Skocz do zawartości
Kubao

Procesor + płyta główna do 1100zł do zastosowań profesjonalnych

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko! Nadeszła ta piękna chwila, w której zdecydowałem się na ulepszenie swojego kompa. Na początek podam jego specyfikację, ot tak- dla formalności

CPU: AMD Phenom II X2 555BE

MB: Asus M4A88TD-V EVO

RAM: 2x4GB Corsair Vengeance 1600MHz DDR3

PSU: OCZ Stealthxstream 2 600W

GPU: Sapphire HD7770 1GB OC

Proszę, abyście doradzili mi jaki procesor oraz płytę główną do 1100zł mam kupić (swoje typy już mam, ale nie chcę was podświadomie sugerować). Zależy mi na wydajności w programach Photoshop / 3DS Max, bo z obecnymi podzespołami zaczyna mnie zalewać krew. 

Wiem, że budżet jest dosyć mały jak na moje wymagania, ale pakowanie więcej w komputer uważam za nonsens. Aha, jeszcze jedno- procesor musi być Intelowskim i5/i7. 

Rozważam możliwość podkręcania, lecz cena zestawu wraz z proponowanym przez was dodatkowym chłodzeniem nie może przekraczać wyznaczonej przeze mnie kwoty.

Z góry dzięki za propozycje. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UP: Dokładnie. Tą drugą opcję bym przeanalizował. 

Xeonik: http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-e3-1231v3-3-4-ghz-lga1150-box-bx80646e31231v3-640233/

+

płyta na chipsecie B85 z czterema bankami dla pamięci RAM:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-b85m-g-b85-dualddr3-1600-sata3-gblan-matx-b85m-g-581279/

Cenowo wychodzi lekko ponad 1100 PLN ;)

Znając życie, to lada moment będziesz zmuszony wymienić GPU. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie Xeon E3-1231v3 wydaje się być dobrym kandydatem na procesor. Wymiany GPU nie planuję przez najbliższe kilka lat :) , wszakże dopiero pół roku temu przesiadłem się na nią z 8600GT :)

PS. Cenowo wychodzi lekko ponad 1200 :P 

Edytowane przez Kubao

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi