lacher Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Chciałbym wymienić wentylator w zasilaczy XFX Core Pro 750W. Teraz siedzi w nim ADDA ADN512UB-A90 i strasznie chałasuje. Dzisiaj wymieniłem łożyska w tym wentylatorze i nic nie pomogło (30 PLN w błoto). Teraz pytanie, jaki wentylator założyć żeby był w stanie schłodzić zasilacz - ADDA ma max 2500 rpm, choć chyba nigdy na tyle nie weszła. Główny problem w tym, że wentylator ma rozmiar 135mm i nic więcej nie wejdzie. Jedyne co znalazłem w 135mm to: http://www.komputronik.pl/product/208350/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Zalman_ZM_F4_czarny_135mm.html Tylko pytanie czy da radę. Moj set to: -MOBO: Asus Z97-AR-CPU: I5-4690k + SPC Grandis-GPU: Asus R9 280xRaczej nigdy tych 750W nie weźmie. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 2 Stycznia 2015 przez lacher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) I właśnie dlatego lepiej omijać zasiłki z wentylem 135mm - ciężko taki znaleźć. Zalman co prawda ma 135mm ale ma rozstaw otworów pod 120mm. Napisz ile jest miejsca w zasilaczu - czy zmieści się wentyl 140mm? Jak tak to można wsadzić wolnoobrotowego enermaxa ma otwory pod 135 i 140mm. Ewentualnie kupić wydajniejszy 140mm i wywiercić nowe otwory. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacher Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Niestety 140 nie wejdzie. Dzisiaj mierzyłem i kieszeń na wentylator ma tylko 136mm. Nowe otwory to nie problem, zrobi się. Do wyboru mam chyba tylko tego Zalmana z pierwszego posta, albo jakąś 120mm. Czytałem trochę o tym Zalmanie i raczej nie nadaje się do pracy w poziomie. Jaki wentylator 120mm byście polecili do takiego zastosowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2015 W poziomie dobrze sobie radzą noiseblocker'y. Jak chcesz wsadzać 120mm to najlepiej na opaski zaciskowe lub "druty" - szkoda byłoby robić otwory w obudowie zasilacza. Możesz jeszcze poczytać o wentylach w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacher Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2015 Masz rację lepiej będzie na zipy zamontować. Jak to jest z obrotami? Jeżeli oryginalny miał max 2500 obr/min i założę enermax'a z max 1500 obr/min to jeżeli zasilacz będzie chciał 50% wydajności to enermax da tylko 750 obr/min, a nie 1250 obr/min jak dałaby ADDA. Nie będzie to powodowało przegrzewania zasilacza? Zastanawiam się na tymi dwoma: 1 .http://proline.pl/?p=EMX+UCTB12A+120MM 2. http://aab.com.pl/pl_PL/p/Noiseblocker-NB-eLoop-Fan-B12-4-120mm/2542 Tylko nie wiem czy warto dokładać te 30 PLN do NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Powiem tak - robiłem kiedyś fanswapa w starym budżetowym chiftecu 450W (bez certyfikatu 80+) - wsadziłem tam SPC zephyr 120mm (1100 rpm) - zasilacz był cichy (przynajmniej przez jakiś czas ;), nawet nie wiem czy zasilacz miał sterowanie wentylem, ale na pewno nie działał na max obrotach) i chłodny (powietrze wylatujące z zasilacza było ledwo ciepłe) - zasilacz powietrze brał spod obudowy. Twój zestaw bierze z połowę mocy zasilacza więc na pewno się nie będzie grzał. Jeśli jeszcze zamontowany jest na dole obudowy to już w ogóle będzie miał "chłodno". Tańszy wentyl będzie wystarczający. Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacher Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nowy wentylator założony i działa cichutko w porównaniu ze starym. Puki co zasilacz chłodny. Zamontowałem na opaski zaciskowe, a z przejściówki 3pin/molex oraz kabla od starego wentylatora zlutowałem przejściówkę 3pin/2pin - nie trzeba było drapać gniazda w zasilaczu.Dzięki serdeczne za pomoc Założyłem Enermax T.B. Silence Manual UCTB12A. Regulator obrotów ustawiłem na max - reguluje zasilacz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...