Jump to content
rydzykje

PC + Monitor - Gry, Programy, Maszyny Wirtualne - do 8k

Recommended Posts

Witajcie,

trochę się głowię nad nowym sprzętem dla siebie. Zastanawiałem się nad prockami 2011-3 i DDR4 ale póki co raczej się nie opłaca (przynajmniej jeżeli chodzi o różnicę w wydajności DDR3 vs DDR4).

Tak więc, proszę Was (tych bardziej doświadczonych o pomoc). 

Moja konfiguracja:

Procesor: Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K)

Mobo: Asus Z97 Pro Gamer lub MSI Z97 Gaming 5 - tutaj proszę Was o polecenie lepszej

Grafika: MSI GeForce GTX980

Dysk SSD: Dysk SSD Plextor M6S 256 GB 2.5" SATA III ( transfer do 520MB/s ) (PX-256M6S)

Dysk HDD: WD Blue 1TB lub Seagate Barracuda 1TB - który lepszy? Być może będą pracowały w RAID 0

Zasilacz: jeżeli chodzi o zasilacz to zależy mi na czymś faktycznie porządnym (proszę o propozycję).

Cooler CPU: Thermalright HR-02 Macho Rev.B - chyba, że macie jakieś lepsze propozycje

Obudowa: wiem, że to kwestia gustu, ale jeżeli możecie coś polecić do 500 zł :)

Pamięc RAM: minimum 8GB jak najszybszych (czytałem o TridentX ale nie znam się na tym)

Monitor: przede wszystkim będę na nim grał max budżet jaki mógłbym na niego przeznaczyć to 1,5k (najlepiej 25-27 cali).

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i rady :)

Pozdrawiam,

Mateusz

Edited by rydzykje

@Devil - kwota max to dla mnie powiedzmy 8k. 

Jeżeli chodzi o Twoją propozycję to dlaczego mobo MSI a nie ASUS ? :)

Co do monitora to mógłbyś zaproponować coś może nawet mniejszego ale z G-sync i powiedzmy odświeżaniem większym niż 60 Hz? [EDIT] (chyba, że nie ma aż tak dużej odczuwalnej różnicy)

Odnośnie ramu lepiej 2x8GB czy 4x4GB? [EDIT]

Co prawda nie gram dużo w gry FPS, przede wszystkim League of Legends i World of Tanks - czasem odpalę jakiegoś BF'a.

Edited by rydzykje

Jak nie grasz w FPS'y to darowałbym sobie GSync i 120/144 hz. Do tego te monitory są często na TN w tej cenie. Chyba że mniejsza 24'. Ale do takiej karty i przy takiej kwocie lepiej wziąć IPS 27' i rozdzielczość 2560x1440.  Ten Benq jest całkiem dobry w tej cenie. Co do płyty to MSI podobnie jak ASUS robie dobry płyty. Ten Gaming 5 ma dobrą sekcje zasilania. Porządne audio i sieciówkę.  Co do pamięci to jeśli myślisz o dalszej rozbudowe pod programowanie to lepiej wziąć w dwóch kościach po 8GB, a potem dokupić kolejne 2. Razem byś miął 32GB.