Skocz do zawartości
Los_Palomas

PC do gier +/- 4500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zakup komputera do gier, tzn gry która wychodzi w styczniu tj GTA5 :P chciałbym prosić was o pomoc w złożeniu sprzętu.

Monitor(BenQ XL2411Z) zamówiłem dzisiaj, teraz tylko została buda + system Windows7 64.

Nie planuje zabawy w OC. 

Ze specjalnych życzeń że tak nazwę, chciałbym obudowę z oknem, święcące wiatraki(by podziwiać efekt w nocy) i płytę gł. z czerwonymi wstawkami ;)

Ostatnie pytanie, czy będzie możliwość zamontowania starego dysku(WD RED) , chodzi mi oto że nowe komputery mają zazwyczaj plomby i nie wiem jak wygląda ingerencja do środka obudowy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Los_Palomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie ty widziałeś plombę na normalnym kompie - chyba tylko składaki - padaki w rodzaju tych z allegro czy marketów mają plomby na obudowie .

Normalnie kupowany składak np. w morele nie ma plomb .

Stary dysk normalnie wsadzisz do kompa.

Co do kompa i GTA V , wymagań gry jeszcze nie ma , może się okazać także że devsi coś skopią przy konwersji ( jak to było z GTA III i IV ) .

Wstępnie proponuję ten zestaw .

I5 4590 & SPC Fera 2 , Asrock Z97 Pro4 , G.Skill Ripjaws X 2x4GB 2 133 mhz CL9 , Asus GTX970 4GB DDR5 Strix , WD Blue 1TB & Plextor M6S 128GB , Fractal Design Core 3500 &  XFX XTR 550W .

Buda ma okno , a co do wentylatorów to dobierz sobie sam - ten konkrety model ma 2 wentylatory 140 mm w zestawie ( nie wiem czy podświetlane ) + do tego 7 miejsc na dodatkowe wentylatory 120 mm / 140 mm .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie ty widziałeś plombę na normalnym kompie - chyba tylko składaki - padaki w rodzaju tych z allegro czy marketów mają plomby na obudowie .

Normalnie kupowany składak np. w morele nie ma plomb .

Składak w komputroniku :)

Co do kompa i GTA V , wymagań gry jeszcze nie ma , może się okazać także że devsi coś skopią przy konwersji ( jak to było z GTA III i IV ) .

Pocieszająca wiadomość jak dla mnie to że GTA5 będzie na tym samym silniku co GTA4.

Wstępnie proponuję ten zestaw .

I5 4590 & SPC Fera 2 , Asrock Z97 Pro4 , G.Skill Ripjaws X 2x4GB 2 133 mhz CL9 , Asus GTX970 4GB DDR5 Strix , WD Blue 1TB & Plextor M6S 128GB , Fractal Design Core 3500 &  XFX XTR 550W .

Jeśli chodzi o zestaw to mam kilka zastrzeżeń:

Typ obudowy odpada, MIDI albo FULL tower np taka http://www.morele.net/obudowa-cooler-master-haf-932-advanced-401589/

I zamiast w/w chłodzenia wybrałbym to chyba Macho byłby lepszym wyborem http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-black-white-fm1-am2-am3-am3-lga775-lga1150-lga1155-lga1156-lga1366-lga2011-tr131-517030/

Edytowane przez Klaus
Nie mieszamy swojej wypowiedzi z tekstem cytowanym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macho do I5 4590 to overkill , procek choć gorący ( głównie z powodu gluta pod IHS-em ) to nie aż tak aby Fera 2 nie dawała rady go schłodzić .

Macho i inne wydajne chłodzenia są dobre do kręconego I5 4690K / I7 4790K .

W przypadku wersji non-K nie ma co wychodzić poza poziom cenowy i wydajnościowy SPC Fera 2 czy Raintek Themis .

W sumie nawet box wystarczy , choć temperatury i poziom hałasu nie będą za dobre .

Jak chcesz to bierz tego CM HAF , tyle że byś musiał dołożyć ~150 zł albo na czymś uciąć np. karta , oryginalnie był tam GTX970 od Gigabyte za 1 468 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/inventory/info/YuVS5l/

Hmm. Ciekawy zestaw, ale ja mimo wszystko zrezygnowałbym z Fera 2 na rzecz Enthoo Pro.

Ten Fractal nie do końca mnie przekonuje. Oglądając film Linusa, można znaleźć w tej obudowie trochę wad. 

Może i jest zauroczony Phanteksem, ale przynajmniej potwierdzone jest to zagranicznymi recenzjami :E

Reszta jest dobrze dobrana. W tym procesor i5-4590 i karta Asusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi