Skocz do zawartości
radi86

Płyta pod rozbudowę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje pomocy przy wyborze płyty głównej. Obecna płyta główna Asus P5Q deluxe wyzionela ducha i musze coś kupić. Chciałbym się spytać co sądzicie o takim zestawie

Płyta Asrock Fatal1ty Z97 Killer

Procesor Intel Pentium G3258 3.2GHz

Ram 2x 4 gb 1600 ballistix crucial

Płyta i procesor będą nowe(okolo 480zl+260zl) a ram używany(około 200zl), razem będzie coś około 1000zl i tyle miał bym na ten cel przeznaczone. Odrazu uprzedze pytania po co mi taka płyta do tego procka, a po to żeby w przeciągu roku jak wpadnie trochę grosza wymienić na i5/7

Zasilacz mam chiftec 550W. Ewentualnie może ktoś ma do sprzedania jakiegoś taniego procka zamiast tego? Co sądzicie o takiej konfiguracji w podanych cenach? Może macie inne propozycje(płyta wchodzi w grę tylko nowa)?

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta to przesada .

Do kręcenie G3258 spokojnie starczy prosta płyta na H81 np. Asus H81M-C za 203 zł .

Ew. I3 4150 + ww. płyta , I3 w wielu grach będzie lepszy - szczególnie tam gdzie CPU jest mocno wykorzystywany np. CS:GO .

Ten Asus starczy także do I5/ I7 non-K , wersje K też obsłuży i da się na nich kręcić .

A jak koniecznie chcesz płytę na Z97 to bierz coś tańszego np. Asus Z97-P Za 400 zł .

Albo używane I5 2400 + płyta na H61 za 550-600 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Pentium będzie tylko na kilka miesięcy bo narazie nie mam kasy wiec nie ma co się nim sugerować. Docelowo będzie coś z rodziny broadwell wiec z97 jest konieczne z tego co czytałem. Płyta i procek docelowy mają być nowe wiec kupno używanej i5 odpada. Co do Asusa to czy da on rade podkręcić taka i5....K? ogólnie chciałbym kupić porządną płytę aby móc zestaw rozbudować, dlatego w grę wchodzi tani Pentium którego mógł bym później bez żalu wywalić i kupić i5K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi