terxeh Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Z racji że jestem tutaj nowy, chciałbym się przywitać i prosić o radę. Jak w temacie mam około tysiąca zł na płytę oraz procesor, w zależności od wyboru i pozostałego budżetu mógłbym zakupić jeszcze zasilacz. ze starego zestawu chciałbym przełożyć pamieć Opcja 1 http://www.morele.net/inventory/info/jaTZTh/ Płyta pod H81 + G3258 OC do 4 GHz na box + zasilacz 742 zł, Nie wiem co prawda czy na dłuższa metę sekcja zasilania wytrzyma ale przeglądając fora 4 GHz na tej płycie bez problemu, da mi to wydajność zbliżoną do i3 -4160, za 1,5 roku wymiana płyty i procesora. Opcja 2 Płyta pod Z97 + G3258 OC do 4 GHz na box + zasilacz, Wymiana samego procesora do roku czasu w zależności od ceny albo na i5 Broadwella, lub używkę Haswella. Problem pierwszy z wyborem płyty. jeśli kupno teraz to coś w granicach 400 zł np. http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-g43-intel-z97-4xddr3-vga-gblan-atx-z97-g43-640728/ http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-pc-mate-intel-z97-4xddr3-vga-gblan-atx-z97-pc-mate-640729/ ewentualnie http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-anniversary-z97-dualddr3-3100-sata3-hdmi-gblan-atx-651549/#div4 Tu bardzo proszę o podpowiedz i propozycje, za/przeciw co do płyt i przyszłego OC także na i5 itd. oraz o opinie czy kupno już teraz, platformy na Z97 będzie rozsądniejsze ? jeśli tak to jaka płyta. ? (Aktualnie na stacjonarnym edytuje trochę video i robię obliczenia i nie mam jeszcze karty grafiki , lecz z racji grania na laptopie z 7970m, do czasu jego sprzedaży jej brak mi nie doskwiera. Lecz planuje przesiadkę do pół roku. ) Pozdrawiam. Edytowane 17 Lutego 2015 przez terxeh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) ze starego zestawu chciałbym przełożyć http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lp-green-ddr3-1600-cl9-8-gb-cml8gx3m2a1600c9g-611566/ Link nie działa. Z wymienionych płyt: MSI Z97-G43 Moim zdaniem najlepsze mobo do 400zł. W przyszłości obsłuży Broadwella. Do tego i3-4160. niecałe 500zł. Pytanie jakie GPU, bo nie wiem czy PSU do wymiany czy nie. P.S. Jednak nie wiem czy nie lepiej doskrobać te 400-500zł i kupić Z97 / i5 / nowe PSU, zamiast bawić się teraz w półśrodki. Edytowane 17 Lutego 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terxeh Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Z wymienionych płyt: MSI Z97-G43 Moim zdaniem najlepsze mobo do 400zł. W przyszłości obsłuży Broadwella. Do tego i3-4160. niecałe 500zł. Pytanie jakie GPU, bo nie wiem czy PSU do wymiany czy nie. P.S. Jednak nie wiem czy nie lepiej doskrobać te 400-500zł i kupić Z97 / i5 / nowe PSU, zamiast bawić się teraz w półśrodki. Dzięki za zainteresowanie, co do budżetu, na dzień dzisiejszy 1000 zł to jest max, Kupując i3-4160 + MSI Z97-G43 daje 870 zl przy thermaltake już o ponad 100 zł przekraczam budżet. Dlatego zastanawiałem się nad g3258 jak opcją tymczasową, a po sprzedaży Aliena, kupienie i5 + GTX 970. Mój obecny zasilacz to Modecom feel III 500 w (może 350w ma :P) i o żadnym oc na nim nie ma mowy, więc wymiana jest konieczna, Pytanie tylko czy teraz opcja 1 jako tańsza i wymiana płyty z prockeim czy zakup MSI Z97-G43 już teraz a później i5 ? Czy może opcja pierwsza i kupno sensowniejszej płyty na Z-97 Asrock Z97 pro 4 ? lub czegoś do 500 zł razem z i5. Odchodząc trochę od tematu, kiedyś jak kupiło się płytę za 320-350 zł to miało się prawie full wypas i stabilne OC... Pozdrawiam edit: Link do pamięci z poprzedniego zestawu poprawiony. Edytowane 17 Lutego 2015 przez terxeh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) To zależy na czym CI zależy ;). Jeśli tylko OC, to Asrock Z97 pro 4 nie jest niczym lepszy od MSI Z97-G43. Pod OC to przede wszystkim ilość faz CPU. Jak chcesz dopłacać, to weź coś na 8 albo więcej fazach. Jakieś ASRock Z97 Extreme 4 / MSI Z97 Gaming 7 / ASUS ROG Maximus VII Ranger albo i droższe MPOWER czy FATAL1TY. Osobiście nie widzę sensu. Chyba, że jesteś fanem gapienia się przez okienko na wnętrzności swojego PC, i muszą być elo i spasowane kolorami najlepiej z logo smoka. Co do GPU, 970 bym sobie na razie darował aż ceny nie opadną. Pytanie w jaką rozdzielczość celujesz. Jak FHD, to 970 tylko przepłacisz. Jak większe, to warto się wtedy zastanawiać. PSU masz ewidentnie do wymiany. Jakieś G550 / G600 mają dobry stosunek cena / jakość. Albo XFX TS550. Edytowane 17 Lutego 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 1. Zakup psu odłożyć do czasu zakupu grafiki. 2. i5 4460 + mobo na H81/B85. Nie widzę żadnego sensu w kupowaniu drogiej płyty pod i3 czy Pentiuma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terxeh Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) To zależy na czym CI zależy ;). Jeśli tylko OC, to Asrock Z97 pro 4 nie jest niczym lepszy od MSI Z97-G43. Pod OC to przede wszystkim ilość faz CPU. Jak chcesz dopłacać, to weź coś na 8 albo więcej fazach. Jakieś ASRock Z97 Extreme 4 / MSI Z97 Gaming 7 / ASUS ROG Maximus VII Ranger albo i droższe MPOWER czy FATAL1TY. Osobiście nie widzę sensu. Chyba, że jesteś fanem gapienia się przez okienko na wnętrzności swojego PC, i muszą być elo i spasowane kolorami najlepiej z logo smoka. Zdecydowanie nie, Jestem zwolennikiem Ceny/do jakości bez wodotrysków, Przepłacaniem za świadomość że coś mam a inni nie mnie nie interesuje. Asrocka zaproponowałem bo jako z firma nie miałem z nimi problemu. Czyli MSI-Z97-G43 zostaje, mam nadzieje że na jakości się nie zawiodę. Co do GPU, 970 bym sobie na razie darował aż ceny nie opadną. Pytanie w jaką rozdzielczość celujesz. Jak FHD, to 970 tylko przepłacisz. Jak większe, to warto się wtedy zastanawiać. PSU masz ewidentnie do wymiany. Jakieś G550 / G600 mają dobry stosunek cena / jakość. Albo XFX TS550. Co do zasilacza to wiem, i tak po cichu liczyłem na coś modularnego, mimo posiadania zalmana z3. Co do grafiki jak powiedziałem mam minimum 6 miesięcy, a co teraz jest dobre żeby pograć komfortowo full hd na max. 40 fps?, Mówiąc szczerze o 970 myślałem bardziej o Wieśku 3 :). Reasumując na teraz Msi + G3258 + zasilacz thermaltake czy coś innego modularnego ? za rok i5. 1. Zakup psu odłożyć do czasu zakupu grafiki. 2. i5 4460 + mobo na H81/B85. Nie widzę żadnego sensu w kupowaniu drogiej płyty pod i3 czy Pentiuma. Dzięki za udział w dyskusji, Co do zakupu i5 bez k już teraz może nie jestem maniakiem kręcenia ale nie jestem przeciwnikiem i lubię mieć zapas mając i5-2500k po oc można było bez problemu używać go z 3-4 lata z uwagi że kolejne generacje notując wzrost raptem kilku %. a mobo na H81/B85, nie daje żadnej możliwości rozwoju tylko wymiana i5 i płyty za rok. Pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2015 przez terxeh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Z ciekawości, jaki to ten twój poprzedni zestaw? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terxeh Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Z ciekawości, jaki to ten twój poprzedni zestaw? Więc: Płyta: ASRock Z77 Pro4-M Proc: Intel Pentium G2020 2.90GHz BOX Pamięci Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance LP Zasilacz Modecom Feel 500 Obudowa: Zalman Z3 4x HDD Zestaw do tej pory służył bardziej jako podręczny serwer plików i magazyn ale z racji tego że mój Alienware się starzeje i jak pisałem będę go sprzedawał w ciągu pół roku na rzecz 13 cali, chciałbym mieć stacjonarkę do bardziej ambitnych działań niż HTPC. . Brat chętnie ode mnie weźmie płytę i procka dokładam i mam 1000 zł a kupowanie i5 3570k lub 2500k na chwilę obecną do płyty przy aktualnych