Durzy Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Kupuję komputer pod I5 4690K oraz GTXa 970 do grania przez najbliższe lata. Lubię Asusa, bo wiele razy mi się w przeszłości sprawdził. Zastanawiam się czy jest sens dopłacać 140zł do Pro Gamera i jeśli tak to dlaczego? W OC będę się spokojnie bawił za te 2-3 kiedy to zacznie mieć sens. Drugie sprawa, jaki RAM? Kingstona? 1866MHX CL9 wystarczy? Zacząć od 1x8GB, czy 2x4GB (z czasem dołożę drugie tyle)? Z góry dziękuję wszystkim za opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Może to o 2-3 tygodnie od zakupu chodzi? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Za te 2-3 czego? Miesięcy? Bo chyba nie lat (byłoby to kuriozum)? Co do RAM, producent to rzecz kompletnie drugorzędna. 1866CL9 to obecnie optimum cena/szybkość, przy czym jeśli kupujesz nowe części to chyba niewiele drożej można dostać 2133CL9, a ostatecznie 2133CL10 i ja bym w tę stronę poszedł. Jeśli chodzi o wielkość modułu, ja bym wziął 1x8, o ile nie będzie istotnie drożej niż 2x4. A to dlatego, że konfiguracja 4x4 to często dodatkowe problemy. Edytowane 14 Lutego 2015 przez adashi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Dostajesz lepszą sekcje zasilania, możliwość użycia multi-gpu, lepszą dźwiękówkę i pełnowymiarowego ATXa. Jak będziesz w stanie to wykorzystać to warto. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Michaelius, dzięki za odpowiedź. Widzę, że masz płytę, która mnie interesuje. Nad dwoma gpu się zastanawiam, kiedy jedna karta przestałaby wystarczać, ale wtedy chyba i tak lepiej i taniej wymienić grafikę na inną i nadal mieć tylko jedną kartę. Do zwykłego podniesienia mocy procesora sekcja zasilania na M Plus powinna w zupełności wystarczyć. Bawiłeś się w to na swojej? Tak wielkiej różnicy z dźwiękówkami chyba w obu nie ma, aby tym się kierować? Reszta różnic jak np. sieciówka z oprogramowaniem poprawiajacym pingi w grach wygląda jak czyste marketingowe bycze <span style='color: red;'>[ciach!]</span>o. miałem raczej na myśłi dni ;) Jaka gra wyjdzie w prezciągu najlbiższych dni, która nie pójdzie na pełnych detalach i HD? Na Wiedźmina trzeba jeszcze poczekać, a poza nim jakoś wielu tak wymagających sprzętowo tytułów jeszcze nawet nie zapowiedziano. Jest kilka miesięcy luzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 A po co mam go kręcić odrazu, jeśli mi wszystkie gry będą chodzić bez zająknięcia? Narazie to jest sztuka dla sztuki. Zawsze gdy jedziesz samochotem to trzymasz go na 7 tysiącach obrotów, nawet gdy droga nie pozwala wykorzystać momentu? Po co zużywać niepotrzebnie podzespoły, prąd itp. gdy jest to niepotrzebne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Michaelius, dzięki za odpowiedź. Widzę, że masz płytę, która mnie interesuje. Nad dwoma gpu się zastanawiam, kiedy jedna karta przestałaby wystarczać, ale wtedy chyba i tak lepiej i taniej wymienić grafikę na inną i nadal mieć tylko jedną kartę. Do zwykłego podniesienia mocy procesora sekcja zasilania na M Plus powinna w zupełności wystarczyć. Bawiłeś się w to na swojej? Tak wielkiej różnicy z dźwiękówkami chyba w obu nie ma, aby tym się kierować? Reszta różnic jak np. sieciówka z oprogramowaniem poprawiajacym pingi w grach wygląda jak czyste marketingowe bycze [ciach!]o. Ja mam Xonara więc dźwiękówki nie sprawdzałem nawet :) Ale miałem Gaminga 7 od MSI przez chwilę w ramach konkursu i tam jakość dźwięku z realteka 1150 (tego samego co pro gamer) była bardzo przyjemna. Co do wymiany gpu imho tak zawsze lepiej mieć 1 solidną. OC nie miałem czasu się zająć na poważnie, więc jest ustawione śmieszne 4100@1,1V, próbowałem 4500-4600@ 1,25 ale zaczeło mnie wywalać z jednej gry na cry engine 3, a nie mam do tego chwilowo głowy by się użerać z napięciami. W Z97M-pro masz tą samą kartę sieciową co w Pro Gamerze - Intel I218V, Lan guard wali marketingową ściemą, więc różnica to soft do kształtowania ruchu sieciowego, ale jak nie łączysz grania z jakimś streamingiem itp. to raczej wiele to nie zmieni, bo większość czynników powodujących opóźnienie jest poza naszą kontrolą. No i w Pro gamerze będziesz miał więcej złącz do wentylatorów (ja mam hub do wentylatorów w Phanteksie więc tylko 3 podłączenia mnie nie ruszają, ale w normalnej obudowie to może być problem. W sumie to zobacz może tego Asrocka http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-extreme3-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-z97-extreme3-645428/ za 468 zeta wydaje się być o wiele ciekawszą płytą niż tani Asus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 W czym ten Asrock jest ciekawszy? Jak kupowałem inną kartę niz Asusa to mi się psuła... Nawet 6 letni laptop Asusa nie chce mi paść mimo, że nigdy nie był rozkręcany i czyszczony. Czasy się zmieniają, producenci też, ale z przyzwyczajeniami gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Przecież napisałem, że będą go podkręcał. Najpierw trzeba dotrzeć. Nauczyć się go. Normalnego, cywilnego, acz mocnego auta przecież też nie tuninguje się zaraz po odbiorze z salonu i pierwszej jeździe, a dopiero gdy jego osiągi zaczynają robiś się niewystarczające. Zwłaszcza gdy kupuje się je na kilka lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Co będziesz robił z prockiem i kiedy Twoja sprawa, a RAMy skoro już bierzesz i procka K i płytę pod OC to wypadałoby ramy brać 2133 lub 2400Mhz. I tyle. A po co? Twoim tokiem rozumowania po co zakładać kaganiec, który ograniczy optymalne wykorzystanie podzespołów? :P Tesel merca do pandy porównać? Eee. A komfort, jakość, przyjemność z jazdy, wodotryski technologiczne i bezpieczeństwo gdzie? Edytowane 16 Lutego 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Dziękuję wszystkim za sugestie. Dzięki temu skończy się na RAMie 2133 i... MSI Z97 GAMING 3, która jest bardzo dobrz wyposażona (dźwiękówka i sieciówka), kosztuje tyle co tańszy ASUS i do prostego oc w zupełności wystarczy ;) Nostradamus, dlatego o RAM się zapytałem i wyciągnąłem wnioski. W prawdziwym, życiu, w mieście pandą dojedzie się na miejsce szybciej i znajdzie miejsce do zaparkowania jescze szybciej niż dużym mercem, a umówmy się, że do jazdy po mieście poza radiem i klimą nic do szcześcia nie potrzeba ;) Nie mówię, że panda jest lepszym autem, ale są zastosowania gdzie lepiej się sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...