Skocz do zawartości
ziebol

[Zestaw] około 6500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy na forum. Chciałbym z początkiem roku zakupić nowego pc, głównie do grania w gta V , Far Cry 4 i inne najnowsze produkcje. 

Chciałbym aby komputer posłużył mi ładne kilka lat ( ewentualnie za jakieś 2-3 lata kupić drugie używane GPU i zrobić SLI) . 

Średnio znam się na OC, mój szwagier ogarnia to ale niestety niezbyt często się widzimy, dlatego postawiłem na i7 , poza tym wydaje mi się , że powinno starczyć mi na dłużej, ewentualnie wraz zakupem drugiej karty graficznej trochę go podkręcić. Tylko czy zasilacz podany niżej wystarczy do takich ruchów ?

Nie jestem miłośnikiem częstego zmieniania sprzętu , ostatni pc złożyłem 4 lata temu i nie wymieniłem w nim nic poza nowym chłodzeniem do procesora. Dlatego chciałbym i w tym przypadku było podobnie.

Oto zestaw jaki udało mi się stworzyć z pomocą kilku osób:

http://www.morele.net/inventory/info/Rj8pWb/

Moje pytanie brzmi czy warto czekać na premiery Radeona, nowe DDR 4 , gtx 960 etc. Czy składać kompa już teraz i nie patrzeć na pojawiające się nowości ?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR4 już weszły , tyle że na razie maje Haswell-E i socket 2011-3 .

Nadchodzący Broadwell będzie miał nadal DDR3 , dopiero jego następca - Skylake dostanie DDR4 ( do spółki z DDR3 - prawdopodobnie Intel zrobi ten sam ruch co swego czasu AMD i procki będą mieć podwójny kontroler pamięci ) .

Kiedy się pojawi Skylake i nowy socket 1151 to na razie nie wiadomo .

Co do nowych radeonów - warto poczekać do końca stycznia i zobaczyć co te karty będą oferować i jak będzie wyglądać ich dostępność .

GTX960 wg. plotek to ma być następca GTX760 o wydajności zbliżonej do GTX770 / R9 280X .

Zasilacz wystarczy do kręconego I7 i jednej karty , do 2xGTX970 550W to trochę mało , jak chcesz koniecznie robić SLI w przyszłości to bierz wersję 650W lub 750W , ew. w takowy zasilacz zaopatrz się wtedy kiedy zdecydujesz się na SLI , swoją drogą za 2-3 lata SLI z 2xGTX970 to nie będzie dobry pomysł .

I7 4790K za bardzo nie ma sensu brać , wydajność w stosunku do ceny nie jest najlepsza - I5 4690K w większości tytułów zachowuje się podobnie a jest sporo tańszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie ma co się spieszyć z zakupem PC i warto poczekać ten miesiąc ?

Czy ten i7 nie będzie lepiej wykorzystywany przez nowe gry np za 2-3 lata i może okazać się, że jednak branie i5 było niedokończanie dobrym rozwiązaniem ? ( a tak jak mówiłem, przez najbliższe 3-4 lata nie chciałbym za dużo w pc inwestować i robić jakiś zmian) 

@tesel - czyli Twoim zdaniem warto wydać mniej o te 500zł na trochę gorsze podzespoły ? Czy warto tak żałować jak PC ma być na 3-4 lata ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz. Tak jak sugerowales sprobowalem wstawić do tego zestawu gtx 980, niestety w tym zestawie zabrakło trochę kasy (będę musiał ewentualnie pograć jeszcze trochę czasu na 21.5 od samsunga i potem jak uzbieram trochę kasy kupić 27) oto zestaw jaki stworzyłem, proszę o ocenę.

http://www.morele.net/inventory/info/YhJ8F0/

Oczywiście chodziło mi o to, że zabrakło kasy na monitor. Niestety pisze w tym momencie z telefonu i nie ma opcji edytuj, jutro to ogarnę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi