Slazer Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 Witam. Planuję wymianę wszystkiego (oprócz dysku) w komputerze. Chciałbym rozłożyć to w czasie, tzn. kupować po kilka części. Najpierw kupiłbym zasilacz i kartę graficzną, za jakiś czas mobo, ram i procesor, chłodzenie, potem znów za jakiś czas obudowę i wentylatory. Grafika i procesor będą podkręcane Pierwszą fazę planuję na następny tydzień. Zasilacz http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-550w-80plus-120mm-fan-cp-9020097-eu-649048/ Corsair VS 550w Grafika od Radeon HD 7850 do 7970 lub odpowiednik z nowszej serii Części do kupienia w przyszłości MOBO jakieś na socket 1155 z możliwością OC (P67 czy coś) RAM 4GB (kiedyś kolejne 4GB) 1600MHz Procesor 2400 lub 2500k Jakieś chłodzenie (wstępnie myślę nad Zalman Performa) Obudowa prawdopodobnie Zalman Z9 Pytanie, czy zasilacz starczy do najwydajniejszej opcji? (7970 i 2500K) Warto dołożyć do wydajniejszej grafiki? 7970 z normalnym chłodzeniem (bez turbinki) ok. 700zł + przesyłka 7850 ok. 400zł + przesyłka. Jakbym już zdecydował się na wydajniejszą opcję to lepiej 7970 czy 280x? Jak długie mniej więcej są te karty graficzne? W obecnej obudowie mam około 29cm miejsca (ale zawsze można przejechać pilnikiem obudowę). Czy w podobnej cenie jest coś wydajniejszego? (pytanie dotyczy grafiki) Ten Corsair to najtańszy sensowny zasilacz do 7970 + 2500k? Do słabszej kombinacji (7850 +2400) starczy 450w? Z obecnego PC zostawiam tylko dysk bo jest to: Athlon x2 7750 MOBO AM2+ 2 GB DDR2 9600GT DDR2 Modecom 350w CD ROM ata Dysk 500GB Sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kog2012 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 Najtańsza sensowna opcja jeśli chodzi o zasilacz to http://www.morele.net/zasilacz-antec-vp-500-500w-632748/ale polecałbym raczej http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-ts550w-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/ zasilacz to zakup na lata i warto wybrać solidnie wykonany. Generalnie te o mocy 550W wystarcza spokojnie do OC z pojedyncza karta graficzna. W cenie 700 zł za uzywkę możesz już spokojnie polować na R9 280X ale uważaj z długością bo mogą mieć ponad 30 cm. Raczej nie znajdziesz nic wydajniejszego jeśli chodzi o grafikę w tym przedziale cenowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Z używek GPU obecnie najlepiej cena/wydajność faktycznie nadal wypada R9 280X. Serie 79xx już sobie daruj. Polowałbym na model MSI. (Na pewno nie "Szafir") Co do 1155 to nie wiem czy się to opłaca teraz, ale jak patrzyłem miesiąc temu nie było sensu. Lepiej było brać 1150. Cooler CPU w tej cenie to tylko Grandis chyba. Co do PSU, to wszystkie wymienione wcześniej sobie poradzą, ale pod 280X i OC CPU brałbym coś solidnego i tu nie oszczędzał. Do poleconego XFX, dodam jeszcze mojego G550M, którego też kupiłem z myślą o przyszłym zakupie serii K i OC. Edytowane 19 Marca 2015 przez Szawel 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Co do "szafirów", ich najwięcej w niższych cenach, ale jak przeczytałem recenzje... Niby kręcą się lepiej od tych MSI ale są głośniejsze i brzydsze. 7970 od 280X różni się gwarancją, i (tu pytanie) lepszym wsparciem w sterownikach dla 280X? 2500K z tydzień temu był za 600-700zł + płyta prawie 300zł, to i tak w cena/wydajność myślę że lepiej niż 1150. Teraz nagle wszystko znikło z allegro, ale i tak procesor kupuję "za jakiś czas", teraz (sobota-poniedziałek) będę kupował PSU i GPU. Co do PSU, czy problem z komentarza "po wyłaczeniu pc piszczą cewki" występuje, czy po prostu ktoś ma wadliwy egzemplarz? Przekopałem się przez odmęty purepc, i po teście myślę że http://allegro.pl/asus-r9-280x-i5192805708.html chyba będzie lepszy (tańszy, lepsze OC, temperatury). Edytowane 20 Marca 2015 przez Slazer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 7970 od 280X różni się gwarancją, i (tu pytanie) lepszym wsparciem w sterownikach dla 280X? Nie wiem czy lepszym, ale skoro są po tyle co 280X, to po co kupować starą serię? Co do PSU, czy problem z komentarza "po wyłaczeniu pc piszczą cewki" występuje, czy po prostu ktoś ma wadliwy egzemplarz? O jaki komentarz Ci chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 O komentarz jednego klienta na morelach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 Mogę się odnieść tylko do mojego. U mnie żadnego piszczenia nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 czasami bywa, że piszczą do puki nie wyłączysz listwy zasilającej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) czasami bywa, że piszczą do puki nie wyłączysz listwy zasilającej Wątpię by piszczenie podlegało pod serwis bo cewki mają to do siebie, że piszczą i nie jest to żaden zły objaw. Jednak w tej klasy sprzęcie powinno być to wyeliminowane bo może irytować. Powtórzę jednak, że u mnie nie występuje piszczenie (ktoś pewnie trafił akurat taki), więc dopytałbym sklep, czy piszczenie kwalifikuje do wymiany na egzemplarz nie piszczący ;) Edytowane 20 Marca 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Więc na dniach zamawiam 280X MSI G550M. Zobaczyłem 290 za 850zł + przesyłka ale odstraszyła mnie turbinka, a niereferaty są dużo droższe. A jak z głośnością tego G550M? Jest pełno opinii że terkocze wentylator i ogólnie jest głośny. Po tych opiniach zmieniłem zdanie na XFX. Edytowane 22 Marca 2015 przez Slazer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2015 Doszły do mnie części i... nie działa grafika. Po prostu nie wypuszcza obrazu (system uruchamia się na integrze), wentylatory się kręcą, zasilanie dobrze podłączone. Na starej wszystko działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Na pci-e>pci>igpu. Czy jest możliwe że moja płyta główna (Asus M2N68-AM) jest niekompatybilna z kartą graficzną? Edytowane 27 Marca 2015 przez Slazer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Pierwsze co, to wgraj najnowszy bios płyty, bo swoje lata już ma. Płyta jest kompatybilna - odpowiadając na pytanie. Edytowane 27 Marca 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2015 BIOS jest najnowszy, próbowałem też resetu przez wyciągnięcie bateryjki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2015 Patrzyłeś inne gniazda wideo karty? Najlepiej też podejść do kogoś z nowszym mobo i sprawdzić czy działa, by wykluczyć usterkę karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Patrzałem tylko wyjście DVI (z przejściówką na VGA i bez niej), ale myślę że jak obraz idzie przez integrę to raczej na innych gniazdach grafiki obrazu nie będzie. Popytam się, może ktoś mi ją u siebie sprawdzi. Próbowałem podłączać wszystko "na pająka" (bez obudowy), innym kablem zasilającym, zobaczę czy w szkole będę mógł sprawdzić i będę próbował ją zwrócić. Okazało się że problemem była płyta główna. Ludzie którzy macie starsze płyty z chipsetem Nvidi, wstrzymajcie się od kupowania Radeonów serii 7 i nowszych. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Slazer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...