wariorex Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 witam kupiłem nowy dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM WD5000AAKX problem polega na odczytaniu smart crystal disk info nie widzi tego dysku,hd tune widzi dysk w zakładce healt pusto,to samo tyczy sie do viktori.Może ktoś mi pomoże.Próbowałem wszystkich programów żaden nie chce pokazać smart ? A bym był zapomniał z temperaturom jest tak samo też nie che odczytać??? znalazłem jeden program który odczytał smart i temperaturę może ktoś żuci na to okiem eksperta. pomoże ktoś dysk kupiłem jako nowy ale wydaje mi się że zaczął hałasować.żadnym programem nie mogę odczytać SMART czy sprzedawca na allegro mógł zabezpieczyć smart przed odczytem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 włącz SMART Monitoring w bios, jesli jest taka opcja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariorex Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Kolego już sam nie wiem pisałem do gościa z allegro twierdzi że dysk był sprawdzany w hd tune i można było odczytać smart,programów pobrałem 15 i tylko ten jeden coś pokazał ,sam nie wiem może zle coś podłączyłem mam stary dysk podłączony na ide,a nowy na sata.Bios american megatrends v02.61. nie dość że czekałem na dysk prawie 2 tygodnie to przyszedł jakiś kombinowany,przy starcie i przy gaszeniu kompa słychać hamowanie tak chodzi raczej cich,tylko start i gaszenie kompa?Gdy go potrząsłem słychac jak by coś latało w środku to normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Twój system to nie Vista przypadkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariorex Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 win 7 ultimate sp1 na everesci pokazało tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Więc nie tu problem. (na Viście był problem z dostępem do SMARTa swego czasu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariorex Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 na everescie pokazało smart możesz luknąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Nowy dysk ? Według SMART on ma ponad 15 tysiecy godzin pracy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariorex Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 no też właśnie chodzi jak nie powiem co,a smart może gościu coś porobił ,że nie idzie go odczytać.A oprócz 15000 godzin pokazało coś jeszcze błędy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Widać 1 "offline uncorrectable" i 2 "write errors". Nie polecam trzymać na nim jedynej kopii ważnych danych. Jak masz czas i chęci, to możesz przenieść gdzieś wszystkie dane i wyzerować dysk np przy pomocy programi Victoria lub MHDD. Oczywiście na czas zerowania trzeba podłączyć dysk do innego kompa - lub postawić system na innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 no w teorii nie jest źle, jest tam trochę błędów odczytu i jeden babol C6, alee jak na taki przebieg to powinien jeszcze trochę podziałać, jak dałeś więcej niż stówę to interes życia to nie był ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Dlatego nie kupuje się obecnie używanych dysków - nie te czasy, nie te dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...