkowe ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 a podnosiłeś też Uncore ratio? bo przyrost wydajności jest prawie żaden a niższy Uncore ratio może ci ustabilizować CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Uncore ratio nie ruszałem, mam standardowe 3800MHz. Podnieść odrobinę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 szkoda że nie możesz obniżyć bardziej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 _Sap_ tnij czape Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Po paru godzinach kombinowania nadal nie wypracowałem jakiegoś sensownego ustawienia dla x45. I chyba zostaję przy x44. Trafił się chyba taki sobie jeśli chodzi o napięcia egzemplarz (1.22V dla x44, 1.27 lub więcej dla x45) z masakrycznie kiepskim odprowadzaniem ciepła, które już przy 1.24V daje się za bardzo we znaki. Czapy nie będę ściągał - wolę gwarancję :) No ale mogło być gorzej, bo po różnych forach ludzie niektórzy mają wielkie problemy nawet z x42-x43 dla i7... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 _Sap_ tnij czape Nie wiem czy jestem gotowy psychinicznie podjąć się tej próby :) Zrobiłem podstawowy pełny test performance w 3DMark Vantage i różnica między 4.3GHz, a 4.5GHz była raptem ~600pkt dla CPU i ~40pkt dla GPU. Mój XFX 7850 podkręcony na 1050MHz rdzeń i 1250MHz pamięci więcej z siebie nie wyciśnie :P Więc chyba na dzień dzisiejszy mogę sobie większe zegary 4670k odpuścić. Ale.. Jak wyjdzie nowa wersja biosu - to nie omieszkam sprawdzić czy poprawiła się sytuacja z oc na mojej sztuce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) watpie zeby nowy bios znaczaco pomogl w oc... Edytowane 6 Lipca 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 biosy są jeszcze niedopracowane. u mnie v F5 nie zmieniała Uncore... tzn. przyjmowała, akceptowała, zapisywała... i dalej było na defaulcie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 Jak bym się zdecydował na skalpowanie 4670k to jakiej pasty użyć na rdzeń:1 - Coollaboratory Liquid Ultra - [Link] czy 2 - GC-Extreme - [Link]GC-Extreme już zamówiłem, opinie ma bardzo dobre w środowisku OC. A Coollaboratory Liquid Ultra trochę się obawiam ze względu na jego przewodność prądową. Wiem, że klejem silikonowym mogę zabezpieczyć rezystory SMD na laminacie przy rdzeniu, ale czy warto aż tak się w to bawić. Czy będzie spora różnica w temp?Zaznaczam, że skalpowanie na razie tylko kalkulacyjnie po głowie mi chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) W świetle obecnych cen intela oferta od AMD prezentuje się lepiej niż wcześniej FX-8320 jest za 600zł, a zanim wyjdzie i3 haswella to ceny się zrównają :P Edytowane 7 Lipca 2013 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) zaobserwowałem przy OC swojego 4670k ciekawy próg napięciowy..do 4.6GHz potrzebuje 1.2V, do 4.7GHz 1.22V a do 4.8GHz już 1.27V... 100MHz różnicy a trzeba dołożyć 0.05V.. taka ciekawostkadodam jeszcze że różnica w Vring jest jeszcze większa 0.15V.. 1.3V dla 4.8GHz / 1.15V dla 4.7GHz... Edytowane 9 Lipca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...