cenach nie jest zbyt przyszłościowe. a po przeczytanych opiniach o ASRock Z77 Pro4-M ta płyta mimo że ma 6 faz to są one dosyć kiepskiej sprawności. No chyba że się mylę chętnie usłyszę sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Bo ja wiem... Nie wiem czy nie lepiej by Ci było zamiast tego G2020 ogarnąć i5-2500 (nawet bez K to jakieś 550zł). Zmienić PSU na coś porządnego, a za jakiś czas (po premierze Radzia 300) kupić do tego GPU? To Twoje mobo nie jest takie złe. Nie mówię tu o OC, ale i5-2500 to i tak 4x3,3-3,7. Jak byś brał tak taktowanego Haswella, to wydasz z 900-950zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terxeh Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Z góry dzięki wam za zainteresowanie tematem Bo ja wiem... Nie wiem czy nie lepiej by Ci było zamiast tego G2020 ogarnąć i5-2500 (nawet bez K to jakieś 550zł). Zmienić PSU na coś porządnego, a za jakiś czas (po premierze Radzia 300) kupić do tego GPU? To Twoje mobo nie jest takie złe. Nie mówię tu o OC, ale i5-2500 to i tak 4x3,3-3,7. Jak byś brał tak taktowanego Haswella, to wydasz z 900-950zł. Jest w tym sporo racji, powiem tak gdyby nie to ze oddaje proca i płytę pewnie tak by to wyglądało, ale jak mogę dostać za procka i płytę 700 zł i wymienić na coś lepszego, dokupić za własne zasilacz, już teraz. a póżniej sprzedać samego proca i kupić jakąś i5 zwłaszcza jak wyjdą broadwelle to może pojawi sie jakaś okazja od maniaków każdego fpsa wymieniających procka :) to dlaczego z tego nie skorzystać ? mój brat ogląda filmy i przegląda internet i to co mam go zadowala, a jego c2d się sypie właśnie, więc każdemu to na rękę. Dlatego postanowiłem przemyśleć sprawę, Analizując jeszcze wydajność i5-2500 na podstawie tego testu z pure, wymiana platformy z i5-2500 na i5 4670 to jest jakieś 20% czasami w zależności od gry czy programu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 SB nie jest takie złe. zobacz jak z fazami na twoim asrocku. Jak nie jest tak źle, celuj w 2500k/2600k. Zasilacz koniecznie do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Z góry dzięki wam za zainteresowanie tematem Jest w tym sporo racji, powiem tak gdyby nie to ze oddaje proca i płytę pewnie tak by to wyglądało, ale jak mogę dostać za procka i płytę 700 zł i wymienić na coś lepszego, dokupić za własne zasilacz, już teraz. a póżniej sprzedać samego proca i kupić jakąś i5 zwłaszcza jak wyjdą broadwelle to może pojawi sie jakaś okazja od maniaków każdego fpsa wymieniających procka :) to dlaczego z tego nie skorzystać ? mój brat ogląda filmy i przegląda internet i to co mam go zadowala, a jego c2d się sypie właśnie, więc każdemu to na rękę. Dlatego postanowiłem przemyśleć sprawę, Analizując jeszcze wydajność i5-2500 na podstawie tego testu z pure, wymiana platformy z i5-2500 na i5 4670 to jest jakieś 20% czasami w zależności od gry czy programu. Pozdrawiam Zależnie kto z czego startuje (komponentów). Osobiście nie dałbym 920zł za CPU (4670). Wieeem, dałem 800zł ale z wielkim niesmakiem. Intel winduje ceny jak się da, bo może sobie na to pozwolić. Dlatego gdybym miał platformę do budowy zestawu na 1155 , to bym na nim został. Nie miałem, i byłem zmuszony do 1150. Jedyny (mały) plus tego 1150, to że polecą na nim też Broadwelle. Mały, bo zmiany w stosunku do Hasswelli, żaden przeciętny śmiertelnik nie zauważy. Pozostaje mi się łudzić, że pozostaną tak długo wydajne jak serie i5-2500. Edytowane 17 Lutego 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terxeh Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Jeszcze przed snem. SB nie jest takie złe. zobacz jak z fazami na twoim asrocku. Jak nie jest tak źle, celuj w 2500k/2600k. Zasilacz koniecznie do wymiany. Sprawdzając ceny nie dostanie się taniej SB i5-2500/2500k niż 500-600 zl a to cena jak na używkę bez gwarancji trochę zbyt duża zwłaszcza jak na procesor sprzed 3 lat, mimo że procesory jak wiem z doświadczenia psują się ostatnie. Natomiast co do samej płyty co prawda jest na nim 6 fazowa sekcja zasilania ale przeglądając testy z procesorami K strasznie się ona poci a wręcz parzy, VRM są strasznie niestabilne mimo cyfrowej sekcji mofsety są gorące, dlatego OC na tej płycie chyba na dłuższą metę. Zależnie kto z czego startuje (komponentów). Osobiście nie dałbym 920zł za CPU (4670). Wieeem, dałem 800zł ale z wielkim niesmakiem. Intel winduje ceny jak się da, bo może sobie na to pozwolić. Dlatego gdybym miał platformę do budowy zestawu na 1155 , to bym na nim został. Nie miałem, i byłem zmuszony do 1150. Jedyny (mały) plus tego 1150, to że polecą na nim też Broadwelle. Mały, bo zmiany w stosunku do Hasswelli, żaden przeciętny śmiertelnik nie zauważy. Pozostaje mi się łudzić, że pozostaną tak długo wydajne jak serie i5-2500. Tak jak pisałem wyżej mam szanse wymienić SB może nawet do brodwell-a (zakupując już płytę) nie dokładając do tego złotówki, ale tu znów się muszę z tobą zgodzić danie, 800 zł za procesor mrozi krew w żyłach dlatego przeczekanie na g3258 na rozwój sytuacji wydaje się dobrym pomysłem, liczę na wyklarowanie sytuacji na używanego i5 4460 haswell lub brodwella. ponieważ amd daje ciała mamy sytuacje jaką mamy. Im więcej myślę tym mniej wiem. może rzeczywiście tania płyta MSI plus i5- 4460 bez k,? i dać spboe spokój z brodwellami ceny przyprawiają o zawrót głowy. Jeśli tania płyta to jaka ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Masz możliwość przejścia na i5, przechodzisz z Pentiumka na Pentiumka. Już raz zapłaciłeś za możliwości biorąc płytę na Z77, nie widzę powodu byś miał znów tego nie zrobić. Płać, możliwości są tego warte ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terxeh Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Masz możliwość przejścia na i5, przechodzisz z Pentiumka na Pentiumka. Już raz zapłaciłeś za możliwości biorąc płytę na Z77, nie widzę powodu byś miał znów tego nie zrobić. Płać, możliwości są tego warte ;) No nie powiem ironia, składając zestaw na z77 też myślałem o szybszej przesiadce na i5 i korzystanie z blaszaka. Lecz nic z tego nie wyszło procki zawsze drogie, a teraz to już w ogóle przy cenie dolara.... procesor w grudniu 700 zł teraz 780 płyta 180 teraz 225 zł na b85 z 240 zł na 310 zł... Wiec tak jeśli tania plyta na h81 to jaka ? może ta ? Jedyny problem 4x sata to przy już 4 dyskach twardych tworzy problem.. Inwestycja w B85 to koszt minimum 280 zł i dlatego rozważałem płytę pod Z nawet dla pentium. Jest szansa że złotówka do lipca odrobi trochę do dolara, zwykle taniej jest na lipiec/sierpień ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryc Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 1. Zakup psu odłożyć do czasu zakupu grafiki. 2. i5 4460 + mobo na H81/B85. Nie widzę żadnego sensu w kupowaniu drogiej płyty pod i3 czy Pentiuma. Jedyne sensowne wyjście. Nie wiem po co kombinujesz, masz to co chciałeś, nowa architektura + przesiadka z pentium na i5. Z płyt czemu nie szukasz czego na mATX? Po co ci pełny ATX? np. http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d2v-b85-dualddr3-1600-sata3-matx-ga-b85m-d2v-609808/, no i masz swoje 6 sata:) lub po taniości http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h81m-p33-h81-dualddr3-1600-sata3-dvi-matx-h81m-p33-604814/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terxeh Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Jedyne sensowne wyjście. Nie wiem po co kombinujesz, masz to co chciałeś, nowa architektura + przesiadka z pentium na i5. Z płyt czemu nie szukasz czego na mATX? Po co ci pełny ATX? np. http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d2v-b85-dualddr3-1600-sata3-matx-ga-b85m-d2v-609808/, no i masz swoje 6 sata:) lub po taniości http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h81m-p33-h81-dualddr3-1600-sata3-dvi-matx-h81m-p33-604814/. Widać że trochę za bardzo mieszam,/myślę, lecz lubię przeanalizować wszystkie scenariusze, dlaczego ATX, bo lubię mieć więcej przestrzeni, lecz mATX całkowicie nie dyskwalifikuje, ten Gigabyte rzeczywiście całkiem fajny. Jedyne co mnie powstrzymuje jeszcze przed wersja H81 + 4460 to to że różnica pomiędzy 4460 (800 zł) a 4690k (1029 zł) jest ale różnica po OC tego drugiego jest 30% wydajności w grach średnio 20 fps w zależności od tytułu (grywam w Wiedzmina 2 Starcrafta Warcrafta Cywilizacje itd) jako że mocy 4460 z 970 czy jakąkolwiek inną kartą na najbliższy rok nie braknie, tak za 2 lata mogę odczuwać brak tych 30% a po ewentualnym zakupie teraz czy za rok (wymiana procesora) nie dołożę w blaszaka złamanej złotówki chciałbym go męczyć ze 3/4 lata i wymiana platformy na 10nm w 2019 roku, jak dożyje oczywiście ;) Dzięki wszystkim za polemikę z moją logiką :) Edit: Prócz gier, trochę kodowania x264 video i obliczeń też wykonuje, to tak jeśli chodzi o zastosowania Pozdrawiam Edytowane 18 Lutego 2015 przez terxeh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 grywam w Wiedzmina 2 Starcrafta Warcrafta Cywilizacje itd Edit: Prócz gier, trochę kodowania x264 video i obliczeń też wykonuje, to tak jeśli chodzi o zastosowania I dlatego zmieniam Pentuimka na Pentiumka. Dzięki wszystkim za polemikę z moją logiką :) To słowo jest tu nadużyciem! ;) 4460 (800 zł) a 4690k (1029 zł) Pozornie różnica 800 zł a 1029 zł. Pozornie. Rzeczywiście 1000 zł a 1600 zł. Dlaczego taka różnica? H81/B85 + 4460 = ok. 1000 zł. Z97 + 4690k + chłodzenie od OC = ok. 1600zł. I tak lepiej z\kupić Z97 + Pentumka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terxeh Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 I dlatego zmieniam Pentuimka na Pentiumka. To słowo jest tu nadużyciem! ;) :) Nie tak do końca g2020 a podkręcony g3258 to jednak różnica co prawda oc do 4.7 GHz w grach które grywam prawie zrównuje się a nawet nie raz bije i5-4460, (Starcraft 2) Kodowanie wiadomo im więcej rdzeni tym lepiej, a pentium to tylko przystanek. w oczekiwaniu na lepszy przelicznik pln/usd no i wyjście brodwell, Pozornie różnica 800 zł a 1029 zł. Pozornie. Rzeczywiście 1000 zł a 1600 zł. Dlaczego taka różnica? H81/B85 + 4460 = ok. 1000 zł. Z97 + 4690k + chłodzenie od OC = ok. 1600zł. I tak lepiej z\kupić Z97 + Pentumka ;) W pełni zdaje sobie sprawę z zasadności twoich obliczeń tylko u mnie wygląda to tak, : Teraz mam darmowe 800 zł kupuje Pentiuma 280zł +mobo msi + psu = 920, (dokładam od siebie 120 zł może 200 z chłodzeniem rejentek lub fera 2) za rok oddaje g3258 za 150 zł i kupuje nówkę lub używkę 2 letnia i5-4690k (licząc na lepszy przelicznik usd/pln ) za 700 zł czyli daje od siebie łącznie 750 zł. + jakaś grafika po premierze nowych Radków r 300. Wiem że z wierzchu moja logika wygląda blado, lecz co mnie zbiło z tropu co do i5-4460 to wymagania Wiedzmina 3 już w ciągu pól roku wykończą peceta link a jak wyjdzie więcej takich tytułów w ciągu roku... to i5-4460 leży i kwiczy.. Czy teraz mógłby ktoś potwierdzić czy się łudzę czy mam szanse na taką kombinacje ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 wiesz przy obecnych możliwościach sprzedaży używek to nie ma w sumie różnicy co potem wymienisz, a co nie, bo chętni i tak na pewno sie znajdą, pewne jest to że coraz więcej produkcji wymaga (lub wymusza) cztery rdzenie tak jak ty planujesz 3\4 lata to w pecetach kupa czasu, kilka podstawek może się zmienić bro, to tylko kwestia czy chcesz mieć wydajność już dziś czy czekać dłużej na granie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...