Skocz do zawartości
Ghostraid3r

Modernizowanie PC krok po kroku.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w obecnej konfiguracji posiadam:

CPU: FX-4100

Chłodzenie: Cooler Master

GPU: Asus HD6870

MOBO: Asus M5A97 r2.0

RAM: GoodRam 8GB DDR3

Zasilacz: Modecom Feel 620W w drodzę jest Thermaltake Smart SE Modular 530W

HDD: WDC Bule 1TB

Obudowa wentylowana z 3 stron + mikro-siateczka

Chciałbym kupić procesor Intel G3258 + jakaś dobra i tania płyta główna do OC. Płyta ma posłużyć mi na lata, a procesor który wybrałem to ze względu na to iż jest najtańszy (nowy) z rodziny intel, a w przyszłości na pewno będzie coś z serii i7. Jest to zwykła przesiadka na nowy Socket po najmniejszej linii oporu. Czy to dobry pomysł i czy mogę liczyć na pomoc z waszej strony (informacyjną)?

Edytowane przez Ghostraid3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako użytkownik G3258 po przesiadce z 4670K mogę Ci go zdecydowanie polecić. Prawdopodobnie będziesz pozytywnie zaskoczony jego szybkością w porównaniu z tym FX.

Co do płyty, bierz jakąkolwiek z tych tańszych na Z97, zależnie czego oczekujesz od zestawu PCIEx. Wejdą Broadwelle za kilka miesięcy, będzie sporo okazji do zakupu używanego 47x0K od klientów ścigających się z technologią, albo po prostu Broadwella.

Patrząc skrajnie budżetowo można by nawet wziąć pod uwagę płytę na Z87 (nie włożysz do niej Broadwella ale włożysz Haswella). Kolejna seria procesorów to i tak będzie już inny socket.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wezmę taką co masz w stopce czyli  MB Asrock Z97 Pro4 ale niestety trochę droga :)

Edit:

Trochę popatrzyłem i wyszukałem

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-anniversary-z97-dualddr3-3100-sata3-hdmi-gblan-atx-651549/

Czy nada się pod ten procesor? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ona ma nieco bajerów, ma np. Thunderbolta, który mnie jest przydatny, ma M.2 (na razie nie używam, ale kto wie co będzie - lepiej mieć).

Jak nie potrzebujesz niczego z tych rzeczy Pro 3 nie będzie gorsza, choć wg mnie jest zbyt mało tańsza aby miało to sens.

Max budżetowo to Z97 Anniversary (ale pod przyszłe i7 to nie wiem czy to dobry wybór, ja jej nie brałem pod uwagę to niewiele o niej wiem, musiałbyś poczytać) albo Z97M Pro4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dasz radę kręcić i G3258 i i7. Z tym że ewentualnie należy się na tej płycie spodziewać wyników kręcenia niższych o 100-200 MHz od możliwych do uzyskania w przypadku droższych modeli. Rola płyty 1150 przy kręceniu stała się wprawdzie marginalna, ale nie zerowa, jakaś tam rola jakości komponentów w sekcji zasilania jednak pozostała.

Jeśli chodzi o gry to jak wiesz G3258 ma dwa wątki. W przypadku Skyrim brak różnicy w stosunku do i5 4670K. W przypadku Wiedźmina 2 jest różnica o 5-15 klatek/sek w dół na takich samych ustawieniach. Gram w 1440p. W strzelanki nie gram, to nie wiem, zerknij na testy. Wiadomo, że jak gra umie korzystać z 4 wątków, to miejscami spadki wobec i5 lub i7 będą drastyczne. Do nowych gier G3258 to się nie nadaje.

Co do Twojej karty grafiki: nic tu nie będzie niczego hamować (dopóki gra nie potrzebuje więcej niż dwóch wątków). Ja jak widzisz mam kartę nieco mocniejszą i spokojnie jej obciążenie osiąga 100%.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wiec tak, zakupiłem 

Zasilacz Thermaltake Toughpower 550W 80+ Gold modular 140mm SLI

Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho Rev. B 

Arctic Cooling Pasta termoprzewodząca Arctic MX-2 8g (Z0906) 

Więc myślę że mam już podstawę. Co proponujecie dalej.

I tu już pytanie do administratorów forum. Czy da rade zmienić nazwę tematu na "Modernizowanie PC krok po kroku"? :)

Edit:

Cofam prośbę do administracji, zapomniałem że można zmienić tytuł poprzez edycję 1-go posta. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chciałbym się upewnić przed zakupem czy płyta będzie kompatybilna z podzespołami.

Chłodzenie CPU HR-02 Macho rev. B

CPU: Intel G3258

RAM: G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9

Zastanawiam się nad Pro4 Z97 ale nie wiem czy się ram zmieści. Nie obrażę się jak podacie mi propozycje płyt za 300 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z97-hd3-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-ga-z97-hd3-641616/

Ramy nie powinny kolidować, najwyżej z deczko podniesiesz wentyl lub przerzucisz go na drugą stronę lub kupić ram ze zdejmowalnymi grzebieniami.

http://www.morele.net/pamiec-g-skill-tridentx-ddr3-2x4gb-2400mhz-cl10-f3-2400c10d-8gtx-478219/

Intel G3258 - docelowy, czy zamierzasz przejść na jakis i5, i7?

Jak docelowy to nie wiem, czy jest sens pchać się w płytę Z97 tylko dla ramu.

Druga sprawa, że jak w:

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2015?page=0,19

Są i ta płyta, i te ramy i te chłodzenie to ciężko, żeby nie współgrały.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź ale takiej pamięci ram nie wezmę pod uwagę ponieważ mają CL10, g3258 nie jest to docelowy procesor jaki zamierzam kupić, to tylko procesor przejściowy po najtańszej linii oporu na socket 1150.

Edit: Wyczytałem że radiator dokładnie hr-02 macho koliduje z jednym slotem pamięci, a drugie pytanie, w oko wpadła mi płyta Gigabyte GA-Z97-HD3 i jestem teraz w kropce, jak uważacie, lepsza pro4 czy gigabyte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi