g0nzo Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Cześć, Chciałbym zrestrukturyzować trochę sprzęta. Mianowicie obecnie jest: i5 2500k, z77a-g45 msi, hd7870, 8gb corsarza 1333. Reszta myślę że nie wymaga wymian (be quiet 630w, na 2500k fortis he1225, ssd 128) Głównie w pamięć i grafikę zainwestowałbym, ale chciałbym więcej opinii. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Napisz jeszcze jaki masz monitor, model, rozdzielczość ? Jakim budżetem dysponujesz ? Edytowane 28 Października 2014 przez gando Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Czemu chcesz wymieniać pamiątki? Przy SB nie uświadczysz aż tak dużego zysku na wydajności jak przy Haswellach. To kwestia kontrolera pamięci, który jest zintegrowany w CPU Intela i jego korelacji z cache. Do mocno wykręconego i5-2500K (4.5-4.7 GHz) śmiało włożyłbym kartę klasy GTX 970. Jeżeli to dla Ciebie zbyt duży wydatek, to skoncentruj się na R9 280X lub R9 290. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Zmiana pamięci nie ma sensu , na tej platformie szybsze pamięci nic nie dają . Chyba że dołożenie ramu - ale jak tylko grasz to ten krok nie ma sensu . Co do zmiany grafy - zależy ile masz kasy . HD7870 to nadal mocna karta , ale są mocniejsze - niestety kosztują . 800+ zł za karty pokroju GTX760 / R9 280 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g0nzo Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Kasa w miarę na drugim planie, zależy jaki stosunek cena/jakość/potrzeba do mnie przemówi. Nie potrzebuję karty za 2,500pln, ale coś w podobnych kryteriach jak w/w podzespoły te 2 lata temu. Jeżeli chodzi o pamiątki to zgadza się, poczytałem trochę i stoję w kropce. Czy bawić się w zmianę proc/płyta/pamięci i to mi da znaczny przyrost zadowolenia czy starczy grafika. Raz kiedyś coś pogram, więcej używam photoshopów, html/flash makerów, nero videos, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Zmiana platformy nie ma kompletnego sensu - w najlepszy razie zyskasz tylko 10-15% , w najgorszym razie możesz stracić ( jak twój 2500K kręci się bardzo dobrze a trafisz na padakę która będzie miała problemy z przekroczeniem 4 Ghz , ew. procek który masz da radę na 5 Ghz ) . Do tego dochodzi problem z glutem pod IHS-em , obecne procki grzeją się dużo bardziej niż 2500K . Jak ci brakuje mocy to możesz rozważyć kupno jakiegoś Xeona E3 lub I7 2600K/2700K z allegro i ew. dołożenie ramu . Jak grasz rzadko a więcej robisz w PS-ie czy innym sofcie to rozważ zmianę karty na coś od NV , karty mają wspomaganie CUDA ; choć i AMD ma odpowiednik CUDA - konkretnie Stream / OpenCL ale nie wiem jak z wykorzystaniem tego w sofcie . Do tego dołóż SSD jak nie masz jeszcze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...