Skocz do zawartości
Arfree

Komputer do 4700zł - gry.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W ciągu najbliższych kilku dni planuję zakupić komputer do 4700zł, ma on służyć głównie do gier.

Złożyłem już mniej więcej zestaw (link na dole)

Zamierzam podkręcać procesor, nie planuję SLI, rozdzielczość do obsługi to FHD (1920x1080).

Cena zestawu jak widać wychodzi lekko ponad 4500zł, planuję użyć kodu rabatowego na montaż z dostawą lub uzyskać jakiś inny rabat, więc cena startowa to 4480zł.

Co sądzicie o samym zestawie?

Zastanawiałem się nad zmianą płyty głównej ale nie wiem czy ma to sens wydajnościowy, bo estetycznego nie ma prawie wcale ( obudowa bez okna + ogromne chłodzenie CPU).

Czy całość się bez problemu złoży?

Czy warto dokupywać dodatkowe wentylatory do obudowy, jeżeli tak, to w które miejsca i jakie? :P Wyczytałem, że przydałoby się zamontować 2 z góry obudowy w celu wyciągania gorącego powietrza.

Z góry mówię, że nie interesuje mnie zakup SSD 240-258GB, do moich potrzeb (system i wymiennie różne pliki) 128GB jest wystarczający.

Pozdrawiam. :)

@Edit Po wstawieniu linku do zestawu ucinało mi cały post, dlatego wstawiam go tutaj. ;x

http://www.morele.net/inventory/info/0rhIq/ 

Edytowane przez Arfree

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W twoim zestawie można podmienić jak chcesz zasilacz na taki: http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/

modularny jest elegancki.

Co do reszty, wszystko jest ok. Jak chcesz możesz dołożyć do lepszej płyty głównej.

Co do wentyli, to tak u góry warto zamontować by wyciągały ciepłe powietrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem na ten zasilacz, ale czytając komentarze stwierdziłem że wolę pozostać przy tym pierwszym (głównie przez tylko częściową modularność oraz to, że w obudowie którą posiadam kabel starczyłby "na styk"). Co do wentylatorków, jakiś konkretny model? Obudowa posiada regulację obrotów i funkcję całkowitego wyłączenia poszczególnych wentylatorków, dlatego myślałem o jakichś wydajniejszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marki nie grają tutaj żadnej szczególnej roli? Fractal będzie normalnie śmigał w moim SPC i będzie reagował na regulację obrotów?

Btw, czy chłodzenie procka da radę na dołączonej paście? Podobno niezbyt wydajna. :P

Co do płyty głównej, myślałem też o http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z97x-gaming-5-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-ga-z97x-gaming-5-641683/ oraz http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-gaming-5-intel-z97-4xddr3-1xm2-vga-gblan-atx-z97-gaming-5-640718/ 

Edytowane przez Arfree

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kilka drobiazgów lepszych,jak i sekcja zasilania lepsza.

Tylko Gigabyte wypada lepiej od MSI, ale obydwie sa jak najbardziej ok.

Ale osobiście szedł bym w Gigabyte Gaming5 czy 3 :)

Ale myślę ze spokojnie Pro4 wystarczy, to taka już ładna podstawa do fajnego kręcenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad płytą główną pomyślę jeszcze. :)

@Edit

Porównałem kilka typów i zdecydowałem się na Gigabyte Z97 Gaming 3, dzięki za sugestie. :)

Aktualnie zestaw prezentuje się tak:

http://www.morele.net/inventory/info/TsMp0U/

Jakieś spostrzeżenia?

Edytowane przez Arfree

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I bum...

HR-02 Macho BW niedostępne w morelach.

Ktoś ma jakąś alternatywę? Patrzyłem na ten sam typ tylko czarny, niestety nie dość, że cena wyższa, to wydajność znacznie niższa. Cenowo do 240zł za cooler moge wysupłać. Chyba że warto czekać, nie wiem co ile na morelach mają uzupełnianie towaru.

PS. Sorki za double posta, ale chciałem podbić temat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko morele, ceny praktycznie wszędzie wychodzą podobnie, tak jak tesel zauważył głównie przez stosunek złotówki do euro, ale na jakieś radykalne zmiany cen się nie zanosi, a ja z zakupem czekam juz od połowy grudnia praktycznie. Do wyboru mam jeszcze sklep miejscowy, gdzie jak wiadomo mogą być dużo niższe ceny lub korzystne rabaty, jutro idę się zorientować. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko morele, ceny praktycznie wszędzie wychodzą podobnie, tak jak tesel zauważył głównie przez stosunek złotówki do euro, ale na jakieś radykalne zmiany cen się nie zanosi, a ja z zakupem czekam juz od połowy grudnia praktycznie. Do wyboru mam jeszcze sklep miejscowy, gdzie jak wiadomo mogą być dużo niższe ceny lub korzystne rabaty, jutro idę się zorientować. :P

