Jump to content
DrFelipe

Ivy bridge vs Haswell

Recommended Posts

Witam,

Temat oklepany jednak jestem nie do końca zdecydowany do ww procesorów. Powiedzcie mi czy jest sens przesiadać się z Ivy na Haswella. Mam teraz poskładanego na szybko za grosze celerona g1620 a będę chciał zmienić na i5. Zastanawiam się czy wymieniać na haswella co wiąże się też ze zmianą płyty głównej czy wymienić tylko procesor i zostać na obecnej płycie? Wiem że różnica w wydajności duża nie jest dlatego się zastanawiam czy przeczekać haswelle do następnej generacji.

I5 S1150 to jednak spory koszt - minimum 785 zł patrząc po cenach z morele.net .

Do tego koszt nowej płyty - 140+ zł .

Używane I5 SB/IB można dostać znacznie taniej , wydajnościowo są nie wiele słabsze - choć na razie na allegro jest posucha .

• Upvote 1

Komp do ogólnego użytku plus gry. Ale graczem wymagającym nie jestem. Teraz posiadam sprzęt zmontowany po części ze starych gratów. Więc tak: Grafikę miałem gtx260 ale za niewielką dopłatą wymieniłem na HD6870 ze względu na DX11. Płytę z prockiem to udało mi się okazjonalnie dostać za dosłownie grosze. Płytę asrocka nie używaną kupiłem za 80zł a celka za 90 dlatego powstała taka konfiguracja. Podsumowując:

Płyta gł: Asrock H61 Pro BTC

Procek: Celeron G1620

Ram 2x4GB Goodram 1600 play CL9

Grafika HD 6870 1GB GDDR5

Zasilacz chieftec GPA-500W

Monitor Stary Samsung Syncmaster 206BW 1680x1050

Grafika jeszcze całkiem daje sobie radę więc na razie poczekam na rozwój sytuacji na rynku i może już na DX12. Co do procesora to chyba wydaje mi się że najrozsądniej to będzie na chwilę obecną wsadzić tam jakiegoś używanego i3 albo i5