droyy Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Cześć ! Jestem na etapie składania zestawu od zera. Komputer będzie miał szerokie zastosowanie i wybierając części, kierowałem się głównie wydajnością i niezawodnością. Duże znaczenie ma dla mnie kultura pracy i chciałbym, żeby komputer był jak najcichszy. Planuję OC w miarę potrzeb. Poświęciłem kilka dni i udało mi się rozpisać następującą konfigurację (+- 5000 zł) : Płyta główna: ASRock Z97 Extreme4 CPU: Core i5-4690K Chłodzenie: Chłodzenie CPU Raijintek EreBoss (0P105250) Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming Pamięć ram: Crucial BallistiX Elite 2x 4GB 2133 MHz CL 9-11-10-27 SSD Crucial M500 240 GB HDD Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) Zasilacz OCZ ModXStream Pro 600W modular SLI PSU Obudowa ZALMAN Z9 Plus Nie jestem do końca pewien moich wyborów. (szczególnie płyty, chłodzenia, ramu i zasilacza/obudowy) Na co dzień nie siedzę w sprzęcie i proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Czy proponujecie jakieś zmiany w tym zestawie ? Każda ocena będzie dla mnie pomocna. Z góry dzięki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Płyta , SSD i zasilacz do zmiany . Płyta na MSI Z97 Gaming 3 za 505 zł - tańsza i równie dobra poza tym że nie ma obsługi SLI/CF SSD na nowszy i lekko wydajniejszy Crucial MX100 256GB za 445 zł . PSU na tańszy i nowszy Cooler Master G550M 550W za 270 zł , ma identyczną moc jak OCZ MxS Pro 600W - 504W na linii +12V . Ceny z morele.net . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droyy Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Płyta , SSD i zasilacz do zmiany . Płyta na MSI Z97 Gaming 3 za 505 zł - tańsza i równie dobra poza tym że nie ma obsługi SLI/CF SSD na nowszy i lekko wydajniejszy Crucial MX100 256GB za 445 zł . PSU na tańszy i nowszy Cooler Master G550M 550W za 270 zł , ma identyczną moc jak OCZ MxS Pro 600W - 504W na linii +12V . Ceny z morele.net . Wybierając płytę, miałem jeszcze na liście GA-Z97X-Gaming 5. Teraz już sam nie pamiętam, czemu padło na ASRock. SSD - świadomie wybrałem nieco starszy model ponieważ mogę go umieścić w gnieźcie M.2 (link) Uważasz, że nie warto dołożyć do tego dysku aby skorzystać z nowszego slotu ? ram tez bym zmienił na http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjawsx-ddr3-2x4gb-2133mhz-cl9-f3-17000cl9d-8gbxm-478206/ Dzięki ! Wybierając ram kierowałem się testem z purepc: http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ddr3_do_core_i5_haswell_test_ddr3_13332400_mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Te GSkille mają bardzo dobrą wydajność i warto je wziąć. Wymieniłbym też GPU na MSI GTX 970. Cichsze półpasywne chłodzenie. Przyzwoite OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droyy Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Te GSkille mają bardzo dobrą wydajność i warto je wziąć. Wymieniłbym też GPU na MSI GTX 970. Cichsze półpasywne chłodzenie. Przyzwoite OC. Dzięki ! właśnie podmieniłem pamięci w koszyku, faktycznie dobrze się prezentują. Jeśli chodzi o grafikę to najpewniej kupie ją na końcu gdy już będę miał złożony pc w domu. Znajomy kupił używane 780ti w cenie 970 więc jeszcze będę wypatrywał na rynku wtórnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droyy Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" - link Dysk SSD Crucial M500 240GB M.2 - link Który dysk wg Was będzie lepszy ? Edytowane 26 Stycznia 2015 przez droyy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Komputer jak najcichszy? -Rezygnacja z HDD jeśli nie potrzebujesz -Asus Z97 Pro-gamer da ci możliwość automatycznego wyłączania wentylatorów w IDLE(dokładniejszego opisu możesz poszukać w moich postach, mimo wszystko ja mam ustawione wentylatory na 500RPM i nie widzę sensu wyłączać). Za to chyba nie ma opcji takiej jak w Asrocku by wyłączać HDD podczas pracy PC(HDD Saver). Z dwojga złego wolałbym wyłączać HDD niż wentylatory, więc jeśli bierzesz HDD zostałbym przy Asrocku, jeśli rezygnujesz z HDD wziąłbym Asusa. Zerknąłem jakie opcje regulacji wentylatorów daje asrock i nie jest źle 5 punktów na krzywej, ale nie wiem ile minimalnie da się ustawić pewnie 5V co w sumie jest ok. -Chłodzenie Macho BW. -Wentylatory z obudowy wymiana na np. XL-1 lub Enermax UCTB12, optymalnie 4 wentylatory. -Jeśli chodzi o ciszę to lepiej jakbyś wziął obudowę wyciszoną matami lub wyciszył ją matami samemu. Np. Define R5, wentylatory powinny być ciche, więc wymianę wtedy możesz sobie darować -Karta graficzna Asus lub MSI Lepszy będzie MX100 ma szybszy zapis. No i jest tańszy. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...