Myśląc kilka czynników miałem kursy walut względem zł. Często bywa tak że jak coś schodzi to ceny drożeją. Z innych sklepów jest jeszcze Agito, Proline i PCProjekt. Z tego ostatniego nic nic kupowałem więc cięzko mi ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym się zastanowić czy nie wystarczy ci 256GB, zrezygnować z HDD i wziąć SSD 256GB. Wbrew pozorom większość ludzi nie potrzebuje więcej niż 256GB. Cena ta sama (a nawet taniej), wydajność większa i cisza... Ja osobiście zmieniłem HDD 500GB na SSD 256GB tylko i wyłącznie ze względu na hałasowanie dysku. wydajność też, ale tylko przy okazji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się miedzy Gigabyte a MSI, wybór padł na płytę od Gigabyte ze względu na przystępniejszą cenę i szersze możliwości, po przeczytaniu artykułu jeszcze przemyślę tą decyzję. 

Inna sprawa, że teraz na morelach w ciągu 1 dnia cena zestawu skoczyła o 60zł. Czekam na koniec inwentaryzacji w lokalnym sklepie z komputerami i lecę do nich ogarnąć cennik, jeżeli będzie podobnie jak na morelach to z zakupem wolę się wstrzymać. :P

A co do innych stron internetowych, to składałem ten zestaw na kilku stronach i właściwie wszędzie albo brakowało jakiegoś komponentu (jeżeli była to taka drobnostka jak dodatkowe wiatraczki to wiadomo, zamienniki, gorzej jeżeli brakowało np. obudowy) albo ceny zestawów wychodziły niższe ~50zł, co nie przekonuje mnie biorąc pod uwagę wahania cen na morelach + takie drobnostki jak dostarczenie wszystkich pudełek przez kuriera przy opcji montażu (co nie jest przecież takie oczywiste). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sklepu PcProjekt to nie mogę o nich złego słowa powiedzieć, a składałem tam już kilka skrzynek. Z reklamacjami albo gwarancja nie ma problemu. Co do cen to bywa różnie bo niektóre maja niższe niektóre wyższe ale przeważnie wacha się to okolicach 20 pln co do morele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PcProjekt nie ma wielu części na których mi zależy, sklep miejscowy okazał się niewypałem (na wstępie powiedziano mi, że ze sklepami internetowymi nawet nie powalczą o ceny, potem tylko cena płyty głównej "545zł" i to tyle), a proline wychodzi nieco drożej od moreli (no i dostępność towaru gorsza). Poczekam na jakiś spadek cen lub wywalczę indywidualny rabat i zamówię na morelach, dziękuję za pomoc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy ten proline aż tak bardzo droższy i gorsza dostępność towaru, nigdy z nim problemów nie miałem. Na razie to morele mnie denerwują bo zamówiłem 23 grudnia część podzespołów i był podany czas realizacji 1-2 dni. Rozumiem okres świąteczny i że jedna część (zasilacz be quiet) mogła się opóźnić to dopiero piątego stycznia pojawiło się że wszystkie części są gotowe i to by mi nie przeszkadzało że się przeciągnęło ale zdenerwowało mnie że dzisiaj mamy 7, a zamówienie dalej nie ma statusu wysłane tylko przygotowane do wysłania mimo że w piątego na infolinii przekonywano mnie, że jak tylko się zasilacz pojawi to dzisiaj albo najpóźniej siódmego wyślą. Ileż można wysyłać jak się już wszystko ma a wybitnie zależy mi aby to było przed weekendem.

Z tego co widziałem to w x-kom też ceny są dosyć w porządku  i jeśli morele jutro tego dalej nie wyślą już nic tam nie kupie, bo ceny wcale nie są aż tak konkurencyjne. Procek, ssd i mobo kupiłem w prolinie bo były tańsze niż morele i już je mam, a na morele czekam i czekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre rzeczy są tańsze inne droższe, w morele z udzielonym rabatem zestaw który przedstawiłem parę postów wyżej z chłodzeniem CPU wymienionym na be quiet dark rock 3 i klawiatura k120 z logitecha kosztuje 4700zł z udzielonym rabatem, natomiast na proline cena wynosi lekko ponad 4800zł (wysłałem zapytanie o rabat, a nuż mnie zaskoczą przebiciem moreli :P). Możliwe że proline niedawno dostawę miało, bo patrzyłem 2-3 dni temu, to 3-4 podzespoły miały status "brak towaru", ale ceny i tak nie są oszałamiające.

Okres na kupowanie sprzętu fatalny, ale już wolę przepłacić te kilkadziesiąt złociszy niż ciągnąć dłużej na lapku z kartą graficzną GTX 540M... Co do długości dostawy, to w każdym sklepie może się przydarzyć jakiś zonk, ja jestem optymistą. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi