Quake96 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Witam serdecznie :)W moje ręce wpadł dzisiaj laptop IBM ThinkPad 390, czyli baaaaaaaaaaardzo leciwy staruszek pracujący jeszcze na Pentium MMX. Niestety nie posiadam do niego zasilacza, baterii oraz co najgorsze - dysku twardego. Po podłączeniu zasilacza od mojego laptopa, staruszek uruchamia się, ale wyświetla jakiś błąd, bodajże coś w stylu "Real Time clock error". Po przejściu tego błędu, dalej wyświetla tylko komunikat o braku systemu operacyjnego. Dodatkowo, znajomy który mi go przyniósł, twierdzi, że są w nim dwie kości po 32mb RAMu każda, a BIOS widzi tylko 32mb zamiast 64. To normalne? Największym problemem jest dla mnie teraz obsługa takiego laptopa, bo bez dysku twardego nie zainstaluję systemu operacyjnego. I tu moje pytanie. Czy jest jakiś inny sposób na uruchomienie na takim laptopie np. MS-DOSa? Laptop posiada napęd CD-R oraz stację dyskietek. Mam dostęp do czystych dyskietek, oraz komputera ze stacją na nie, więc mógłbym coś na nie zgrać. Pytanie tylko, czy da się uruchomić MS-DOSa z dyskietki bez dysku twardego? Wybaczcie może nieco chaotyczną wypowiedź i pewnie dla wielu banalne pytania, ale najstarszym systemem jaki instalowałem był Windows 98.PS: Laptop posiada jedno złącze USB, ale zapewne nie ma możliwości startu z USB. Czy mimo to można wykorzystać te złącze jakoś, aby uruchomić MS-DOSa bez dysku? Edytowane 16 Lutego 2015 przez Quake96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Błąd RTC może wskazywać na problemy z biosem lub jego baterią . Zrób reset ew. wymień baterię zasilającą bios . Co do ramu - może problem leży po stronie niekompatybilnych kości - swego czasu były spore problemy z tym - szczególnie na chipsetach Intela . Ew. to problem z taktowaniem - max. taktowanie jakie jest obsługiwane to 66 mhz . Sam laptop bez problemu powinien obsługiwać 64 MB - wg. specyfikacji jaką znalazłem w necie w teorii obsłuży nawet 256 MB . Co do problemu OS i braku HDD - linux powinien działać w konfiguracji bez HDD . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake96 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 A więc tak...Laptop faktycznie posiada dwie kości RAM po 32mb, jedna jednostronna, druga dwu. Okazało się też, że z tyłu, za zaślepką skryty jest 2gb dysk twardy, ale nie ma tam kieszeni/przelotki dla tego laptopa, więc nie da się tego dysku podłączyć. Szukałem tego w internecie, ale na próżno :/ Problem z systemem operacyjnym także rozwiązałem poprzez nagranie płyty z bootowalnym MS-DOSem 7.1 wraz z kilkoma grami. Co ciekawe, część z nich działa :) PS: Linuxa nie cierpię. Raz miałem (nie)przyjemność z niego korzystać i nigdy więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 // tak calkiem z ciekawosci : jaki powod reanimacji tego ("baaaaaaaaaaardzo leciwego") thinkpada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...