Skocz do zawartości
bazyl3100

Jaka płyta główna zamiast GIGABYTE GA-Z97X Gaming 5 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zmianą płyty głównej z GIGABYTE GA-Z97X Gaming 5, na... no właśnie, jaką?

Ostatnio zraziłem się do firmy Gigabyte. Płyta główna nowa z zepsutym gniazdem HDMI, przednie gniazda słuchawek i mikrofonu też nie działają, tylne gniazda audio przekazują do głośników/słuchawek brzęczenie generowane przez grafikę ASUS GTX760.

Natomiast Grafika GIGABYTE (którą wymieniłem na ASUSA) z wpadającymi w głośne wibracje wiatrakami, jak i brzęczący plastik obudowujący wiatraki.

Co wybrać? w przybliżonej kwocie co Gaming 5, ewentualnie do 150 zł dopłaty.

1.) Może ten sam model ale producenta MSI ? ..ale ona nie ma SATA EXPRESS (ma tylko M.2)

2.) Coś z ASUSA ?

3.) Jakaś inna ?

Generalnie nie wiem na ile wkrótce w PC powszechnie będą używane gniazda:

SATA EXPRESS

M.2

Thunderbolt ?

Czy powinienem się upierać aby na jednej płycie były i SATA EXPRESS i M.2 icon_pytajnik.GIF

Czy Thunderbolt to przyszłość w PC ? ..czy nie ma sensu? (obecnie tylko 2-3 płyty główne oferują Thunderbolta, z tym że trzeba dokupić potem do tego śledzia)

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyte na razie oddaj do serwisu jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Może wymienią na nową bez wad. Z płyt moge polecić MSI Z97 Gaming 3. Jak nie masz dwóch karty graficznych w SLI to się nada.

Tak tylko obawiam się że naprawią gniazda HDMI, słuchawkowe i tyle, a jak problem leży jeszcze gdzieś w płycie to to oleją.

Asrock extreme 4 ma m.2, sata express, ale nie ma thunderbolt. 

Do AsRocków jestem zrażony od dawna, w starym kompie była mało stabilna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystasz z GTX760 i chcesz mieć sygnał na HDMI na płycie głównej?

Nie czytasz uważnie. Po odłączeniu dodatkowej grafiki, chciałem użyć zintegrowanej z płytą gł. Przez DVI obraz szedł do monitora, a wyjmując kabel DVI i podłączając przez HDMI obrazu nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiała Ci się trafić feralna sztuka. Ostatnia z GB często są takie sytuacje, więc ja bym ją wymienił w serwisie, sprzedał i wzał odpowiednik MSI.  Ew tak jak wspomniałem Gaming 3 jak się nie bawisz w SLI. Za nówke GB po wymianie gwarancyjnej dostaniesz mniej.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi