Skocz do zawartości
Shadox

Wybór procesora i płyty głównej do upgrade'u starego PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tak jak w temacie, nadszedł czas na upgrade mojego starego już PC. Chcę zmienić procesor oraz płytę główną. Obecnie posiadam ddr 2 wieć przesiadka na ddr3 wymaga też kupienia ramu (dość oczywiste :D ). Jakiś czas temu kupiłem Gtx 460 i Zasilacz OCZ Stealth x Stream 2 500w wiec uważam że ich nie trzeba wymieniać. Co mogli byście mi doradzić w budżecie do 500-600 zł ? Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję I3 3220 za 300 zł + MSI H61M-P20 za 99 zł .

Jeszcze jakiś czas temu można było dostać I5 2 400 + ww. płyta za ~550 zł , teraz ceny I5 S1155 są chore .

Zostanie 100+ zł na ram .

Ew. nowe Pentium G3258 279 zł  + Asus H81M Plus za 229 zł w morele.net

Procek nieco tańszy niż I3 , można go kręcić oraz jest fabrycznie nowy ( gwarancja itp. ) , niestety wolniejszy od I3 ( zależy od gry ale w wielu grach I3 wypada trochę lepiej ) .

Oczywiście do tego musisz mieć dysk/napęd SATA , stare ATA z szerokim złączem nie będzie pasować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np.

http://allegro.pl/msi-z87-g41-pc-mate-g3258-ttmacho-oc-real-foto-i5010723957.html

Do tego Goodram Play lub coś szybszego.

Mógłbyś też napisać coś więcej o przeznaczeniu, bo może taki :

http://allegro.pl/amd-fx-6100-6x3-3-ghz-asrock-960gm-vgs3-vga-hd3000-i4976350544.html

Nie jest głupim pomysłem.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do OC potrzebował byś płytę na chipsecie P67 lub Z68/Z77 .

Na chipsetach serii H/B nie da się kręcić , to nie S1150 ze złamaną blokadą OC .

Zresztą nawet jak byś miał płytę zdolną do OC to tego I3 podkręcisz może o 150-200 mhz .

200 mhz więcej nic ci nie da  w grach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od gry .

G3258 nawet po ostrym OC to nadal 2 rdzenie , obecnie gier które wykorzystują 3-4 jest coraz więcej , w takim przypadku HT z I3 może dużo pomóc , nawet jak nie będzie przewagi FPS albo będzie ona minimalna to znacznie może wzrosnąć minimalny FPS .

Choć są też gry które bardziej zyskają na podkręconym G3258 np. WoT , choć ten zyska nawet na stockowym G3258 ze względu na nowszą i trochę wydajniejszą architekturę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam potrzebuje Mobo pod procka intela i3 3220 najlepiej w rozmiarze mAtx. Mobo musi mieć złącze PCI pod kartę wifi. Budżet to około 200 zł . Myślałem nad ta płyta http://www.x-kom.pl/p/155828-plyta-glowna-socket-1155-asrock-b75m-dgs-r20-b75-pci-e-ddr3.htmlco sądzicie o niej ? Fajnie by było gdyby Mobo posiadało mała opcje OC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz OC to tylko płyty na P67/Z68/Z77 wchodzą w grę .

Na tej platformie nie da się kręcić na chipsetach serii H/B .

Zresztą kręcenie I3 to gra warta świeczki , ten konkretny model dały by się podkręcić o max. 200 mhz .

Płyta może być , choć szukał bym jakiś używek na allegro .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi