pyde Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Cześć. Planuję zakupić nowy komputer głównie do gier. Zależy mi, by odpalić na nim Wiedźmina 3 choćby na niskich, ale by było stałe grywalne 30 klatek. Chociaż wiem, że za te 2,8k to trochę mało na Wieśka. Aktualnie mam takie coś: http://www.morele.net/inventory/info/lu2F6E/ Jest to zestaw z grudniowego poradnika na purepc, trochę tam pozmieniałem z czasem. I tutaj chciałbym się was poradzić, czy wszystko w powyższym koszyku jest OK? Zasilacz wytrzyma, płyta główna odpowiednia? Procesora kręcić nie będę, bo to dodatkowe koszty. Jedyne co to karte graficzną. Niby w marcu wychodzą nowe Radeony, ale nie wiem jaka będzie ich cena, ani czy dolar nie podrożeje - więc czekać nie bardzo mi się widzi. Ktoś mi proponował, by zakupić na Allegro używaną R9 290(np. ta czy inne), ale nie jestem tego pewien. Karty pokoparkowej bym nie chciał. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez pyde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2015 Jak komp jest budowany pod W3 to radził bym zmienić kartę na coś od NV . GTX760 / GTX960 lub dołożenie do GTX770 , bo raczej GTX970 nie wchodzi w grę . GTX770 pozwoli zagrać na średnich detalach , GTX960 / GTX760 spokojnie odpali W3 na minimum . Co do tego R9 290X - możliwe że to karta z koparki , cena na pewno jeszcze wzrośnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyde Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2015 Nie tylko pod Wieśka, kupuję nowy bo ten co aktualnie mam do niczego się nie nadaje. Jakoś nie widzi mi się GTX960 ani GTX760 bo w testach wydajnościowo lepiej wypada R9 280X(w większości miejsc). Wiem, że do W3 lepsza byłaby Nvidia, ale nie chce się ograniczać do jednej gry. Podobna cena, a więcej pamięci - choć ja się nie znam. Raczej bym został przy tej 280X, chyba, że znajdę naprawdę dobrą ofertę z używaną R9 290/R9 290X na gwarancji. Jeżeli zdołam odpalić wieśka na minimalnych w 30fps na R9 280X to i tak będę zadowolony. Płyta główna nic nie ma do OC karty graficznej? Czytałem, że OC procesora zależy od płyty głównej, a nie wiem jak z kartą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2015 Nie ma nic do oc karty. Poluj więc na używkę R9 290. Zresztą na 280x może pograsz w Wieśka na średnich. Okaże się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...