Shadox Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam. Tak jak w temacie, nadszedł czas na upgrade mojego starego już PC. Chcę zmienić procesor oraz płytę główną. Obecnie posiadam ddr 2 wieć przesiadka na ddr3 wymaga też kupienia ramu (dość oczywiste :D ). Jakiś czas temu kupiłem Gtx 460 i Zasilacz OCZ Stealth x Stream 2 500w wiec uważam że ich nie trzeba wymieniać. Co mogli byście mi doradzić w budżecie do 500-600 zł ? Dzięki za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Proponuję I3 3220 za 300 zł + MSI H61M-P20 za 99 zł . Jeszcze jakiś czas temu można było dostać I5 2 400 + ww. płyta za ~550 zł , teraz ceny I5 S1155 są chore . Zostanie 100+ zł na ram . Ew. nowe Pentium G3258 279 zł + Asus H81M Plus za 229 zł w morele.net Procek nieco tańszy niż I3 , można go kręcić oraz jest fabrycznie nowy ( gwarancja itp. ) , niestety wolniejszy od I3 ( zależy od gry ale w wielu grach I3 wypada trochę lepiej ) . Oczywiście do tego musisz mieć dysk/napęd SATA , stare ATA z szerokim złączem nie będzie pasować . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Np. http://allegro.pl/msi-z87-g41-pc-mate-g3258-ttmacho-oc-real-foto-i5010723957.html Do tego Goodram Play lub coś szybszego. Mógłbyś też napisać coś więcej o przeznaczeniu, bo może taki : http://allegro.pl/amd-fx-6100-6x3-3-ghz-asrock-960gm-vgs3-vga-hd3000-i4976350544.html Nie jest głupim pomysłem. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadox Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Przeznaczenie to komputer stricte do gier. Reyden twoja propozycja I3 i Msi mi się podoba. Powiedz mi czy na tej płycie podkręciłbym delikatnie tego procka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Do OC potrzebował byś płytę na chipsecie P67 lub Z68/Z77 . Na chipsetach serii H/B nie da się kręcić , to nie S1150 ze złamaną blokadą OC . Zresztą nawet jak byś miał płytę zdolną do OC to tego I3 podkręcisz może o 150-200 mhz . 200 mhz więcej nic ci nie da w grach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadox Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 A jak uważasz i3 i MSI będzie lepiej sprawować się niż Podkręcony Pentium i asus ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zależy od gry . G3258 nawet po ostrym OC to nadal 2 rdzenie , obecnie gier które wykorzystują 3-4 jest coraz więcej , w takim przypadku HT z I3 może dużo pomóc , nawet jak nie będzie przewagi FPS albo będzie ona minimalna to znacznie może wzrosnąć minimalny FPS . Choć są też gry które bardziej zyskają na podkręconym G3258 np. WoT , choć ten zyska nawet na stockowym G3258 ze względu na nowszą i trochę wydajniejszą architekturę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadox Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 No to teraz dałeś mi dylemat :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek.p Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Warto też zwrócić uwagę na to, że i3 obsłuży ci cztery wątki, a Pentium już nie, przez co niektóre gry mogą się zwyczajnie nie uruchomić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadox Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zdecydowalem ze wezmę i3. Powiedzcie mi t jeszcze czy na takim sprzęcie odczuje różnice między 4gb ramu a 8gb ? Opłaca się inwestować w 8gb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Na sam system wystarczy i prace domowo biurowe, gierka i programy np graficzne potrafą już łyknąć ponad 4GB Ramu. Druga sprawa, że 1 kość nie pracuje w dual channel, dobrze mówię? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadox Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 No nie pracuje w dualu. Myślałem nad kupieniem od razu jednej kości 4gb a w następnym miesiącu kupić druga i mieć z bani Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 No to nie ma przeciwwskazań poza jedną...Kości 2x4GB są z reguły sprawdzone już pod kątem pracy w dualu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadox Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 wiec tak jak mówię na razie kupie jedna kość 4gb a później do kupi sie druga taka sama o będzie okej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadox Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam potrzebuje Mobo pod procka intela i3 3220 najlepiej w rozmiarze mAtx. Mobo musi mieć złącze PCI pod kartę wifi. Budżet to około 200 zł . Myślałem nad ta płyta http://www.x-kom.pl/p/155828-plyta-glowna-socket-1155-asrock-b75m-dgs-r20-b75-pci-e-ddr3.htmlco sądzicie o niej ? Fajnie by było gdyby Mobo posiadało mała opcje OC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2015 Jak chcesz OC to tylko płyty na P67/Z68/Z77 wchodzą w grę . Na tej platformie nie da się kręcić na chipsetach serii H/B . Zresztą kręcenie I3 to gra warta świeczki , ten konkretny model dały by się podkręcić o max. 200 mhz . Płyta może być , choć szukał bym jakiś używek na allegro . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadox Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2015 Z używek jaka płytę byś polecał ? Znalazłem kilka ale nie wiem czy są one coś warte :) Znalazłem tego asrock na allegro w cenie 159 jako nowy. Myślę że to dobra cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...