Skocz do zawartości
Araulen

Dysk 2 - 3TB do nagrywania filmów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam obecnie WD Caviar Blue 1TB i przestaje mi on wystarczać, bo sporo nagrywam filmów z gier (YouTube). Jakie dyski 2-3TB polecicie, żeby nie zaniżały wydajności? Większość gier będzie siedziała na Blue a ten drugi będzie służył do zapisywania materiałów wideo podczas gry (i późniejszego odtwarzania podczas montowania w programie), ale nie wykluczam też bezpośredniej instalacji jakichś gier na tym nowym dysku. Ogólnie rzecz biorąc: granie na Blue - nagrywanie na nowym w 70%. Zależy mi w związku z tym na wydajności. Myślałem o WD Blacku, ale widzi mi się trochę drogi. Blue nie jest powyżej 1 TB, Green stawia na wydajność, a RED jest bardziej do NASów. W związku z tym jakiś dysk innej firmy, czy warto rzucić się na Blacka? 

Komputer:

i7 3770K ~ 3,5 GHz

16 GB Ram 1600 MHz 

GTX 770 2GB Fabryczne OC

MSI Z77A-GD55

Będę wdzięczny za jakieś nakierowanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/dysk-western-digital-red-3-5-3tb-sata-600-64mb-cache-wd30efrx-500407/

Gwarancja 3 lata, cichy,

Ewnetualnie zwykły Green 3tb: http://www.morele.net/dysk-western-digital-wd-caviar-green-3-5-3tb-sata-600-64mb-cache-wd30ezrx-383934/

Zamiast kupowac blacka lepiej kup ssd na system + jeden z wyżej wymienionych.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Purple ma tak jak Red te ok. 5400 RPM? Bo tak się zastanawiam, czy nie wziąć czegoś z 7200 RPM. Ostatnio sporo mam filmów które przyspieszam kilkukrotnie i jeden dysk 7200 nie nadąża. No i czy dysk typowo pod monitoring nada się do takich zastosowań?

Edytowane przez Araulen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem po różnych stronach i wychodzi na to, że Purple jest sporo wolniejszy od mojego Blue, a on sobie nie daje rady. Red jest na poziomie Blue. Zastanawiam się co będzie najlepsze pod montaż. Próbowałem też kombinować z moim SSD, ale i on miał ciężko przy kilkukrotnym przyspieszeniu. Czy to już taki urok montowania na przyspieszeniu? Duży dylemat mam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi