ziebol Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2014 Witam. Jestem nowy na forum. Chciałbym z początkiem roku zakupić nowego pc, głównie do grania w gta V , Far Cry 4 i inne najnowsze produkcje. Chciałbym aby komputer posłużył mi ładne kilka lat ( ewentualnie za jakieś 2-3 lata kupić drugie używane GPU i zrobić SLI) . Średnio znam się na OC, mój szwagier ogarnia to ale niestety niezbyt często się widzimy, dlatego postawiłem na i7 , poza tym wydaje mi się , że powinno starczyć mi na dłużej, ewentualnie wraz zakupem drugiej karty graficznej trochę go podkręcić. Tylko czy zasilacz podany niżej wystarczy do takich ruchów ? Nie jestem miłośnikiem częstego zmieniania sprzętu , ostatni pc złożyłem 4 lata temu i nie wymieniłem w nim nic poza nowym chłodzeniem do procesora. Dlatego chciałbym i w tym przypadku było podobnie. Oto zestaw jaki udało mi się stworzyć z pomocą kilku osób: http://www.morele.net/inventory/info/Rj8pWb/ Moje pytanie brzmi czy warto czekać na premiery Radeona, nowe DDR 4 , gtx 960 etc. Czy składać kompa już teraz i nie patrzeć na pojawiające się nowości ? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2014 DDR4 już weszły , tyle że na razie maje Haswell-E i socket 2011-3 . Nadchodzący Broadwell będzie miał nadal DDR3 , dopiero jego następca - Skylake dostanie DDR4 ( do spółki z DDR3 - prawdopodobnie Intel zrobi ten sam ruch co swego czasu AMD i procki będą mieć podwójny kontroler pamięci ) . Kiedy się pojawi Skylake i nowy socket 1151 to na razie nie wiadomo . Co do nowych radeonów - warto poczekać do końca stycznia i zobaczyć co te karty będą oferować i jak będzie wyglądać ich dostępność . GTX960 wg. plotek to ma być następca GTX760 o wydajności zbliżonej do GTX770 / R9 280X . Zasilacz wystarczy do kręconego I7 i jednej karty , do 2xGTX970 550W to trochę mało , jak chcesz koniecznie robić SLI w przyszłości to bierz wersję 650W lub 750W , ew. w takowy zasilacz zaopatrz się wtedy kiedy zdecydujesz się na SLI , swoją drogą za 2-3 lata SLI z 2xGTX970 to nie będzie dobry pomysł . I7 4790K za bardzo nie ma sensu brać , wydajność w stosunku do ceny nie jest najlepsza - I5 4690K w większości tytułów zachowuje się podobnie a jest sporo tańszy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziebol Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2014 Czyli nie ma co się spieszyć z zakupem PC i warto poczekać ten miesiąc ? Czy ten i7 nie będzie lepiej wykorzystywany przez nowe gry np za 2-3 lata i może okazać się, że jednak branie i5 było niedokończanie dobrym rozwiązaniem ? ( a tak jak mówiłem, przez najbliższe 3-4 lata nie chciałbym za dużo w pc inwestować i robić jakiś zmian) @tesel - czyli Twoim zdaniem warto wydać mniej o te 500zł na trochę gorsze podzespoły ? Czy warto tak żałować jak PC ma być na 3-4 lata ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziebol Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedz. Tak jak sugerowales sprobowalem wstawić do tego zestawu gtx 980, niestety w tym zestawie zabrakło trochę kasy (będę musiał ewentualnie pograć jeszcze trochę czasu na 21.5 od samsunga i potem jak uzbieram trochę kasy kupić 27) oto zestaw jaki stworzyłem, proszę o ocenę. http://www.morele.net/inventory/info/YhJ8F0/ Oczywiście chodziło mi o to, że zabrakło kasy na monitor. Niestety pisze w tym momencie z telefonu i nie ma opcji edytuj, jutro to ogarnę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 Kartę grafiki wymienił bym na http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-980-4gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-3xdp-box-gtx-980-gaming-4g--665623/ lub http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-gtx-980-dc2-oc-strix-4gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-3xdp-dc2-oc-strix-strix-gtx980-dc2oc-4gd5--649282/ Ogólnie zestaw by był ok, ale kartę by zmienił i pamięci też można zmienić na ten proponowane przez kolegę @tesel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziebol Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 OK, dzięki za sugestie. Jak możesz to powiedz mi czym różnią się te 2 asusy, ten który Ty mi zaproponowałes i ten który ją mam w koszyku? Bo widzę, że ten podany przez Ciebie jest o 13 zł tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Ty w koszyku nie masz Grafiki od Asusa tylko od Zotac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziebol Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Racja, mój błąd ;) było już późno i sprawdzałem na telefonie. A ten Asus w czym jest lepszy od tego zotaca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Ma lepsze chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...