nimitz85 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Jakie wentylatory możecie polecić do FD R3? W środku siedzi i5 2500K podkręcony na 4,2GHz chłodzone za pomocą HR02 Macho (chociaż ostatnio na stockowych zegarach) i Asus GTX670 DirectCU II TOP, niestety komputer wciśnięty jest w kąt pokoju pod biurko, miejsca ma raczej skromnie (póki nie skończymy się budować warunki mieszkaniowe nie pozwalają na szaleństwa). Aktualnie mam 2 zestawowe wentylatory wtłaczające powietrze z przodu, 2 wyciągające powietrze u góry (SilentiumPC Zephyr 120mm) i jeden wyciągający z tyłu również SilentiumPC. Wszystkie mają założone maskownice od wewnętrznej strony i filtr siateczkowy od zewnątrz. Wszystko kontroluje NZXT Sentry 2. Niestety coraz głośniej hałasują mimo skręcenia ich do minimum. Nie jest to może wyjątkowo uciążliwy szum, ale zaczynam się zastanawiać czy trochę nie pomodyfikować tego układu. 1) Jaki układ wentylatorów byłby u mnie najodpowiedniejszy? Może przesadziłem z ilością i stąd problem? Może warto pójść w droższe wentylatory, ale zmniejszyć ich ilość? 2) Czy możecie polecić mi jakieś w miarę przyzwoite i ciche wentylatory do tej obudowy, tak, żeby nie zrujnować budżetu domowego? Noctua raczej odpada... Z góry bardzo dziękuję za okazaną pomoc :) Edytowane 20 Stycznia 2015 przez nimitz85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ten artykuł jest dla ciebie: http://www.bit-tech.net/hardware/2012/02/10/the-big-cooling-investigation/1 Na pewno zrezygnuj z jednego wentylatora na topie. Zostaw ten bliżej tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimitz85 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 Dzięki za artykuł, rzucę okiem wieczorem. Dodałem w pierwszym poście informację o chłodzeniu procesora, bo nie dopisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...