Araulen Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 Witam, posiadam obecnie WD Caviar Blue 1TB i przestaje mi on wystarczać, bo sporo nagrywam filmów z gier (YouTube). Jakie dyski 2-3TB polecicie, żeby nie zaniżały wydajności? Większość gier będzie siedziała na Blue a ten drugi będzie służył do zapisywania materiałów wideo podczas gry (i późniejszego odtwarzania podczas montowania w programie), ale nie wykluczam też bezpośredniej instalacji jakichś gier na tym nowym dysku. Ogólnie rzecz biorąc: granie na Blue - nagrywanie na nowym w 70%. Zależy mi w związku z tym na wydajności. Myślałem o WD Blacku, ale widzi mi się trochę drogi. Blue nie jest powyżej 1 TB, Green stawia na wydajność, a RED jest bardziej do NASów. W związku z tym jakiś dysk innej firmy, czy warto rzucić się na Blacka? Komputer: i7 3770K ~ 3,5 GHz 16 GB Ram 1600 MHz GTX 770 2GB Fabryczne OC MSI Z77A-GD55 Będę wdzięczny za jakieś nakierowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) http://www.morele.net/dysk-western-digital-red-3-5-3tb-sata-600-64mb-cache-wd30efrx-500407/ Gwarancja 3 lata, cichy, Ewnetualnie zwykły Green 3tb: http://www.morele.net/dysk-western-digital-wd-caviar-green-3-5-3tb-sata-600-64mb-cache-wd30ezrx-383934/ Zamiast kupowac blacka lepiej kup ssd na system + jeden z wyżej wymienionych. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Araulen Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Mam na system SSD Plextora M5S 128GB. Red się nada? Ma chyba trochę mniejsze prędkości obrotowe. No i czy da radę jako pojedyncza sztuka? Często je widzę w RAID. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Araulen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 Pewnie że da, przecież nie zapisuje się to nawet blisko 100MB/s a ten dysk może więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-purple-3tb-wd30purx-634845/ 2tb purple vs red : http://revimg03.kakaku.k-img.com/images/Review/000/177/177171_m.jpg Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Araulen Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Purple ma tak jak Red te ok. 5400 RPM? Bo tak się zastanawiam, czy nie wziąć czegoś z 7200 RPM. Ostatnio sporo mam filmów które przyspieszam kilkukrotnie i jeden dysk 7200 nie nadąża. No i czy dysk typowo pod monitoring nada się do takich zastosowań? Edytowane 27 Stycznia 2015 przez Araulen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2015 Sprawdź testy wydajności w sieci. Interesuje cię transfer liniowy w tym wypadku, czas dostępu bez znaczenia. Porównaj maksimum i minimum (średnią) a nie patrz na samą prędkość obrotową talerzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Araulen Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2015 Patrzyłem po różnych stronach i wychodzi na to, że Purple jest sporo wolniejszy od mojego Blue, a on sobie nie daje rady. Red jest na poziomie Blue. Zastanawiam się co będzie najlepsze pod montaż. Próbowałem też kombinować z moim SSD, ale i on miał ciężko przy kilkukrotnym przyspieszeniu. Czy to już taki urok montowania na przyspieszeniu? Duży dylemat mam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2015 Napisz co to za SSD masz, bo to dziwne trochę... Generalnie do edycji video ludzie robią podwójny raid 0 (przy HDD) do odczytu i zapisu osobno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Araulen Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Pisałem już wyżej - Plextor M5S 128 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...