Skocz do zawartości
wariorex

Problem z odczytem smart

Rekomendowane odpowiedzi

witam kupiłem nowy dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM WD5000AAKX  problem polega na odczytaniu smart crystal disk info nie widzi tego dysku,hd tune widzi dysk w zakładce healt pusto,to samo tyczy sie do viktori.Może ktoś mi pomoże.Próbowałem wszystkich programów żaden nie chce pokazać smart ? A bym był zapomniał z temperaturom jest tak samo też nie che odczytać???

znalazłem jeden program który odczytał smart i temperaturę może ktoś żuci na to okiem eksperta.

pomoże ktoś dysk kupiłem jako nowy ale wydaje mi się że zaczął hałasować.żadnym programem nie mogę odczytać SMART czy sprzedawca na allegro mógł zabezpieczyć smart przed odczytem? 

post-216261-0-09376800-1423817474_thumb.jpg

post-216261-0-29421600-1423817475_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego już sam nie wiem pisałem do gościa z allegro twierdzi że dysk był sprawdzany w hd tune i można było odczytać smart,programów pobrałem 15 i tylko ten jeden coś pokazał ,sam nie wiem może zle coś podłączyłem mam stary dysk podłączony na ide,a nowy na sata.Bios american megatrends v02.61.

nie dość że czekałem na dysk prawie 2 tygodnie to przyszedł jakiś kombinowany,przy starcie i przy gaszeniu kompa słychać hamowanie tak chodzi raczej cich,tylko start i gaszenie kompa?Gdy go potrząsłem słychac jak by coś latało w środku to normalne?

post-216261-0-66967600-1423836009_thumb.jpg

post-216261-0-59619200-1423836034_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać 1 "offline uncorrectable" i 2 "write errors".

Nie polecam trzymać na nim jedynej kopii ważnych danych.

Jak masz czas i chęci, to możesz przenieść gdzieś wszystkie dane i wyzerować dysk np przy pomocy programi Victoria lub MHDD.

Oczywiście na czas zerowania trzeba podłączyć dysk do innego kompa - lub postawić system na innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi